Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #2: Teriyaki losos so zeleninou

streda 15. októbra 2014

Bentó week #2: Teriyaki losos so zeleninou

Keď sa povie japonská kuchyňa, mnohým určite hneď zíde na um suši. Nie každý však už vie, že v krajine vychádzajúceho slnka toto jedlo pokladajú skôr za fast food. Pri príprave pokrmov využívajú najmä ryby, či už je to tuniak, losos, makrela alebo pstruh a tonu zeleniny, čo mi je nesmierne sympatické. Preto som sa vydala na lov lososa v akcii a inšpirovala sa ázijskou kuchyňou.

Slovko teriyaki označuje spôsob prípravy, pri ktorom sa jedlo opeká alebo griluje v zmesi sójovej omáčky, alkoholu (mirin alebo saké) a cukru. V mojom podaní však recept prešiel menšou úpravou, takže, ak ste zvedaví, ako na to, prejdite rovno k príprave surovín.

Na dve porcie:
  • 200 g lososa
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL octa balsamico
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké hrste mrazenej zeleninovej zmesi
Do panvice vlejeme olej, sójovú omáčku a balsamico ocot. Pridáme cesnak naskaný najemno. Omáčku na prudkom plameni speníme a necháme ju trochu zhustnúť, ale tak, aby sa nám pri tom nepripiekol cesnak. Vtedy pridáme lososa, ktorého sme pokrájali na menšie kocky. Odporúčam bez kože, beztak sa zle krája. Rybu osmažíme a zmiernime plameň. Varíme takých 15 minút, na záver už len pridáme zeleninovú zmes a prehrejeme.


Mimochodom, odporúčam túto zeleninu, je skvelá a momentálne tiež v akcii. Nevedela som sa rozhodnúť ktorú, na výber boli 4 druhy, napokon to vyhrala talianska, ktorá sa mi zdala najneutrálnejšia. Nádherne vonia, obsahuje bylinky a dokonca maslo. Niekedy nabudúce sa vyberiem zrejme aj po tie ostatné, celkom ma to láka..


Hotovo, môžeme podávať, alebo zabalíme do "obedárika"! A vezmeme si k tomu ešte nejaký šalát z čerstvej zeleniny (Ľadový šalát? Mrkvový? Ešte som sa nerozhodla..).





Itadakimasu!! 戴きます!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára