Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dobošové rezy

piatok 3. októbra 2014

Dobošové rezy

Naša Hell, dúfam, že to o nej môžem prezradiť, sa chystala na svadbu (ešte nie svoju, na to má kopec času, haha) preto sme sa ja s mamkou, rúrou a kopcom hrncov pustili do toho a niečo jej upiekli. Vyberám pre vás tieto chutné, elegantne vyzerajúce a strašne kalorické dobošové rezy. Pripravte si dávku trpezlivosti, štipku šikovnosti a nasledovné ingrediencie:
  • 350 g hladkej múky
  • 400 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 3 celé vajcia
  • 50 g Palmarinu (Hery)
  • 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 100 ml mlieka
Na plnku bude treba:
  • 1 a 1/3 l mlieka
  • 4 balíčky Zlatého klasu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 maslá (po 250 g)
  • 2 žĺtky
  • 300 g práškového cukru
  • 65 g kakaa
Všetky ingrediencie v prvom odstavci zmiešame vo veľkej mise (múky, cukor preosejeme) a vypracujeme hladké cesto. Bochník si rozdelíme na 5 rovnakých častí a každý vyvaľkáme na tenký obdĺžnik veľkosti plechu. Pomocou valčeka opatrne cesto prenesieme na olejom vymazaný plech a miestami poprepichujeme vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180° na zhruba 10 minút, kým povrch jemne nezhnedne. Pláty necháme vychladnúť. 


Pripravíme si plnku nasledovným spôsobom. Zlaté klasy rozmiešame v časti mlieka s vanilkovými cukrami. Zvyšné mlieko privedieme do varu a potom k nemu prilejeme pudingovú zmes. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme dobre vychladnúť. Priebežne môžeme miešať, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. 

Maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Do zmesi pridáme žĺtky a postupne do nej zapracujeme puding - najlepšie pomocou mixéra. Ale pozor, krém sa ľahko môže aj zraziť, preto buďte opatrní.


Nasleduje zostavenie koláča: Plnku si rozdelíme na 5 častí tak, že 4 budú zhruba rovnako objemné a posledná piata o čosi menšia. Tá pôjde na posledný plát a bude tvoriť len podklad pre čokoládu. Pláty postupne natierame plnkou. Najlepšie je nechať dobošku uležať na noc, aby pláty zmäkli a dali sa dobre krájať. Na druhý deň nasleduje finálna fáza.


Dokončenie:
  • 100 - 150 g horkej čokolády
  • trochu tuku
  • lieskové orechy na ozdobu
Nalámanú čokoládu rozpustíme s trochou tuku a rovnomerne ňou zlejeme vrch koláča. Necháme ju trošku stuhnúť. Niťou si naznačíme, kde pôjdu rezy a potom horúcim nožom krájame. Do každého rezu zapichneme lieskový oriešok. Ak by čokoláda príliš stuhla, je dobré oriešky jemne opražiť a zohriať, lepšie tak sadnú na čokoládu a nebude hroziť, že sa poláme. Uf, a máme hotovo! 







My sme dobošku robili z piatich plátov, ale pokojne by sa dala i len zo štyroch, či dokonca zo šiestich. V tom prípade je však treba prispôsobiť množstvo krému. 
Tak čo, dali by ste si?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára