- 350 g hladkej múky
- 400 g polohrubej múky
- 300 g práškového cukru
- 3 celé vajcia
- 50 g Palmarinu (Hery)
- 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 100 ml mlieka
Na plnku bude treba:
- 1 a 1/3 l mlieka
- 4 balíčky Zlatého klasu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 maslá (po 250 g)
- 2 žĺtky
- 300 g práškového cukru
- 65 g kakaa
Všetky ingrediencie v prvom odstavci zmiešame vo veľkej mise (múky, cukor preosejeme) a vypracujeme hladké cesto. Bochník si rozdelíme na 5 rovnakých častí a každý vyvaľkáme na tenký obdĺžnik veľkosti plechu. Pomocou valčeka opatrne cesto prenesieme na olejom vymazaný plech a miestami poprepichujeme vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180° na zhruba 10 minút, kým povrch jemne nezhnedne. Pláty necháme vychladnúť.
Pripravíme si plnku nasledovným spôsobom. Zlaté klasy rozmiešame v časti mlieka s vanilkovými cukrami. Zvyšné mlieko privedieme do varu a potom k nemu prilejeme pudingovú zmes. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme dobre vychladnúť. Priebežne môžeme miešať, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka.
Maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Do zmesi pridáme žĺtky a postupne do nej zapracujeme puding - najlepšie pomocou mixéra. Ale pozor, krém sa ľahko môže aj zraziť, preto buďte opatrní.
Nasleduje zostavenie koláča: Plnku si rozdelíme na 5 častí tak, že 4 budú zhruba rovnako objemné a posledná piata o čosi menšia. Tá pôjde na posledný plát a bude tvoriť len podklad pre čokoládu. Pláty postupne natierame plnkou. Najlepšie je nechať dobošku uležať na noc, aby pláty zmäkli a dali sa dobre krájať. Na druhý deň nasleduje finálna fáza.
Dokončenie:
- 100 - 150 g horkej čokolády
- trochu tuku
- lieskové orechy na ozdobu
Nalámanú čokoládu rozpustíme s trochou tuku a rovnomerne ňou zlejeme vrch koláča. Necháme ju trošku stuhnúť. Niťou si naznačíme, kde pôjdu rezy a potom horúcim nožom krájame. Do každého rezu zapichneme lieskový oriešok. Ak by čokoláda príliš stuhla, je dobré oriešky jemne opražiť a zohriať, lepšie tak sadnú na čokoládu a nebude hroziť, že sa poláme. Uf, a máme hotovo!
My sme dobošku robili z piatich plátov, ale pokojne by sa dala i len zo štyroch, či dokonca zo šiestich. V tom prípade je však treba prispôsobiť množstvo krému.
Tak čo, dali by ste si?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára