Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Buddha Bowl: Hibachi zelenina

streda 9. septembra 2015

Buddha Bowl: Hibachi zelenina

Pri potulkách internetom som narazila na jeden zaujímavý recept z japonskej kuchyne. Ázijská kultúra všeobecne mi je sympatická, pretože primárne využíva množstvo zeleniny a čerstvých surovín, prípadne sú ich jedlá rýchle a nenáročné na prípravu. Okrem toho, je známy fakt, že Japonci sa dožívajú najvyššieho veku na svete, preto inšpirácia krajinou vychádzajúceho slnka nemôže byť na škodu. Nezaručujem, že práve týmto receptom dosiahnete dlhovekosť ako Matuzalem, rozhodne však uspokojíte svoje chuťové bunky a žalúdok.

Prichystáme si:
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1/2 veľkej cukety
  • 10-15 ružičiek kelu
  • sezamový a cesnakový olej
  • 2 PL octu balzamico
  • 1 PL sójovej omáčky
  • (ak máte, odporúčam pridať aj 1 PL teriyaki omáčky)
  • 1-2 PL sezamových semienok
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 1 vajce
Cibuľu nakrájame nadrobno a na rozpálenom oleji ju orestujeme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké hranolky. Pridáme ju k cibuli a opekáme, kým nedostane farbu. Prilejeme ocot a sójovú omáčku a nasypeme sezam so soľou. Následne do panvice pridáme ružičkový kel, ktorý sme očistili a zbavili zvädnutých horných listov, nakrájaný na polovice či štvrtiny (podľa veľkosti). Znovu chvíľu opekáme a potom podlejeme trochou vody. Cuketu umyjeme, nakrájame na hranolky a prihodíme k zelenine. Takto dusíme, kým sa nevyparí prebytočná voda a zelenina nie je hotová na skus. Zmes presypeme do misky a vo výpeku v panvici urobíme volské oko. To servírujeme spolu so zeleninou, navrch môžeme dodatočne posypať ešte sezamom. 






Neviem, či je práve tradične japonské pridať k zelenine vajíčko, ale dúfam, že so mnou súhlasíte, že volské oko tomu dodá šmrnc a organizmu prospešné bielkoviny. Nie je tak?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára