Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #18: Arašidové hovädzie kari s baklažánom a cícerom

štvrtok 3. septembra 2015

Bentó week #18: Arašidové hovädzie kari s baklažánom a cícerom

Mysleli ste si, že vám dám s baklažánom už konečne pokoj? Je pravda, že som ho na blog dlhšiu dobu neprepašovala, to však neznamená, že by mi v kuchyni chýbal. Práve naopak, snáď každý týždeň mám na tanieri obľúbené minipizze, ktorých sa proste neviem dojesť. No v obchode mali baklažán akurát v akcii, tak sa stalo, že do košíka skočili rovno dva. Hneď som vedela, ako ich využiť. Tento recept je totiž z ríše snov!! Mám ho v záložke označený veľkými písmenami s tým, že kým umriem, musím ho urobiť. No tak vážne, baklažán v jednom jedle spolu s chrumkavým cícerom a arašidovým maslom?! To priam kričí moje meno!!

Neviem sa dočkať zajtrajška, kedy sa konečne budem môcť pustiť do tohto skvelého kari. Vec sa má totiž tak, že budem teraz tri dni za sebou v práci a potrebovala som tak navariť v predstihu niečo, čoho bude za vagón. Vtedy vždy siahnem po mäse. Originál, ktorým som sa inšpirovala ráta s kuracinou, ale tú som už tento týždeň mala (ak by vás to zaujímalo, tu je recept na, mimochodom, tiež výborné kuracie kúsky v syrovej omáčke s cuketovými rezancami a sušenými paradajkami >>klik<<), takže som sa rozhodla vymeniť ju za hovädzie. Ak však nepatríte medzi obľúbencov tohto druhu mäsa, kuracie prsia sú ideálna voľba. Už teraz však viem, že sa určite budete zalizovať aj za ušami, ostatne, rovnako ako ja pri príprave pokrmu. Koštovať sa predsa musí, nech si michellinskí kuchári tvrdia čo chcú! Nie je tak? Tak! Čo teraz? Aha, chcelo by to postup. Nuž, tu je:
  • 250 g hovädzieho mäsa (alebo kuracích pŕs či vykostených stehien)
  • olivový olej
  • 1/2 cibule
  • kokosový olej
  • 1 veľký baklažán
  • 1 konzervu (400 g) lúpaných paradajok v celku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL thajskej zelenej kari pasty (alebo červenej kari pasty či 1 ČL strúhaného zázvoru, rozhodnutie nechám na vás, všetky variácie sú vhodné)
  • 1 ČL kari korenia
  • štipku či dve paprikových vločiek
  • 2 šálky mandľového mlieka
  • 2 kopcovité PL arašidového masla
  • 1 a 1/2 šálky sušeného cíceru
  • hrsť čerstvých bazalkových lístkov
Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej a sprudka na ňom orestujeme umyté a na kúsky veľkosti sústa nakrájané hovädzie mäso. Opekáme, kým nechytí zlatistú farbu 5-10 minút, potom ho vyberieme na tanier a necháme odstáť. 


Medzitým do panvice pridáme kokosový olej a na malé kocky nakrájaný baklažán spolu s cibuľou pokrájanou nadrobno. Baklažán opekáme 3-5 minút, kým nechytí farbu, potom do panvice vlejeme paradajky z konzervy (ak máme v celku, trochu ich rozkrojíme na menšie kusy) a nastrúhaný cesnak. Zmes restujeme ďalších 5 minút, kým sa zložky poriadne nespoja. Následne vrátime bravčové mäso a všetko dobre premiešame. 


V ďalšom kroku pridáme scedený a prepláchnutý cícer (namočený minimálne niekoľko hodín vopred, ideálne cez noc) kari pastu, kari korenie a paprikové vločky. Zamiešame a varíme takú minútku. Prilejeme mandľové mlieko a štedrú dávku arašidového masla. Kari poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a varíme ho kým mäso nie je mäkké a cícer hotový na skus. Kari odstavíme a vmiešame doň nadrobno nasekané bazalkové lístky. 


Máme niekoľko možností: zmes napraceme do krabičiek (to je ten horší scenár) alebo servírujeme s ryžou či chlebovými plackami Naan, ak chceme dodržať indické obyčaje.





Máte i vy nejaké recepty, ktoré by ste radi vyskúšali, ale zatiaľ nebol čas či príležitosť, prípadne vám chýbajú skúsenosti? Napíšte mi!
A určite uvarte toto arašidové baklažánové kari!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára