Tekvica je plnená famóznou omáčkou Marinara, ktorá je božská určite najmä preto, že som v nej použila domáce lúpané paradajky, od mamky, už z tohtoročnej úrody paradajok. Zavárala ich prvýkrát a mala som tú česť otestovať ich medzi prvými. Tak jednoduchý recept a tak ohromný výsledok. Omáčka je geniálna už sama o sebe, no prečo ju ešte nepozdvihnúť o triedu vyššie? Čo tak mletým mäsom a syrom? Lebo viete, ako to je. Mäsom a syrom sa ešte nikdy nič nepokazilo!
Keď si to všetko sčítame a podčiarkneme, nedá sa inak, než konštatovať, že sa jedná o gastronomický počin.. hmm, týždňa? Teraz sa vo mne bijú protichodné pocity. V priebehu pár dní sa mi podarilo vyčarovať i iné lahodné jedlo, konkrétne toto arašidové kari (ak ste ho premeškali, >>klik<< na príspevok!). Neviem sa veru rozhodnúť, koho by som korunovala za víťaza. Preto mám jednoduché riešenie. Pripravte si oba pokrmy a dajte mi vedieť, či máte favorita. Jeden alebo druhý, určite neobanujete, táto tekvica s guľkami a omáčkou si nezaslúži ostať nepovšimnutá. Dosť už ale oslavných traktátov, prejdime k postupu!
Tekvica:
- 1 špagetovú tekvicu
- bylinkovú soľ
- olivový olej
- mäsové guľky podľa receptu nižšie
- omáčku Marinara podľa receptu nižšie
- 50 g strúhaného eidamu
Mäsové guľky:
- 250 g mletého bravčového
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL bylinkovej soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL čili omáčky
- 4 lístky čerstvej bazalky
- 1-2 ČL sójovej omáčky
Omáčka Marinara:
- 1 konzerva lúpaných paradajok (ideálne však domáce, vrelo odporúčam!)
- olivový olej
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 4 lístky čerstvej bazalky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL bylinkovej soli
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL čili omáčky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušeného tymianu
Začneme prípravou tekvice. Umyjeme ju, rozpolíme, vyberieme jadierka a potrieme olivovým olejom. Posypeme bylinkovou soľou a dáme do vyhriatej rúry piecť najprv na 15-20 minút reznou stranou nahor. Potom ju obrátime a pečieme ďalších 15-20 minút.
Medzitým pripravíme mäsové guľky: mleté bravčové zmiešame v miske s cibuľou nakrájanou na čo najmenšie kocky, nastrúhaným cesnakom, bazalkou, soľou, paprikou, čili a sójovou omáčkou. Zmes poriadne premiešame a rukami vyformujeme guľky s veľkosťou ping pongovej loptičky. Guľky na rozpálenej grilovacej panvici s trochou oleja ugrilujeme zo všetkých strán, kým nezískajú farbu. Potom ich vyberieme na tanier a čakáme na ostatné suroviny.
Kým sa mäso griluje, uvaríme omáčku: na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nastrúhaný cesnak a do rajnice vlejeme lúpané paradajky. Omáčku ochutíme soľou, bazalkou, paprikou, škoricou, čili omáčkou, oreganom a tymianom. Dobre premiešame a varíme, kým sa nezredukuje, takých 15-20 minút.
Ostáva už len zostaviť všetky časti dohromady: Upečenú tekvicu vyberieme a vidličkou z nej priečne "naškriabeme" špagety. Tie samozrejme, necháme v šupke, ktorá nám vytvorí misku. Špagety prelejeme omáčkou a do nej uložíme mäsové guľky. Na záver všetko posypeme strúhaným eidamom a dáme do rúry dopiecť, kým sa syr neroztopí a mäso nie je celkom mäkké. Malo by stačiť 10-15 minút. Hotovo, pusťme sa o toho!
Omáčka a mäso k sebe skvelo pasujú, špagety z tekvice za nimi vôbec neostávajú, naopak, vytvárajú dokonalú harmóniu chutí.
A ťahajúci sa syr k tomu: jedlo tak návykové, že nebudete chcieť prestať.
Budete si želať, aby miska bola bezodná a nikdy ste sa nedostali na jej koniec. Avšak, i to raz musí prísť.
Nebudeme roniť horké slzy, veď nie je všetkým dňom koniec a na druhý deň si tekvicu môžeme urobiť znovu. Alebo si počkať na nejaký ďalší, nemenej delikátny recept.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára