Preto si pripravíme nasledovné:
- 1 baklažán
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- bylinkovú soľ a sušené oregano podľa potreby
- 2-3 PL domáceho kečupu
- 250 g cottage syra
- 2 poriadne hrste slanej zmesi orechov a čiernych olív (dostať v Lidli, napríklad)
Baklažán umyjeme a po dĺžke nakrájame na 4 hrubšie plátky. Posypeme bylinkovou soľou a necháme vypotiť. Zmiešame nastrúhaný cesnak s olejom, bylinkovou soľou a oreganom. Baklažán osušíme kuchynskou servítkou a potrieme ho olejovo-cesnakovou zmesou. Na to rozmažeme vrstvu kečupu a vidličkou nanesieme kôpky cottage-u, snažíme sa nebrať srvátku (alebo čo je to za tekutinu v ňom..) Môžeme ešte ochutiť soľou, ale pozor, nepreháňame to, navrch ešte príde vrstva zmesi orechov a olív, ktorá už je slaná.
Baklažán preložíme na plech s papierom na pečenie vymazaného olejom a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť na 15 minút, kým nie je mäkký.
Ak sa vám nepodarí zohnať slaný orechový mix nezúfajte, jednoducho si môžete pripraviť vlastný. V miske zmiešajte orechy so soľou a koreninami podľa vlastného uváženia (trebárs údená papriku, kari, či rôzne bylinky). Zmes rovnomerne rozneste na plech vymazaný olejom a dajte piecť na pár minút do rúry, ale pozor, treba to kontrolovať a aspoň raz premiešať, aby sa orechy nespálili, stáva sa to veľmi rýchlo.
Takže vám už nič nebráni aby ste si pripravili tieto famózne baklažánové loďky, sú výborné a dokonalosť sama sú práve chrumkavé oriešky. Možno netradičná ingrediencia, ale určite nimi nešliapnete vedľa.
Pečený baklažán je parádna vec! Tiež ho milujem. Veľmi sa mi osvedčila kombinácia s hríbami a balkánskym korením čubrica.
OdpovedaťOdstrániťHmm, s čubricou to tiež môže byť paráda.
OdstrániťVypadá to výborně! Pečený baklažán se sýrem mám moc ráda, s cottage jsem ho teda ještě nezkoušela, tak budu experimentovat :)
OdpovedaťOdstrániťÁno, áno, vyskúšaj! Pečený baklažán je moja láska, prihováram sa.. a s cottage je výborný!
OdstrániťMnamka... Baklažán zbožňujem. Škoda že z cottage mi je ťažko
OdpovedaťOdstrániťMnamka... Baklažán zbožňujem. Škoda že z cottage mi je ťažko
OdpovedaťOdstrániťMnamka... Baklažán zbožňujem. Škoda že z cottage mi je ťažko
OdpovedaťOdstrániťVážne? A človek by si myslel, že spomedzi rôznych druhov syrov patrí k tým ľahšie stráviteľným..
Odstrániť