Čo sa receptu týka, mala som chuť po strašne dlhej dobe si pripraviť mrkvové pyré. Idea bola jasná, chýbala mi k nemu už iba poriadna porcia mäsa, ideálne v nejakej šťavnatej omáčke, ktorú by bolo možné preliať cez kašu. Výnimočne som nemala vybraný žiadny recept, ktorého by som sa aspoň rámcovo pridŕžala a tak to napokon dopadlo tak, že som hádzala do hrnca, čo mi pod ruku prišlo. A bolo to výborné!
- 500 g bravčového orecha
- olivový olej
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL grilovacieho korenia
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL čili omáčky
- 2 ČL dijónskej horčice
- pohár zaváraných domácich lúpaných paradajok (s cesnakom a bazalkou)
- 4 veľké mrkvy
- trochu bylinkovej soli
- trochu masa
Mäso umyjeme a zbavíme blán, Pokrájame ho na kocky s veľkosťou sústa a prudko opražíme zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Pridáme nasekaný cesnak a ochutíme grilovacím korením, paprikou, čiernym korením, čili omáčkou a horčicou. Dobre premiešame, aby sa všetky kúsky mäsa obalili v zmesi a podlejeme lúpanými paradajkami. Plameň zmiernime a dusíme, kým bravčové nie je mäkké. Priebežne môžeme podľa potreby podliať trochou vody.
Zároveň dáme do vody variť očistenú a nakrájanú mrkvu. Keď je mäkká, scedíme ju, ale vodu si ponecháme. Pridáme hrubý plátok masla a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladké pyré. Ak je kaša príliš hustá, zriedime ju trochou vývaru a znovu premixujeme. Ochutíme bylinkovou soľou a servírujeme spolu s kôpkou duseného mäsa.
Zároveň dáme do vody variť očistenú a nakrájanú mrkvu. Keď je mäkká, scedíme ju, ale vodu si ponecháme. Pridáme hrubý plátok masla a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladké pyré. Ak je kaša príliš hustá, zriedime ju trochou vývaru a znovu premixujeme. Ochutíme bylinkovou soľou a servírujeme spolu s kôpkou duseného mäsa.
Niekedy naozaj dokážem prekvapiť samú seba. Od svojich jedál väčšinou nemám veľké očakávania, najmä v prípadoch ako je tento, kedy sa riadim iba čírym zábleskom improvizácie, pretože dopredu nemám pripravené nič. O to viac ma potom teší, keď to varenie vyjde na jednotku s tromi hviezdičkami a môžem vám spokojne prezentovať recept, ktorý stojí za vyskúšanie. Pretože tento medzi ne rozhodne patrí!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára