Na 17 poctivých guliek potrebujeme:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 1 PL sušeného oregana (nešetríme!)
- 1 ČL čili omáčky
- mleté čierne korenie a bylinkovú soľ podľa chuti
- trochu oleja
- 1 PL balzamikového octu
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 1 konzervu (400 g) lúpaných paradajok v celku
- 1 PL domáceho kečupu
- 300 - 400 g ružičkového kelu
- 125 g syrových nití (alebo iného syra, ktorý sa dobre roztápa)
Vo veľkej mise zmiešame mleté mäso, vajce, oregano, čili omáčku, korenie a soľ. Rukami zmes premiešame a formujeme guľôčky o niečo väčšie ako ping-pongové. Uložíme ich do pekáča potretého olejom a dáme do vyhriatej rúry pri 200° piecť na 15 minút.
Medzitým si pripravíme omáčku: zmiešame lúpané paradajky s kečupom, nastrúhaným cesnakom, octom, soľou a korením. Po predpečení guliek omáčku nalejeme do pekáča a do voľných miest naukladáme umytý kel zbavený nepekných vrchných listov a stopiek. Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme ďalších 25 minút.
Na záver alobal či pokrievku odstránime, povrch posypeme/obložíme syrom a necháme 10 minút dopekať, aby sa rozpustil.
Toto musí byť veľmi dobré!
OdpovedaťOdstrániťNeskromne hlásim: veru bolo! Treba skúsiť.
OdstrániťPodľa tohto receptu nám dcéra pripravila vynikajúci krabičkový obed do práce!
OdpovedaťOdstrániťTo ma nesmierne teší! Ďakujem, že sa nechávate inšpirovať a súhlasím, že toto jedlo pokojne možno napchať do krabičky.
Odstrániť