- maslo
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 celá brokolica, aj s hlúbikom
- bylinková soľ, mleté čierne korenie, provensálske bylinky podľa vlastného uváženia
- trochu nastrúhaného muškátoveho orieška
- 100 g krémového syra
- 1 kopcovitá PL bazalkového pesta
- 25 g eidamu, na servírovanie
- hrsť tekvicových a slnečnicových semien, na servírovanie
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme nasekaný cesnak. Do hrnca pridáme na ružičky rozobratú brokolicu aj spolu s hlúbikom pokrájaným na malé kúsky. Vlejeme vriacu vodu a ochutíme soľou, korením, provensálskymi bylinkami a muškátovým orechom. Premiešame a varíme, kým brokolica nie je mäkká. Potom z nej časť odoberieme bokom, rovnako aj prevažnú väčšinu vývaru. Brokolicu v hrnci ponorným mixérom zmixujeme dohladka a podľa potreby dolejeme vývarom, aby sme získali požadovanú konzistenciu. Do krému vmiešame syr a pesto, znova premixujeme a vrátime na sporák, aby polievka prešla varom a ešte trochu zhustla. Blížime sa do finále, do hrnca vrátime odložené ružičky brokolice, posypeme strúhaným eidamom a semienkami.
Síce som sa snažila zo všetkých síl a celú túto misku vylízala do dna, v hrnci mi ostala ešte jedna naberačka polievky. A ja už premýšľam, ako s ňou naložiť. Pretože v žiadnom prípade ju nikomu nedám a už vôbec neexistuje, že by som ju vyhodila (panebože, to si skôr nechám vŕtať do kolena!), taká je dobrá! Presvedčte sa.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára