Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Osmažená fazuľa s vajíčkom / Huevos Rancheros Refried Beans {Frijoles Refritos} & Guacamole

streda 7. októbra 2015

Osmažená fazuľa s vajíčkom / Huevos Rancheros Refried Beans {Frijoles Refritos} & Guacamole

S príchodom chladnejších mesiacov ma to viac ťahá k hutnejším a bohatejším pokrmom. Takže častejšie siaham napríklad po strukovinách. Minule to bol cícer, včera biela fazuľa. Síce po ich konzumácii vypadám ako tehotný pelikán, ale snažím sa príliš si to nevšímať, pretože viem, že telu dodám kopec prospešných látok, minerálov a vitamínov. Je dobre, že strukoviny sa zase vracajú na naše taniere, veď naše staré matere najlepšie vedeli, čo je dobré. A tak nie je núdza o zaujímavé recepty. Nechala som sa teda inšpirovať mexickou kuchyňou, ktorá spĺňa všetky moje požiadavky. Pokrmy sú jednoduché, ale dostatočne zasýtia, zahrejú a určite sú vítaným spestrením jedálnička.

O Huevos Rancheros som už čosi napísala v tomto článočku, takže ak by vás to zaujímalo, neváhajte kliknúť na odkaz.

Refried Beans:
  • 1/3 šálky bielej fazule v suchom stave
  • 1 cibuľu
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 1/2 ČL čili omáčky
  • 1/2 ČL údenej papriky
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 PL domáceho kečupu
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 1 vajce
Guacamole:
  • 1 perfektne zrelé avokádo
  • šťavu z 1/2 limety
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • hrsť cherry paradajok
Fazuľu na noc namočíme do vody. Na druhý deň vodu zlejeme a fazuľu prepláchneme. Cibuľu i cesnak nakrájame nadrobno a na olivovom oleji orestujeme. Pridáme fazuľu a chvíľu smažíme. Pridáme čili omáčku, papriku, škoricu, soľ a kečup a dobre premiešame. Fazuľu zalejeme vodou a varíme, kým nie je mäkká. Potom ju odstavíme zo sporáka a vidličkou trochu roztlačíme, aby sme dosiahli náznak kašovitej konzistencie (na toto by sa ešte lepšie hodil iný druh fazule, napríklad červená, pretože biela je aj po dlhom varení stále dosť pevná). Často sa však mixuje na hladkú pastu, takže je len na nás, ktorú formu si vyberieme. 

Medzitým si pripravíme guacamole. Avokádo zmiešame spolu s pokrájanými cherry paradajkami, nastrúhaným či prelisovaným cesnakom, soľou, limetovou šťavou a popučíme ho vidličkou do vyhovujúcej textúry. 

Na záver na troche oleja (alebo masle) usmažíme volské oko. Vymaľované, všetky zložky pekne skombinujeme a môžeme sa smelo vrhnúť do toho!






Osmažená fazuľová pasta, teda Frijoles Refritos sa často používa najmä ako náplň do tortíl, či príloha k steakom, pokojne si ju však môžete natrieť trebárs na krajec chleba, doplniť volským okom a kopcom guacamole a spraviť z toho sendvič, či jednoducho ju jesť len tak samotnú (vtedy ale odporúčam nemixovať zmes úplne nahladko). Využitie je široké a budem rada, ak mi napíšete nejaké tipy, ako by ste si túto fazuľu servírovali vy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára