Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Ohnivé Sečuánske sklené rezance v arašidovej omáčke

utorok 13. októbra 2015

Ohnivé Sečuánske sklené rezance v arašidovej omáčke

Po mäsových orgiách u nás doma si moje telo dnes žiadalo prestávku, preto som sa rozhodovala medzi pečenou zeleninou alebo nejakými strukovinami, no napokon to vypálilo úplne inak. Povedala som si, že uľavím tráviacemu traktu od nafukujúcich elementov a siahla som po sklených rezancoch, ktoré som už dávno nemala. A keďže vonku to vypadá tak nevábne, chcelo to niečo bohaté, hrejivé a výdatné. Čoraz častejšie zakomponúvam do jedál arašidové maslo, akémukoľvek pokrmu to dodá šmrnc a v kombinácii s kokosovým mliekom je to hotové gurmánske umelecké dielo. Okej, beriem, žalúdočným enzýmom sa také množstvo arašidového masla nemusí celkom páčiť, ale čo tam po nich, však oni si už nejako poradia.

Obrovská miska obsahuje:
  • 45 g sklených rezancov
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľu
  • trochu masla
  • bylinkovú soľ
Omáčku:
  • 1 poriadne kopcovitú lyžicu jemného arašidového masla
  • 1 veľkú ČL dijónskej horčice
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1-2 ČL čili omáčky
  • kúsok čili papričky
  • 1/2 malej plechovky kokosového mlieka (respektíve všetku tekutú časť a 2 ČL tuhého krému)
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolčeky, cibuľu na osminy. Na masle sprudka orestujeme cibuľu a pridáme mrkvu, ktorú opekáme, kým nechytí trochu farby. Potom podlejeme vodou a dusíme na skus. 

Medzitým sklené rezance zalejeme vriacou vodou a necháme ich 5 minút odstáť, potom ich scedíme. 

Na omáčku zmiešame arašidové maslo, horčicu, sójovú a čili omáčku, citrónovú šťavu, posekanú čili papričku a bazalku a postupne pridávame kokosové mlieko, aby sme dostali masu, ktorá veľmi pomaly odkvapkáva z lyžičky. Nebojíme sa, že by omáčka bola príliš hustá, arašidové maslo sa rozpustí, keď ho zmiešame s horúcimi rezancami a mrkvou. 


Sme takmer hotoví, rezance preložíme do misky, navrstvíme kopou mrkvovo-cibuľovej zmesi a polejeme omáčkou. Alebo budeme barbari, ako ja, nemažeme ďalšie riady navyše a rezance i mrkvu prisypeme do nádoby, v ktorej sme pripravovali omáčku.






Čo vy a arašidové maslo? Patríte do skupiny milovníkov alebo odporcov?
Ozaj, ako ste strávili minulý víkend? Dajte mi vedieť!

2 komentáre:

  1. Rozhodne som milovníčka arašidového masla! Ale nie toho s pridaným cukrom, preto si väčšinou kúpim celé arašidy a pomeliem si ich sama mixérom na maslo. Najradšej ho potom jem s jablkom alebo banánom :D Ešte som ho nepridávala takto do vareného jedla, je najvyšší čas to vyskúšať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež dlho odolávala, pretože mi prišlo strašne ľúto niečo tak dobré "kaziť" do varenia. Najradšej ho mám tiež samotné, prípadne práve s jablkom alebo banánom alebo toaste. Ale jedného dňa som si povedala, že je čas vybočiť z komfortnej zóny. A ono je to skvelé spestrenie, pretože v akomkoľvek jedle je ho dosť cítiť. Takže vyskúšaj!

      Odstrániť