Obrovská miska obsahuje:
- 45 g sklených rezancov
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- trochu masla
- bylinkovú soľ
- 1 poriadne kopcovitú lyžicu jemného arašidového masla
- 1 veľkú ČL dijónskej horčice
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1-2 ČL čili omáčky
- kúsok čili papričky
- 1/2 malej plechovky kokosového mlieka (respektíve všetku tekutú časť a 2 ČL tuhého krému)
- hrsť čerstvých bazalkových listov
Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolčeky, cibuľu na osminy. Na masle sprudka orestujeme cibuľu a pridáme mrkvu, ktorú opekáme, kým nechytí trochu farby. Potom podlejeme vodou a dusíme na skus.
Medzitým sklené rezance zalejeme vriacou vodou a necháme ich 5 minút odstáť, potom ich scedíme.
Na omáčku zmiešame arašidové maslo, horčicu, sójovú a čili omáčku, citrónovú šťavu, posekanú čili papričku a bazalku a postupne pridávame kokosové mlieko, aby sme dostali masu, ktorá veľmi pomaly odkvapkáva z lyžičky. Nebojíme sa, že by omáčka bola príliš hustá, arašidové maslo sa rozpustí, keď ho zmiešame s horúcimi rezancami a mrkvou.
Sme takmer hotoví, rezance preložíme do misky, navrstvíme kopou mrkvovo-cibuľovej zmesi a polejeme omáčkou. Alebo budeme barbari, ako ja, nemažeme ďalšie riady navyše a rezance i mrkvu prisypeme do nádoby, v ktorej sme pripravovali omáčku.
Čo vy a arašidové maslo? Patríte do skupiny milovníkov alebo odporcov?
Ozaj, ako ste strávili minulý víkend? Dajte mi vedieť!
Rozhodne som milovníčka arašidového masla! Ale nie toho s pridaným cukrom, preto si väčšinou kúpim celé arašidy a pomeliem si ich sama mixérom na maslo. Najradšej ho potom jem s jablkom alebo banánom :D Ešte som ho nepridávala takto do vareného jedla, je najvyšší čas to vyskúšať :)
OdpovedaťOdstrániťJa som tiež dlho odolávala, pretože mi prišlo strašne ľúto niečo tak dobré "kaziť" do varenia. Najradšej ho mám tiež samotné, prípadne práve s jablkom alebo banánom alebo toaste. Ale jedného dňa som si povedala, že je čas vybočiť z komfortnej zóny. A ono je to skvelé spestrenie, pretože v akomkoľvek jedle je ho dosť cítiť. Takže vyskúšaj!
Odstrániť