Čo povedať k jedlu samotnému? Ja mám rada, keď sú tieto mäsovo-zeleninové kreácie z jedného hrnca poriadne husté, vôbec nepripomínajú polievku, skôr je to taký dusený mišmaš. Uznávam, v miske to potom vôbec nevypadá esteticky, ale o tom sa nebavme, zamerajme sa radšej na chuť. A tá je dokonalá. Sladkastá zelenina, korenené kuracie prsia, chrumkavý cícer => výborný tip, ak potrebujete niečo výživné, nenáročné na prípravu, bude toho za kotol a zahreje vás to v sychravom jesennom počasí.
No a čo k tomu?
- 2 kuracie prsia
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 2 veľké petržleny
- 2 veľké mrkvy
- 1/3 šálky cíceru v suchom stave
- veľkú ružičku karfiolu
- bylinkovú soľ podľa chuti
- 1 kopcovitú ČL údenej papriky
- 1 ČL korenia 4 farieb
- 1 ČL korenia na kura
- 1 ČL oregana
- šťavu z 1/2 citróna
- pár lístkov čerstvej bazalky
- 1-2 PL domáceho kečupu (alebo malú konzervu paradajkového pretlaku)
Deň vopred namočíme cícer a necháme ho odstáť. Na druhý deň vodu zlejeme a prepláchneme ho. Kuracie prsia umyjeme a pokrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Osolíme ich, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme korením na kura a korením 4 farieb. Pofŕkame trochou oleja a necháme chvíľu odpočívať.
Medzitým cibuľu i cesnak posekáme nadrobno. Na rozohriatom oleji cibuľu speníme a pridáme údenú papriku. Dobre premiešame a vytvoríme zápražku. Pridáme cesnak a premiešame, len kým sa nerozvonia. Mrkvu a petržlen ošúpeme a pokrájame na kolieska. Pridáme do hrnca a trochu opečieme. Následne šupneme dnu aj prepláchnutý cícer a karfiol rozobratý na menšie časti. Guláš ochutíme soľou, oreganom a podlejeme vodou tak, aby bola zelenina ponorená. Necháme ju na strednom plameni dusiť.
Zohrejeme grilovaciu panvicu a sprudka na nej orestujeme kúsky kuracích pŕs, aby sa zatiahli a boli na povrchu chrumkavé, trvá to len pár minút. Potom ich vyberieme na tanier a čakáme na guláš. Mäso pridáme k zelenine do hrnca asi 10 minút pred koncom varenia. Vtedy dolejeme kečup/pretlak, pridáme bazalku a poriadne premiešame. Ak máme radi guláš tekutejší, dolejeme vodu, ak nie, necháme pozvoľna dusiť, nech sa chuť prepojí. Koštujeme a prípadne ochucujeme podľa potreby.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára