Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Extra hustý kurací guláš s koreňovou zeleninou a cícerom

sobota 3. októbra 2015

Extra hustý kurací guláš s koreňovou zeleninou a cícerom

Zase raz som po nočnej a opäť a znova mám totálne vygumovaný mozog. Ešte, že sa mám na čo vyhovoriť. Preto to bude iba krátky príspevok, dokonca bez fotiek pracovného postupu, pretože spolubývajúca mala akurát v čase môjho varenia návštevu a nechcela som v kuchyni pobehovať s foťákom, aby som nevypadala ako kompletne strelená.

Čo povedať k jedlu samotnému? Ja mám rada, keď sú tieto mäsovo-zeleninové kreácie z jedného hrnca poriadne husté, vôbec nepripomínajú polievku, skôr je to taký dusený mišmaš. Uznávam, v miske to potom vôbec nevypadá esteticky, ale o tom sa nebavme, zamerajme sa radšej na chuť. A tá je dokonalá. Sladkastá zelenina, korenené kuracie prsia, chrumkavý cícer => výborný tip, ak potrebujete niečo výživné, nenáročné na prípravu, bude toho za kotol a zahreje vás to v sychravom jesennom počasí.

No a čo k tomu?
  • 2 kuracie prsia
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 2 veľké petržleny
  • 2 veľké mrkvy
  • 1/3 šálky cíceru v suchom stave
  • veľkú ružičku karfiolu
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 1 kopcovitú ČL údenej papriky
  • 1 ČL korenia 4 farieb
  • 1 ČL korenia na kura
  • 1 ČL oregana
  • šťavu z 1/2 citróna
  • pár lístkov čerstvej bazalky
  • 1-2 PL domáceho kečupu (alebo malú konzervu paradajkového pretlaku)
Deň vopred namočíme cícer a necháme ho odstáť. Na druhý deň vodu zlejeme a prepláchneme ho. Kuracie prsia umyjeme a pokrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Osolíme ich, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme korením na kura a korením 4 farieb. Pofŕkame trochou oleja a necháme chvíľu odpočívať. 

Medzitým cibuľu i cesnak posekáme nadrobno. Na rozohriatom oleji cibuľu speníme a pridáme údenú papriku. Dobre premiešame a vytvoríme zápražku. Pridáme cesnak a premiešame, len kým sa nerozvonia. Mrkvu a petržlen ošúpeme a pokrájame na kolieska. Pridáme do hrnca a trochu opečieme. Následne šupneme dnu aj prepláchnutý cícer a karfiol rozobratý na menšie časti. Guláš ochutíme soľou, oreganom a podlejeme vodou tak, aby bola zelenina ponorená. Necháme ju na strednom plameni dusiť. 

Zohrejeme grilovaciu panvicu a sprudka na nej orestujeme kúsky kuracích pŕs, aby sa zatiahli a boli na povrchu chrumkavé, trvá to len pár minút. Potom ich vyberieme na tanier a čakáme na guláš. Mäso pridáme k zelenine do hrnca asi 10 minút pred koncom varenia. Vtedy dolejeme kečup/pretlak, pridáme bazalku a poriadne premiešame. Ak máme radi guláš tekutejší, dolejeme vodu, ak nie, necháme pozvoľna dusiť, nech sa chuť prepojí. Koštujeme a prípadne ochucujeme podľa potreby. 

Malý tip na záver: karfiol by bolo lepšie pridať do hrnca až ku koncu, aby nebol príliš mäkký. 






Ako hovorím, vzhľadom zase toto jedlo nepatrí medzi krásavcov, ale čo tam po tom, hlavne, že brucho plesá! Nie je tak?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára