- 1/2 maslovej tekvice
- 2 vajcia
- 4 PL kokosovej múčky
- 1 kopcovitá PL kokosového oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sušeného oregana a granulovaný cesnak podľa chuti
- 2-3 plátky moravského údeného
- eidam podľa vlastného uváženia
Tekvicu zbavíme jadierok, umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Uvaríme vo vode do mäkka. Pomocou tyčového mixéra zmixujeme na hladké pyré. K nemu pridáme vajcia, rozomletý strúhaný kokos (alebo priamo kokosovú múčku, ak zoženiete), roztopený kokosový olej, prášok do pečiva, oregano a cesnak. Cesto vlejeme do keramických misiek (alebo formy na chlieb) a pečieme pri 180 °C tak 15-20 minút, ale treba to sledovať (ja sa s našou novou rúrou ešte len zoznamujem, no už teraz môžem povedať, že pečie rozhodne pomalšie, ako plynová v starom byte, takže som netrpezlivá a neustále tisnem nos na sklo, kedy už konečne bude všetko hotové!).
Ešte horúce žemličky vyklopíme, prerežeme a uložíme na ne syr, aby sa roztopil a šunku. Priklopíme ako hamburger a, sláva, môžeme veselo konzumovať. Počkať, ešte nie, zabudli sme na zeleninu. Čo tak rýchly paradajkový "šalát": zmiešame mini Roma paradajky s náprstkom olivového oleja a balzamikového octu a posypeme korením na paradajky. Dobre, teraz už naozaj, ideme k stolu!
Takéto žemle veruže môžem, pravdepodobne si ich niekedy v budúcnosti narobím viac do zásoby, aby som ich mohla priebežne počas týždňa likvidovať v práci. Jediná vec, ktorú ešte budem musieť vypilovať, je správna hustota cesta. Teraz som to tam hádzala tak trochu pocitovo a bolo redšie, ako by malo. Preto žemle dôsledne nedržali tvar a na spodku sa rozpadali.
Riešenie: zredukovať pomer tekutých prísad k sypkým alebo predĺžiť dobu pečenia. A možno ideálne oboje. Tak či onak, sú tak dobré, že nedbám na experimentovanie v tejto oblasti a pokojne ich budem trénovať častejšie. A vy by ste mali rovnako!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára