Dve drevorubačské porcie:
- králičí chrbát s kosťou
- 1 veľkú cibuľu
- 4-5 strúčikov cesnaku
- trochu kokosového oleja
- 2-3 ČL sušeného rozmarínu
- 2 ČL provensálskych bylín
- 1 PL sladkej čili omáčky
- 1 ČL údenej papriky
- bylinkovú soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 veľké mrkvy
- červenú kyslú kapustu, k servírovaniu
Mäso umyjeme, vložíme do pekáča vystlaného alobalom a potretého vrstvou kokosového oleja. Zajaca z oboch strán ochutíme rozmarínom, provensálskymi bylinami, paprikou, soľou, korením a čili. Do pekáča rozložíme cibuľu nakrájanú na polmesiace a celé strúčiky cesnaku, navrch položíme ešte kopček tuku a alobal zvinieme do pevného balíčka. Podlejeme dostatkom vody a dáme do vyhriatej rúry piecť na hodinu. Po jej uplynutí balíček prevrátime a pečieme ďalšiu hodinu. Alobal roztvoríme a dnu umiestnime mrkvu nakrájanú na kolieska. V prípade potreby dolejeme ďalším množstvom vody a otvorené pečieme posledných 20-30 minút, kým povrch nie je chrumkavý, mäso sa poľahky oddeľuje od kosti a mrkva je udusená. Na záver servírujeme s kyslou kapustou a prípadne knedľou či lokšami.
Budem sa opakovať ako podplatený papagáj, ale precízne pomalé pečenie s dostatkom vody je na dosiahnutie mäkkého, šťavnatého mäsa kľúčové. Všímate si tie krásne biele kusiská zajaca? Pokojne by som sa nebála predhodiť ich aj stravníkom, ktorí okrem kuraťa nič iné nepoznajú. Neprezraďte im pôvod a garantujem, že sa nebudú sťažovať. Dokonca si budú pýtať dupľu!
....pecieme otvorene, aby bolo maso chrumkave a mrkva udusena???? Ako sa moze mrkva dusit v otvorenom pekaci??? Zaujimave.
OdpovedaťOdstrániťV prípade potreby dolejeme ďalším množstvom vody a otvorené pečieme posledných 20-30 minút, kým povrch nie je chrumkavý, mäso sa poľahky oddeľuje od kosti a mrkva je udusená.
Myslela som to tak, že mrkva sa udusí vo výpeku..
Odstrániť