Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Thajské pikantné kuracie kúsky s mrkvovými rezancami

streda 27. apríla 2016

Thajské pikantné kuracie kúsky s mrkvovými rezancami

Sú dni, kedy je moje spisovateľské črevo nielen slepé, ale aj nemé a hluché. Riadky zo mňa lezú ťažko, neviem ako začať, jediné čím som si istá je to, že tak dlho otáľať s publikovaním tohto príspevku je až trestuhodné. Ako by som vás mohla ukrátiť o tak výborný pokrm?! A tak si odpustím ódy na šťavnaté, štipľavé, chuťovo bohaté kúsky z kuracích stehien, takisto aj siahodlhé rozpravy nad tým o čo lepšie sú chrumkavé rezance z mrkvy v porovnaní s tými "normálnymi", nebudem zdôrazňovať ani to, že neradno vynechať dokonalú bodku na záver v podobe arašidov primiešaných do tohto jedla a už vôbec nebudem slastne spomínať na fantastické domáce nakladané dubáky mojej maminy. Bolo by to všetko zbytočné, pretože je lepšie raz vidieť, v tomto prípade ochutnať, ako stokrát čítať. Neostáva nič iné, iba to zhrnúť systematicky a prehľadne:
  • 400 g vykostených kuracích stehien
  • trochu kokosového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL worchestrovej omáčky
  • šťavu z 1/2 limety
  • 1-2 ČL sladkej thajskej čili omáčky
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 3 veľké mrkvy
  • 1 pohár sterilizovaných dubákov
  • 4-5 listov čerstvej bazalky
  • hrsť arašidov
Stehná umyjeme a nakrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Cibuľu posekáme nadrobno a na oleji speníme do sklovita. Mäso v miske ochutíme octom, sójovou, worchestrovou a čili omáčkou, limetovou šťavou, koriandrom a cesnakom. Kúsky pridáme do panvice a sprudka ich zo všetkých strán opečieme. Plameň následne zmiernime a vyčkáme, kým mäso nepustí trochu šťavy.

Medzitým mrkvu pomocou škrabky nakrájame na rezance a zľahka pokvapkáme šťavou z limety. Pridáme ju do panvice spolu so sterilizovanými dubákmi a poriadne premiešame. Pomaly restujeme, kým mrkva trochu nezmäkne, ale aby bola ešte stále chrumkavá. Na záver vmiešame posekanú bazalku a arašidy. 






Zákerný ťah odo mňa takto na večer narobiť chuť, všakže? Ospravedlňujem sa, ale musela som vám nasadiť aspoň chrobáka do hlavy. Aby ste si to v nej cez noc nechali pekne uležať a ráno sa zobudiť s myšlienkou, že toto bezpodmienečne musíte vyskúšať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára