Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó boxes: Mungo klíčky na tisíc spôsobov

piatok 8. apríla 2016

Bentó boxes: Mungo klíčky na tisíc spôsobov

Mungo klíčky som už v jednom predchádzajúcom príspevku spomenula, ale dnes sa o nich rozpíšem trochu podrobnejšie. Pochádzajú z ázijského týždňa v Lidli a hoci som bola voči nim spočiatku skeptická, po prvom ochutnaní som tento názor prehodnotila a napchala ich do všetkých možných misiek v priebehu uplynulého týždňa. Že sú vskutku variabilné, o tom sa môžete presvedčiť na vlastné oči, pretože vám ponúknem hneď niekoľko možností využitia. Ak ste doteraz s ich kúpou váhali, dúfam, že môj dôkaz odoženie všetky pochybnosti.

Bentó #1: Pečený ružičkový kel a kvaka s cícerovou pomazánkou
  • 1/2 vrecka ružičkového kelu
  • 1/2 buľvy stredne veľkej kvaky/tuřínu/bielej repy
  • 1 malú mrkvu
  • trochu masla
  • bylinkovú soľ
  • 1 PL mungo klíčkov
  • 100 g cícerovej pomazánky s červenou repou (Koro)
Kel, mrkvu a kvaku očistíme, pokrájame a rozložíme na plech s papierom na pečenie, obložíme maslom a pečieme asi 15 minút. Preložíme do misky, pridáme klíčky a servírujeme s pomazánkou namiesto dipu.




Bentó #2: Dusená červená repa a cuketa s volskými okami
  • 2 malé červené repy
  • 1/2 cukety
  • 2 vajcia
  • bylinkovú soľ
  • olej zo sušených paradajok
  • balzamikový ocot
  • 1 PL mungo klíčkov
Repu očistíme a pokrájame na tenké hranolky. Na panvici ju na troche oleja orestujeme, ochutíme soľou a podlejeme octom. pridáme vodu a dusíme na skus. Na záver doložíme umytú pokrájanú cuketu a restujeme. Medzitým si pripravíme volské oká. Zeleninu preložíme do misky, doplníme klíčkami a vajciami. 



Bentó #3: Pečený baklažán s hráškom, sušenými paradajkami a hummusom
  • 1/2 veľkého baklažánu
  • bylinkovú soľ
  • oregano
  • domáci kečup
  • 1/2 konzervy hrášku
  • 4 sušené paradajky
  • 2 PL hummusu
  • 1 PL mungo klíčkov
Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme pustiť tekutinu. Kuchynskou utierkou ju odsajeme, natrieme kečupom a ochutíme oreganom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10-15 minút. Do misky nasypeme hrášok, prekrojené sušené paradajky, pridáme klíčky a hotový baklažán. Podávame so štedrou dávkou hummusu. 



Bentó #4: Pečený batát s cibuľou a avokádom 
  • 1 veľký batát
  • olej zo sušených paradajok
  • bylinkovú soľ
  • 1 veľkú cibuľu
  • trochu šťavy z limety
  • dokonale zrelé avokádo
  • 1 PL mungo klíčkov
Batát dobre vydrhneme, nakrájame na hrubšie kolieska, pokropíme olejom, osolíme a aj so šupkou dáme spolu s nahrubo nakrájanou cibuľou piecť do vyhriatej rúry na 15 minút. Do misky nakrájame avokádo, ochutíme soľou a limetovou šťavou. Pridáme upečenú zeleninu, doložíme klíčkami a berieme na cesty!




Tak ako? Ktorá z jednoduchých kombinácií vás zaujala najviac? Rozhodne som zvedavá na víťaza, preto dajte vedieť, kto sa stal vaším favoritom. A ešte radšej budem, ak mi napíšete svoje tipy ako inak naložiť s klíčkami fazule mungo. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára