- 1/2 veľkej tekvice
- korenie na pizzu
- 400 g mletého bravčového
- 2 jarné cibuľky
- trochu kokosového oleja
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL škorice
- 1 ČL oregana
- 1/2 ČL korenia 4 farieb
- šťavu z 1/2 citrónu
- 1 konzervu paradajkového pretlaku
- 200 ml 33% smotany na šľahanie
- 50-70 g strúhaného syra
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájané cibuľky, pridáme mäso, ochutíme paprikou, korením, škoricou, oreganom, citrónovou šťavou a poriadne premiešame. Sprudka opečieme, potom plameň zmiernime a pridáme paradajkový pretlak. Zmes zriedime trochou vody a dusíme dokopy najviac 15 minút.
Smotanu vlejeme do rajnice, ochutíme oreganom a varíme, kým nezačne hustnúť. Trpezlivosť, naozaj to dlho trvá a netreba to vzdávať. Neustále miešame metličkou, aby sa smotana nepripiekla. Zo sporáka odstavíme v momente, keď už je hustá, ale ešte stále steká z metličky.
Tekvicu umyjeme a nakrájame po dĺžke na tenké pláty. Misu na zapekanie potrieme olejom a na dno uložíme vrstvu tekvice. Ochutíme ju korením na pizzu a na ňu uložíme prvú vrstvu duseného mäsa. Na to roztrieme časť smotany, priklopíme druhou vrstvou tekvicových plátov, ochutíme a potom opäť pridáme mäso. Nasleduje druhá várka smotany, posledná časť tekvice a jej povrch posypeme nastrúhaným syrom.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút, kým všetky vrstvy nie sú mäkké, syr zlatistý a omáčka poriadne buble.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút, kým všetky vrstvy nie sú mäkké, syr zlatistý a omáčka poriadne buble.
Tomu hovorím poctivá nálož dobrôt, súhlasíte? Dokonale ochutené mäso, potopené v paradajkovej omáčke, ktorá po zmiešaní so smotanou núti človeka krochkať blahom a vrstvy tekvice tomu všetkému dodávajú ten správny twist tu i tam si trochu zachrúmať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára