Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hovädzí cheeseburger s cícerovou plackou Socca miesto žemle

streda 1. júna 2016

Hovädzí cheeseburger s cícerovou plackou Socca miesto žemle

Páni a dámy, to som to zase raz vymyslela! Prinášam ďalší do zbierky receptov, ktoré musíte vyskúšať a keď tak urobíte, budete sa k nemu chcieť vracať niekoľkokrát do týždňa. Vážne, ešteže cez víkendy varím do zásoby, mohla som si tak na tomto jedle pochutnať nielen raz.

Na soccu - taliansku placku z cícerovej múky sa chystám už sto rokov a môžem si iba hlavu trieskať o stenu, že som sa k jej príprave nedostala skôr. Vynikajúca! A to si ani neviem predstaviť aká dokonalá by bola, keby som sa ňou pchala ešte za horúca, čerstvo vytiahnutou z rúry. To by bol priam chrumkavý zázrak. Takto mi cez noc, naplnená do prasknutia, zmäkla a nasiakla pochutinami, čo ale nepovažujem za negatívum.

Druhým adeptom na Oscara je burger z hovädzieho mäsa, správne ochutený, zladený s ostatnými zložkami do posledného detailu. Myslím si, že ho ocenia najmä naše drsnejšie polovičky, úplne si viem predstaviť ako ho pripravujú v záhrade na grile s obracačkou v jednej ruke (a s pivom v druhej..). Čím nechcem naznačiť, že ženské by si nemohli pochutnať na dobre opečenom burgere, veď i ja som dôkazom. Aby mäsu a plackám nebolo smutno, šupneme medzi ne ešte plátky syra, pre ten správny efekt ťahajúcich sa vlákien pri odhryznutí a niečo zelené, kvôli farbe a vitamínom. Tečú vám sliny? Dobre vám tak! Utekajte k sporáku (ak už nemáte ten gril) a vezmite k nemu:

Na 4 beefburgery:
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 cibule
  • 2 ČL balzamikového octu
  • 2 ČL worchestrovej omáčky
  • 1 ČL škorice
  • mleté čierne korenie a soľ podľa vlastného uváženia
Na 3 placky Socca (priemer formy 20-22 cm):
  • 1 hrnček cícerovej múky (nemusíte krvopotne zháňať, stačí suchý cícer zomlieť pomocou robota)
  • 1 hrnček vody
  • trochu bylinkovej soli
  • 1 a 1/2 PL olivového oleja
Na dokončenie:
  • 8 plátkov syra
  • 8 listov hlávkového šalátu
  • 2 PL domáceho kečupu
  • 2 PL dijónskej horčice
Začíname prípravou cesta na soccu. Cícerovú múčku zalejeme vodou a olejom, ochutíme soľou a necháme minimálne 2 hodiny odpočívať, aby strukovina nasiakla vodu a zhustla. 

V miske zmiešame mäso, vajce, papriku, strúhaný cesnak, na veľmi jemno nakrájanú cibuľu, ocot, worchester, škoricu, soľ a korenie a poriadne prepracujeme rukou. Vyformujeme 4 placky a na rozpálenej grilovacej panvici ich z oboch strán postupne opečieme. 


Rúru predhrejeme vopred - zvolíme ohrev zhora a maximálnu možnú teplotu. Okrúhlu formu (s priemerom asi 22 cm) vymažeme olejom alebo vyložíme papierom na pečenie a vložíme dnu, aby sa poriadne rozpálila. Cesto na cícerové placky potom v tenkej vrstve (len tak aby pokryla dno) vlejeme do formy, zakrúžime ňou, aby sa roztieklo rovnomerne a vložíme do rúry. Pečieme, kým povrch nezozlatne, prípadne sa na ňom začnú vytvárať bubliny a okraje sa samy odliepajú od nádoby. Mali by byť krehké a chrumkavé, čas veľmi záleží od konkrétnej rúry. Hotové placky potrieme olejom a nakrájame na štvorce/obdĺžniky. 



Zostavíme burger: soccu potrieme horčicou, uložíme na ňu placku mäsa, priklopíme plátmi syra, listami šalátu a zavrieme druhou plackou ochutenou kečupom. 






A že je to jedlo skutočne do koča i do voza dokumentuje nasledujúci snímok: stačí zvinúť do alobalu, aby sa burger nerozpadol a brať kamkoľvek so sebou. Food on the go ako sa patrí!


Tieto cícerové placky mi otvorili ďalšie dvere kreativity a ja už teraz púšťam uzdu fantázie a premýšľam, ako ich využiť. Toľko možností! Len si prestavte akými rôznymi spôsobmi nimi možno nahradiť všetky krajce chleba, tortilly, buchty, pizze a čo ja viem čo ešte. Som z nich nadšená a na pečenie z múky vyrobenej zo strukovín sa teším. Najbližšie možno zaexperimentujem so šošovicou. Tak zostaňte na príjme, nenechajte si to ujsť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára