Na soccu - taliansku placku z cícerovej múky sa chystám už sto rokov a môžem si iba hlavu trieskať o stenu, že som sa k jej príprave nedostala skôr. Vynikajúca! A to si ani neviem predstaviť aká dokonalá by bola, keby som sa ňou pchala ešte za horúca, čerstvo vytiahnutou z rúry. To by bol priam chrumkavý zázrak. Takto mi cez noc, naplnená do prasknutia, zmäkla a nasiakla pochutinami, čo ale nepovažujem za negatívum.
Druhým adeptom na Oscara je burger z hovädzieho mäsa, správne ochutený, zladený s ostatnými zložkami do posledného detailu. Myslím si, že ho ocenia najmä naše drsnejšie polovičky, úplne si viem predstaviť ako ho pripravujú v záhrade na grile s obracačkou v jednej ruke (a s pivom v druhej..). Čím nechcem naznačiť, že ženské by si nemohli pochutnať na dobre opečenom burgere, veď i ja som dôkazom. Aby mäsu a plackám nebolo smutno, šupneme medzi ne ešte plátky syra, pre ten správny efekt ťahajúcich sa vlákien pri odhryznutí a niečo zelené, kvôli farbe a vitamínom. Tečú vám sliny? Dobre vám tak! Utekajte k sporáku (ak už nemáte ten gril) a vezmite k nemu:
Na 4 beefburgery:
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 1 ČL údenej papriky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1/2 cibule
- 2 ČL balzamikového octu
- 2 ČL worchestrovej omáčky
- 1 ČL škorice
- mleté čierne korenie a soľ podľa vlastného uváženia
Na 3 placky Socca (priemer formy 20-22 cm):
- 1 hrnček cícerovej múky (nemusíte krvopotne zháňať, stačí suchý cícer zomlieť pomocou robota)
- 1 hrnček vody
- trochu bylinkovej soli
- 1 a 1/2 PL olivového oleja
Na dokončenie:
- 8 plátkov syra
- 8 listov hlávkového šalátu
- 2 PL domáceho kečupu
- 2 PL dijónskej horčice
Začíname prípravou cesta na soccu. Cícerovú múčku zalejeme vodou a olejom, ochutíme soľou a necháme minimálne 2 hodiny odpočívať, aby strukovina nasiakla vodu a zhustla.
V miske zmiešame mäso, vajce, papriku, strúhaný cesnak, na veľmi jemno nakrájanú cibuľu, ocot, worchester, škoricu, soľ a korenie a poriadne prepracujeme rukou. Vyformujeme 4 placky a na rozpálenej grilovacej panvici ich z oboch strán postupne opečieme.
Rúru predhrejeme vopred - zvolíme ohrev zhora a maximálnu možnú teplotu. Okrúhlu formu (s priemerom asi 22 cm) vymažeme olejom alebo vyložíme papierom na pečenie a vložíme dnu, aby sa poriadne rozpálila. Cesto na cícerové placky potom v tenkej vrstve (len tak aby pokryla dno) vlejeme do formy, zakrúžime ňou, aby sa roztieklo rovnomerne a vložíme do rúry. Pečieme, kým povrch nezozlatne, prípadne sa na ňom začnú vytvárať bubliny a okraje sa samy odliepajú od nádoby. Mali by byť krehké a chrumkavé, čas veľmi záleží od konkrétnej rúry. Hotové placky potrieme olejom a nakrájame na štvorce/obdĺžniky.
Zostavíme burger: soccu potrieme horčicou, uložíme na ňu placku mäsa, priklopíme plátmi syra, listami šalátu a zavrieme druhou plackou ochutenou kečupom.
A že je to jedlo skutočne do koča i do voza dokumentuje nasledujúci snímok: stačí zvinúť do alobalu, aby sa burger nerozpadol a brať kamkoľvek so sebou. Food on the go ako sa patrí!
Tieto cícerové placky mi otvorili ďalšie dvere kreativity a ja už teraz púšťam uzdu fantázie a premýšľam, ako ich využiť. Toľko možností! Len si prestavte akými rôznymi spôsobmi nimi možno nahradiť všetky krajce chleba, tortilly, buchty, pizze a čo ja viem čo ešte. Som z nich nadšená a na pečenie z múky vyrobenej zo strukovín sa teším. Najbližšie možno zaexperimentujem so šošovicou. Tak zostaňte na príjme, nenechajte si to ujsť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára