Na 2 placky (priemer 22 cm):
- 1 hrnček šošovicovej múky (stačí zomlieť v suchom stave na prášok pomocou mixéra)
- 1 a 1/2 hrnčeka vody (možno i viac, záleží, ako dobre šošovica vsaje tekutinu - cesto musí byť redšie; stekať z lyžice)
- 2 PL ochuteného oleja
- trochu korenia na pizzu
Na obloženie:
- 100 g cícerovej pomazánky s príchuťou červenej repy (mám z Lidlu, ale ak je čas a možnosť, preferujem domácu!)
- 2 vajcia
- trochu korenia na pizzu
Šošovicovú múčku v mise zalejeme vodou a olejom, ochutíme a dobre premiešame. Necháme cesto odstáť minimálne 2 hodiny, aby strukovina vpila tekutinu a nabobtnala. Rozpálime rúru na najvyššiu možnú teplotu pri zapnutom vrchnom ohreve a vložíme do nej okrúhlu formu potretú olejom alebo vyloženú papierom na pečenie. Do horúcej formy vlejeme asi dve naberačky cesta, zakrúžime ňou, pobúchame o dosku, nech sa cesto rovnomerne v tenkej vrstve rozleje do všetkých strán. Dáme do rúry a pečieme aj 30 minút, kým povrch nie je popraskaný a okraje sa samy odlepujú od dna. Placka musí byť chrumkavá.
Potom povrch natrieme cícerovou nátierkou, rozklepeme naň vajcia a ochutíme korením. Vrátime späť do rúry, ohrev prepneme na vrchný i spodný režim a zmiernime teplotu. Pečieme, kým vajcia nespevnia - to už podľa vlastných preferencií (niekto ich rád tekutejšie, iní zase prepečené). Hotovo, vyberieme, konzumujeme, chrumkáme, krochkáme blahom!
Potom povrch natrieme cícerovou nátierkou, rozklepeme naň vajcia a ochutíme korením. Vrátime späť do rúry, ohrev prepneme na vrchný i spodný režim a zmiernime teplotu. Pečieme, kým vajcia nespevnia - to už podľa vlastných preferencií (niekto ich rád tekutejšie, iní zase prepečené). Hotovo, vyberieme, konzumujeme, chrumkáme, krochkáme blahom!
Neviete, ako do svojich ratolestí dostať strukoviny? Chcete zvýšiť ich príjem v jedálničku, ale prídu vám príliš fádne a nemáte inšpiráciu? Predstavujem riešenie všetkých vašich problémov! Detiská oklamete jednoducho: vypadá to ako pizza? Má to oblohu ako pizza? Chrumká to ako pizza? Tak potom: je to pizza! A keď si predstavím, koľko možných i nemožných druhov sú schopní v reštauráciách vymyslieť, nehrozí, že by ste upadli do stereotypu. Buďte kreatívni!
vyprskala som pri "geriatrickom oddelení" :D a jop je naozaj uvedomelejšia :) inak ja mám už asi aj po záruke sojovú múku, môžem to aj s ňou?
OdpovedaťOdstrániťNevidím prekážku, prečo to neskúsiť aj so sójovou. Určite zafunguje, akurát neviem, aká je jej "sacia" schopnosť. Takže s pridávaním vody postupovať s pomocou intuície.
Odstrániť