- 200 g cícerovej múky
- 1 ČL sušeného droždia
- 150-200 ml mlieka
- 2 PL oleja z vlašských orechov (alebo iného)
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL korenia na pizzu
- 1/2 ČL medu - do kvásku
- 5 strúčikov cesnaku
Do vlažného mlieka prisypeme sušené droždie, pridáme med a necháme vzísť kvások, kým sa na povrchu nezačnú vytvárať bublinky (zhruba 10 minút). Tekutinu potom prelejeme do misy k cícerovej múke, pridáme olej, korenie, soľ a prelisovaný cesnak. Cesto necháme na teplom mieste podkysnúť asi hodinu. Cícerová múčka je ťažká a ak je dokonca doma vyrobená jednoduchým pomletím sušenej strukoviny, bude hrubá, preto nečakajme, že sa objem cesta niekoľkokrát znásobí. Cesto umiestnime do formy (napríklad zapekacej sklenenej misy) a pri 180 °C vo vyhriatej rúre pečieme 25-30 minút, alebo kým povrch nezhnedne a je krásne chrumkavý. Stav kontrolujeme špajdľou zapichnutou do stredu. Chlieb necháme chvíľu odpočinúť a až potom krájame.
Podávame: s pečenou alebo dusenou zeleninou - ako som to urobila ja v prvý deň, kedy som zlikvidovala trištvrtiny chlebíka, alebo s rôznymi nátierkami - deň druhý. Ja som mala možnosť vyskúšať ďalší druh hummusu ochutený paradajkami - zakúpený doma na Slovensku, značku Yami v ČR nedostať (ďakujem, mami!), čo je ohromná škoda. Ale aby im nebolo smutno, nesmela chýbať tekvica a domáca mrkva a posledný Portobello šampiňón.
Buďte voči mojej posadnutosti trochu zhovievaví, veď cícer je skvelý a strukoviny obecne sú pre naše telo blahodárne. Všade naokolo počúvam a čítam, ako sa rôzne štúdie sťažujú, že ich konzumujeme žalostne málo. Nuž, pre mňa to rozhodne neplatí. Tak si vezmite príklad!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára