- 1/2 hrnčeka cíceru v suchom stave
- 1 PL masla
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 1 ČL oregana a provensálskych byliniek
- 1 veľkú broskyňu
- 2 veľké paradajky
- hrsť černíc
- 100 g Balkánskeho syra alebo Fety
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- hrsť tekvicových jadierok
- Zálievka:
- 2 PL oleja z vlašských orechov
- 2 PL balzamikového octu
- trochu bylinkovej soli
- 1/2 ČL sladkej čili omáčky
Cícer na noc namočíme do vody, necháme napučať a na druhý deň ho uvaríme v novej do mäkka. Scedíme ho a ešte horúci zmiešame s maslom, cesnakom, oreganom a provensálskymi bylinkami. Necháme aspoň hodinu marinovať. Broskyňu a paradajky nakrájame na malé kocky, pridáme do misky s cícerom, doplníme černicami a rozdrobeným Balkánskym syrom. Ochutíme zálievkou, ktorú pripravíme jednoducho zmiešaním oleja, octu, soli a čili omáčky. Šalát posypeme tekvicovými jadierkami a posekanou bazalkou a poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne rozdistribuovali a nasiakli zálievkou. Ideálne necháme šalát ešte odležať kvôli prepojeniu chuti, ale nie je to nutnosť, môžeme sa nedočkavo pustiť rovno doňho!
Pre ešte väčšiu farebnú rozmanitosť by sa k šalátu hodilo niečo zelené - viem si tam predstaviť avokádo, to by bola úplná bodka k dokonalosti. Bohužiaľ, to je momentálne nekresťansky drahé a tak som musela zatlačiť slzu a zaobísť sa bez neho. Ak ho však máte k dispozícii, šup tam s ním, nešliapnete vedľa, sľubujem! Môže sa to zdať ako príliš veľký mišmaš všetkého, ale napodiv tieto spojenia fungujú ako švajčiarske hodinky. Od marinovaného cíceru a slaný syr cez sladučké ovocie končiac jemne pikantnou zálievkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára