Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Ricotta puding s cibuľovým čatní / chutney

utorok 10. októbra 2017

Ricotta puding s cibuľovým čatní / chutney

Tento puding pozostáva prevažne z ricotty, extra príchuť mu dodáva charakteristická niva a zvyšok tvoria vajíčka. Prísne vzaté, jedná sa o akýsi cheesecake bez korpusu. Môžem ho tak vôbec nazývať? Ostatne, i pomenovanie puding je akési zavádzajúce, ale nič lepšie asi nevymyslím. Nuž čo, cheesecaky nemusia byť len sladké, veď keď sa povie syr, každému napadne predovšetkým nejaký slaný pokrm. A úprimne povedané, mne tá sušienková krusta naspodku ani nechýba. Nie je predsa plnka to, o čo všetkým ide? A tak som našla recept, ako to celé obísť.
Bola som trochu prekvapená výslednou formou, nečakala som, že bude tak pevná aj bez vrstvy, ktorá by všetko držala pohromade. Ale ricotta a vajcia urobia svoje a garantujú, že po vyklopení z formy puding bude držať svoj tvar. Tým pádom je vnútro hutné, ale zároveň mierne pórovité, nie úplne krémové a penové ako u klasických pudingov (myslím takých tých zo sáčku).
Dali by sa z neho dokonca aj krájať plátky a uložiť ich trebárs na jednohubky, to by bol určite inšpiratívny nápad na pohostenie.
Keď ho budem pripravovať znova, buď zvolím viac nivy alebo ešte výraznejší plesňový syr, pretože jej prítomnosť bola skutočne iba v náznaku. Taká gorgonzola by možno urobila zázraky. Ale to je jediná vec, ktorú môžem tomuto receptu, respektíve sebe vytknúť. Trochu upraviť pomer ricotty voči druhému syru a všetko bude dokonalé. Tento malý roztomilý bochník je naviac obohatený o cesnak a čerstvú bazalku, ktoré pôsobili veľmi príjemne a dotvárali celkový tón pudingu. Ako inak, inšpiráciou mi bol recept z internetu, kde sa podával so sladkým cibuľovým chutney, pretože samotné syrové dielko malo byť dosť slané. A tak som sa nechala nalákať a kôpku takejto "marmelády" pridala navrch ako čerešničku. Áno, myslím, že tam patrí, celá zostava pôsobí viac luxusne a labužnícky. Ale upozorňujem, ako veľmi slaný puding bude skutočne, záleží od zvoleného syra. Ricotta ako taká príliš ochutená nie je a čím väčší podiel bude zastávať, tým viac budete musieť "plnku" ochutiť. Alebo sa vyhrať na prílohe. U mňa nesmel chýbať zeleninový šalát, ale ako som už zmienila, je možné podávať ho spolu s pečivom. Toto rozhodnutie nechám na vás, ja už len poskytnem receptúru.
  • 200 g syru Ricotta
  • 50 g nivy (alebo iného výrazného syra s modrou plesňou - množstvo možno zvýšiť)  
  • 2 vajcia
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • čerstvú bazalku
  • obľúbené korenie podľa chuti
  • 1-2 kopcovité ČL cibuľového chutney (lebo inej obľúbenej marmelády)
  • zeleninový šalát na servírovanie
Ricottu a nastrúhanú nivu prešľaháme mixérom. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak a korenie. Znovu zmixujeme a do zmesi vmiešame posekanú bazalku. Cesto vlejeme do foriem na pečenie vyložených papierom alebo vymazaných olejom. Tieto formy vložíme do väčšej nádoby s vyššími stenami a nalejeme dnu vodu tak, aby siahala do troch štvrtín formičiek. 


Zostavu vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút, možno viac, kým povrch nie je jemne zlatistý a puding pevný. Pozor, pri pečení náplň nafúkne a môže sa dokonca natrhnúť, ale po vychladnutí spľasne. Misky necháme ešte 10 minút odstáť v kúpeli a až potom ich vyklopíme. Puding servírujeme s bohatou kôpkou cibuľového čatní a šalátom či pečivom.






Puding či slaný cheesecake bez krusty, je jedno, ako tento pokrm budeme volať, hlavné je pripraviť si ho. Ak ste milovníkmi syrom, nešliapnete vedľa a rozhodne si pochutnáte. Myslím, že tá sladká bodka navrchu pôsobí veľmi harmonicky a preto by som ju nevynechávala. Mimochodom, ak marmelády nepatria k vašim obľúbeným, siahnite po sušenom ovocí. Také figy či datle urobia podobnú službu. Och a posýpka z vlašských orechov! Tak to by bola bomba! Škoda, že mi to napadlo až teraz. Nevadí, som poučená do budúcnosti a zároveň viem, že obsah modrého syra je treba zvýšiť. Radím to vlastne aj vám. Tak šup-šup, zapnite rúru, je správny čas piecť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára