Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Mascarpone tekvicový cheesecake

piatok 27. októbra 2017

Mascarpone tekvicový cheesecake

Tento recept je tak na pomedzí klasifikácie do skupiny #Šialených tekvicových receptov 🎃🎃Preto nechám na vás, či sa vám zdá príliš pritiahnutý za vlasy alebo nie. Hneď skraja však považujem za dôležité upozorniť na to, že koláč neobsahuje ani gram cukru. Mám na mysli taký ten pridaný, nie prirodzene obsiahnutý v ingredienciách. Takže je dokonca otázne, či ho zaraďovať medzi sladké alebo slané dobroty. V tom prípade skutočne záleží len na tom, aký druh tekvice použijeme a aká bude jej chuť. Z tohto dôvodu radím použiť práve takú, ktorú obľubujete najviac len pre ňu samotnú. Ja som sa nevedela rozhodnúť medzi Hokkaido a maslovou, nuž som upiekla mix z oboch. K dokonalosti tento krásne sfarbený koláč privádzajú koreniny! Menovite všetky jesenné arómy, ktoré si dokážete predstaviť: škorica, mleté klinčeky, muškátový oriešok, aníz a perníkové korenie. Ak máte radi pikantnejšie a silnejšie vplyvy, smelo prihoďte i zázvor a biele korenie.
Čo však z tohto koláča robí "čízkejk" je mascarpone! V krajine jeho pôvodu sa tradične ako základ plnky volí krémový syr, ale myslím si, že mascarpone z neho robí luxusnú a delikátnu záležitosť. Jasné, ak chcete, použite mäkký syr typu Lučina, Philadelphia a podobne, dokonca tvaroh, ktorý je v našich končinách prijateľnejší, ale osobne hlasujem za mascarpone.
Nemenej dôležitú zložku tvorí spodná vrstva, krusta, ktorá figuruje ako nositeľ celého zázraku. Sušienkové zjednodušenia si nechajte na inokedy, my sa vyberieme lahodnejšou a výživnejšou cestou. Na jesennú vlnu nás ešte viac naladia mleté orechy, ak ste sa zatiaľ po prečítaní predošlých riadkov nechytili. Vlašáky k sezóne neodmysliteľne patria a preto mi prišlo iba prirodzené zapracovať ich do receptu. No povedzte, viete si predstaviť vhodnejší dezert k popoludňajšej káve či kreatívne raňajky na svojom stole, ktoré by nám zlepšili náladu pri pohľade von oknom? Svojou teplou farbou koláč rozžiari priestor naokolo, tým, že je vyrobený z nálože syra a zeleniny poskytne dostatočne bohatý zdroj energie pre telo, jednoducho pôsobí blahodárne na náš organizmus i dušu.
Štart do nového dňa či zákusok, oboje znie ako správna voľba, lenže ja nikdy nerobím to, čo sa zdá prirodzené a tekvicovému vábeniu som sa oddávala rovno na obed! Veď vravím: je to syr 🧀 a zelenina 🥗🥕🥒, dokonalý pokrm ako hlavný chod, nie? 😆😆
Keďže ja podobné výmysly pečiem primárne pre seba (neváhala by som sa podeliť, ale v práci by mi to asi neprešlo a spolubývajúca nesmie laktózu), množstvo surovín som skresala na polovicu. Preto ak máte v úmysle pripraviť ho pre celú rodinu, všetky hodnoty vynásobte dvomi! Vtedy sa cesto pohodlne vojde do štandardnej tortovej formy. Mimochodom, s výsledkom som spokojná, dokonca sa nebojím tvrdiť, že nadšená! Toto bol len môj druhý pokus o cheesecake, dokonca prvý pečený, pretože ak si náhodou spomínate, >>keto čokoládový<< bol s plnkou, ktorá neprešla tepelnou úpravou. Jeho prípravu si ale naplánujte trochu dopredu, musí odpočívať, aby stihol spevnieť a dal sa pohodlne krájať. Myslím, že som oznámila všetko podstatné, venujme sa teda už receptu.

Krusta:
  • ½ hrnčeka vlašských orechov, pomletých 
  • 1 PL kokosového tuku, rozpusteného
  • 1 malé vajce (ak chcete piecť do veľkej formy, tiež stačí jedno, nemusíte dve, ale aspoň veľkosti L)
  • ½ ČL škorice
Náplň:
  • 170 g tekvicového pyré (rozmixovaná upečená tekvica, vhodná je Hokkaido, maslová alebo kombinácia oboch)
  • 1 PL kokosového tuku, rozpusteného
  • 250 g mascarpone (jednu celú vaničku)
  • 2 vajcia
  • 1 ČL škorice
  • ½  ČL perníkového korenia
  • štipku muškátového orieška
  • štipku mletých klinčekov
  • štipku mletého anízu
Vlašské orechy na jemno pomelieme a v miske zmiešame s kokosovým tukom a vajcom. Ochutíme škoricou a roztrieme alebo rukami utlačíme do koláčovej formy s papierom na pečenie. Vložíme ju do rúry vyhriatej na 180 °C a necháme predpiecť na 10-15 minút, kým povrch nie je jemne chrumkavý.


Medzitým pokračujeme s náplňou. Do veľkej misy pridáme mascarpone, tekvicové pyré, všetky koreniny a kokosový olej. Pomocou mixéru rozmixujeme na hladkú kompaktnú hmotu. Pridáme vajcia a vyšľaháme do nadýchanejšej konzistencie. 
Plnku vlejeme do pekáča s korpusom a vložíme späť do rúry na 40-45 minút, kým na okrajoch nie je pevná a zlatistá, ale v centre sa pri zatrasení trochu chvie. Nevadí, ak povrch popraská a mierne nafúkne, v priebehu chladenia spľasne. Po dopečení necháme 10 minút, stáť v pootvorenej rúre, potom koláč vyberieme von a umožníme mu vychladnúť úplne. Skladujeme v chladničke. Pred servírovaním ľubovoľne ozdobíme, napríklad poprášime škoricou, obložíme kúskami orieškov (na snímkach pekanové), hviezdičkami anízu, celou škoricou. Môžeme postriekať šľahačkou alebo pripraviť polevu z krémového syra. Možnosti sú nekonečné!











Tento cheesecake je stelesnením jesene 🍁🍂🍃🍁🍂🍃 Ak sa vám zdá čudné konzumovať ho na obed (preto tá nerozhodnosť z úvodu, či sa jedná o "šialený" recept alebo nie), podávajte ho ako zákusok, najlepšie s obrovským hrnčekom čaju ☕🍵. Alebo ako netradičné raňajky, ak ste na "sladký" štart. Hoci, opäť zdôrazňujem, bude len tak sladký, ako vaša tekvica. Keď už musíte, pridajte: do korpusu lyžicu medu alebo javorového sirupu, do plnky tiež tak lyžicu nejakého sladidla. Ale nutnosť to nie je. Jeho chuť je dokonalá, vyvážená, zabezpečená koreninami a oranžovými krásavicami. Plnka je bohatá, ale krémová vďaka mascarpone a krusta nabitá orieškovými tónmi. Pripúšťam, mohla byť o čosi hrubšia, aby o niečo viac chrumkala, ale každý v tomto prípade preferuje niečo iné. Niekto má rád len tenučký základ, ktorý by neprekážal pri vychutnávaní si náplne, niekto zase práve objemný sušienkový základ, ktorý môže spracovávať zubami. Do ktorého tábora patríte vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára