Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Fazuľou a šampiňónmi plnený batát

utorok 3. októbra 2017

Fazuľou a šampiňónmi plnený batát

Sladké zemiaky si väčšinou pripravujem pečené, jednoduché, bez zbytočných príkras, namáčam ich do tvarohu, hummusu, pomazánky či >>arašidovej omáčky<< & >>po druhé<<, alebo samotného orieškového masla. Sú chutné samy o sebe, netreba ich ničím zvýrazňovať. Avšak, niekedy ma popadne nálada, respektíve nechám sa ovplyvniť internetom a zachce sa mi replikovať niektoré recepty, na ktoré narazím na svojich potulkách. Vezmem si inšpiráciu tu a tam, skombinujem do seba hneď niekoľko predpisov, upravím podľa dostupných surovín. Veď ako odolať tým báječným fotografiám, pri ktorých sa mi spúšťa Pavlovov reflex a ja poslintám celú klávesnicu. Dobre, moje výsledné snímky sú v porovnaní s inšpiračnými na zaplakanie a nesiahajú im ani po zamazaný tanier, ale to nič nemení na veci, že žalúdok krochká blahom a nevie sa nabažiť.
Tento raz som to poňala trochu rančersky až mexicky, pretože batát som plnila zmesou fazule a šampiňónov. Nemohla, samozrejme, chýbať syrová posýpka, ktorá všetky komponenty spája do jedného celku. Ono je to vlastne smiešne jednoduché. Osmažiť huby, pridať fazuľu, zmes doplniť paradajkami a kečupom, aby sme vytvorili základ omáčky a napchať ju do upečeného batátu. Navrch poprášiť syrom, vložiť späť do rúry a netrpezlivo prešľapovať pred dvierkami s očami na sekundovej ručičke, Kedy to už bude?! Obed hotový určite pod 30 minút, ak sme šikovní, zvládneme za 20. To sa hodí, hlavne, keď potrebujeme do žalúdka niečo okamžite! Naviac, nedá mi aspoň raz to nespomenúť: so zhoršujúcim sa počasím tento pokrm prichádza ako dar z nebies. Je výživný, bohatý a plnohodnotný, poriadne zahreje a ak pridáme trošku štipľavého, platí to dvojnásobne. Bohužiaľ, vypadá to tak, že po pár slnečných dňoch, ktoré ani náhodou nemožno nazvať babím letom, nastoľuje svoju vládu naplno pani Jeseň. Som presvedčená, že tým pádom tento recept oceníme a budeme sa môcť k nemu vracať v priebehu nasledujúcich pár mesiacov.
  • 1 batát
  • 4-5 čerstvých šampiňónov
  • trochu masla
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL čili omáčky
  • 1 ČL dubákového korenia
  • 1-2 PL kečupu
  • ½ plechovky čiernej fazule
  • 1 čerstvú paradajku
  • 50 g cheddaru (alebo iného syra vhodného na strúhanie)
  • petržlenovú vňať na ozdobu
Batát očistíme (netreba šúpať), prekrojíme na polovice, potrieme olejom a reznou stranou nadol uložíme na plech s papierom na pečenie. Popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 10-15 minút, kým batát nie je takmer celkom upečený a zvnútra mäkký. 
Medzitým pripravíme náplň. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Vložíme do panvice s maslom a sprudka orestujeme, kým nepustia vlastnú šťavu. Ochutíme balzamikom, prelisovaným cesnakom, dubákovým korením a čili omáčkou. Dobre premiešame a necháme opekať, kým povrch mierne neskaramelizuje. Pridáme kečup, čiernu fazuľu a zmes necháme prehriať, nech sa všetky suroviny prepoja. Náplň preložíme do misky, pridáme paradajku pokrájanú na malé kúsky a vmiešame dnu aj trochu čerstvej petržlenovej vňate. 
Pečený sladký zemiak vyberieme, vnútro pozdĺžne nakrojíme a striedku trochu popučíme, aby sme uvoľnili miesto na plnku. Hubovo-fazuľovú zmes vložíme do vytvorenej priehlbiny, povrch posypeme syrom a batát vrátime na 5 minút späť do rúry, aby sa syr zapiekol. 
Hotový ho uložíme na tanier, ozdobíme petržlenom a ak nám zvýšila plnka, naservírujeme ju bokom. 








Prosím, ospravedlňte tieto fotky, myslela som si, že to bude vypadať lepšie, ale pri ich úprave som nebola schopná docieliť estetickejší výsledok. Syru som dávala málo, len na ilustráciu a aj tak pod ním nie je badateľná vrstva plnky. Budete si ju proste musieť domyslieť. Okrem toho, tie farby sú akési zvláštne.. ale čo čakám, svetelné podmienky už zase pôjdu do kelu, prirodzeného svetla si príliš neužijem, hlavne, keď budem variť až po príchode z práce. Preto bude najlepšie, ak sa presvedčíte na vlastnej koži, že tento plnený sladký zemiak je hotová delikatesa. Jeho chuť sa snúbi s jemne karamelovým, no zároveň pikantným tónom šampiňónov a čierna fazuľa tomu všetkému dodáva rustikálnejší šmrnc divokého západu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára