Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šampiňónová omáčka s krémovým syrom

streda 11. októbra 2017

Šampiňónová omáčka s krémovým syrom

Alebo azda syrový šampiňónový krém? Niekedy mám z vymýšľania názvov príspevkov hlavu ako melón a neviem si rady. Je to omáčka? Krém? Polievka? Dip? Zrejme všetko v jednom. Ale na tom nezáleží, hlavne, že to skvele chutí! A teda, že bez srandy, pretože táto, síce trochu nenápadná, ale mocná miska obsahuje lahodné vnútro!
Tak v prvom rade: šampiňóny. Milovníci húb budú nadšení a ani si neviem predstaviť tú explóziu chuti, keby sa mi podarilo mať čerstvé lesné huby.
Po druhé: krémový syr. Dobrá omáčka by sa bez nejakej takejto zložky, ktorá ju zjemní, nemala zaobísť. Dá sa použiť len mlieko, lepšie smotana na varenie či šľahanie, ale so syrom je všetko famóznejšie. To je asi moje životné krédo.
Mega hviezda číslo 3: čerstvé oregano. Akékoľvek bylinky každé jedlo oživia a spestria, toto nie je žiadnou výnimkou. Naviac, oregano je príjemne aromatické, takže ho stačí použiť i malé množstvo a efekt je zaručený. Ale prečo by sme šetrili, keď nemusíme, všakže?
Do samotnej omáčky okrem nejakých ďalších korenín síce nič nejde, bez adekvátnej prílohy by to však ako plnohodnotný chod neobstálo, preto som sa podujala spárovať k nej pečený patizón. Keďže teraz sa môj život točí primárne okolo tekvíc a podobných plodín, bol to viac než prirodzený výsledok. Myslím si, že patizón k pokrmu perfektne ladil. Jeho chuť nie je výrazne dominujúca, takže šampiňóny (a najmä syr) mohli naplno zažiariť. Verte mi, s blaženým výrazom v očiach som jednotlivé kúsky zeleniny namáčala do misky, potom ich nahádzala dnu a spolu s celými plátkami húb lovila ako zlaté rybky z jazierka. Škoda len, že mi nesplnili tri tajné želania. I keď tie by až také tajné asi neboli: mať tak za cisternu tejto famóznej omáčky.. a potom dokonalý metabolizmus, ktorý by mi bez výčitiek umožnil všetko do poslednej kvapky zjesť. Predsa len, som ženská a svoj obraz v zrkadle hodnotím veľmi kriticky. Ale to zrejme poznáte. (To tretie želanie si nechám pre seba..)..
Na druhej strane, ako odolať takýmto dobrotám? Veď sa presvedčte sami, že hoci zoznam surovín nie je dlhý ako týždeň pred výplatou, aj tých niekoľko dokáže vytvoriť harmonickú kompozíciu chutí.
  • 6-8 šampiňónov
  • trochu masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL dubákového korenia
  • veľkú hrsť čerstvého oregana
  • 50 - 70 g krémového syra
  • 1 PL mlieka (alebo viac, podľa potreby)
  • patizón + maslo + obľúbené korenie - ako príloha
Šampiňóny očistíme a odrežeme nožičky. Pokrájame ich na malé kúsky, klobúčiky na plátky. V rajnici na troche masla huby sprudka opečieme, ochutíme prelisovaným cesnakom a korením. Vyčkáme, kým nepustia šťavu a potom ich chvíľu dusíme, kým nie sú mäkké. Časť plátkov z klobúčikov vyberieme bokom a zvyšok ponorným mixérom rozmixujeme s lyžicou mlieka. 
Krém vrátime späť na sporák, vmiešame doň syr a pridáme posekané oregano. Premiešame a necháme syr úplne rozpustiť. Ak je omáčka príliš hustá, rozriedime ju ešte trochou mlieka. 
Podávame s odloženými nerozmixovanými plátmi húb, pečeným patizónom a extra oreganom. 
(Patizón zbavíme jadierok, nakrájame na kocky s veľkosťou sústa, rozložíme na plech s papierom na pečenie a obložíme maslom. Posypeme korením a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút, kým nie je mäkký a zlatistý). 








Ten syr v omáčke urobí svoje. Dáva jej lahodnú, kyselkavú príchuť, zároveň ju zjemňuje a vytvára správnu konzistenciu. Celé kúsky šampiňónov však štruktúru žiadaným spôsobom narušujú, pretože takto zamestnáme i zuby. Túto funkciu spĺňa aj pečený patizón. Jeho nevtieravá chuť sa výborne snúbi s výraznejšími zložkami, ako je napríklad i oregano. Na druhej strane, všetko je v rovnováhe a garantuje príjemný zážitok pre naše jazykové poháriky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára