Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tekvicový šalát s figami a pomarančovou zálievkou

štvrtok 19. októbra 2017

Tekvicový šalát s figami a pomarančovou zálievkou

Rozširujem zbierku #Šialených tekvicových receptov o tento hravý a prekvapivý šalát. Opäť som do neho vpašovala ovocnú zložku, ktorá celý výtvor príjemne oživila. Ušetrila som si posledné figy presne na tento účel a obstáli v ňom na jednotku. S hviezdičkou. Alebo dvomi. Ich sladká medová chuť excelentne korešponduje s pečenou škoricovou tekvicou. Aby nás však nálož cukru nezhodila z nôh, zapracovala som do pokrmu nie jeden, ale hneď dva druhy ovocia! Ten ďalší nie je na prvý pohľad taký zrejmý, pretože sa jedná o šťavu - zálievku z neho. Privítajme citrusové tóny, ktoré nám sprostredkuje pomaranč!
Viete čo? Uvedomila som si to teraz, keď píšem nasledovné velebné riadky. Tento šalát sa vôbec nedá nazvať zeleninovým, pretože avokádo, ktoré tvorí nemenej dôležitú súčasť misky, je tiež ovocie! Ja ho síce vždy (alebo takmer vždy) používam do slaných jedál, ale z botanického hľadiska sa zaraďuje na "opačnú stranu barikády". Nevadí, pre mňa za mňa, nech si to vedci klasifikujú ako chcú, hlavne, že jazyk a žalúdok z toho majú pôžitok. A veru nemalý. Jeho krásne jemná a hebká konzistencia obohacuje šalát nielen o krémovosť, ale hlavne o nutrične neoceniteľné zložky. Má toľko živín, že by bolo nadlho sa o nich detailne rozpisovať, no som presvedčená, že tento fakt vám je dobre známy.
Trochu zelene pridáva nielen náš exotický predstaviteľ, nesmie chýbať nejaká listová zložka. V tomto prípade môj najobľúbenejší hlávkový šalát. Čerstvý chrumkavý je božský, svieži a tvorí základ veľkej väčšiny mojich obedov. Vždy si pripravím nejaké listy bokom, pre vitamíny naviac, okrem toho, zväčší to tak porciu a nemám problém s hladom na niekoľko hodín. Samozrejme, len samotný by neobstál, ako som už napísala, je to len doplnok. Ale vďačný.
Jednotlivé komponenty máme predstavené, je načase analyzovať ich ako celok. Áno, prívlastok šialený je možno namieste, ale verte mi, v tom najlepšom zmysle. Opakujem, sladučké figy a charakteristická Hokkaido sa dobre dopĺňajú, avšak ich prítomnosť je dokonale vyvážená kyslastou pomarančovou zálievkou. Citrusy okrem toho pozitívne reagujú s avokádom, veď si len spomeňme na guacamole, do ktorého sa bežne pridáva citrón či limetka. Bonusom je, že ich prirodzené kyseliny ho dlhšie udržujú čerstvé a farebné. Ako nám poradcovia na výživu radia z každého možného kanálu, musíme prijímať i dostatočné množstvo čerstvej zeleniny, prednostne tej listovej, čo máme splnené pridaním hlávkového šalátu. Obed ako stvorený do jesenného počasia, kedy sa nám organizmus a imunita poďakujú za každý vitamín a minerál. A nenechajte sa oklamať nádherným babím letom, teplo láka von i baktérie a vírusy, preto nie je vylúčené, že by sa na vás nejaký nežiadúci votrelec mohol nalepiť. Prevencia je základ!
  • niekoľko mesiačikov upečenej Hokkaido (ochutenej maslom, škoricou a granulovaným cesnakom)
  • 2-3 čerstvé figy
  • pol až jedno celé avokádo
  • niekoľko veľkých listov hlávkového šalátu
  • Zálievka:
    • 2 PL pomarančovej šťavy + trochu nastrúhanej kôry
    • 1 ČL jablčného octu
    • 2 PL olivového oleja
    • štipku obľúbeného korenia (napríklad na grilovanú zeleninu)
V malej miske zmiešame ingrediencie na zálievku: pomarančovú šťavu a kôru, ocot, olej a ochutíme korením.
Do misy alebo taniera uložíme lôžko šalátových listov, pridáme upečenú tekvicu, figy nakrájané na plátky a avokádo na mesiačiky a všetko pokropíme bohatou dávkou zálievky.
Podávame, kým je Hokkaido ešte teplá, ale šalát sa dá s chuťou konzumovať aj za studena.







Dúfam, že tento šalát vás oslovil a že ponúkol ďalšiu zaujímavú možnosť, ako naložiť s úrodou tekvíc, ktoré sú momentálne v plnej sile. Ja si toto obdobie, ako je vidieť, patrične užívam a tak skoro s prípravou receptov nehodlám skončiť. Ich variabilita je dokonalá, nielenže ich možno zužitkovať do slaných, ale i sladkých pokrmov. Naviac, existuje toľko možných odrôd, že je skutočne ľahké nájsť im rolu, ktorá na ne pasuje. A nemáte pocit, že každý deň jete to isté. I keď, mne by to nevadilo. Hlavne pri tejto miske. Na druhej strane, prečo sa limitovať, keď to nie je nutné? Takže dovidenia nabudúce, trebárs pri ďalšom #Šialenom tekvicovom recepte 😆😏!
Upútavka: zajtra si dáme niečo sladké a pečené..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára