Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kakaové sušienky s čokoládou (vegan)

piatok 20. októbra 2017

Kakaové sušienky s čokoládou (vegan)

Kto by ma nechcel mať za kolegyňu? Ja som niekedy pre svojich spolupracovníkov ochotná roztrhať sa. Snažím sa im vychádzať v ústrety, pomáhať ako sa len dá, neodbíjať ich a niekedy si ich trebárs rozmaznať spôsobom, že ich niečím poteším. Napríklad hriešnym a pečeným. Tak som raze raz jeden večer tesne po príchode z práce stála so zásterou pri sporáku a kúzlila ostošesť. Na druhý deň totiž opäť mala prísť skupinka nášho tímu, ktorá sa v Brne bežne nenachádza. Vedela som, že nás bude v kanceláriách ako hadov a teda aj dostatočný počet maškrtných jazykov, ktoré by celú várku dobrôt mohli poľahky zjesť.
Pečiem rada, ale len samej pre seba ma to nebaví. Takže keď sa dá, chopím sa príležitosti (a varešky) a trénujem schopnosti na nových receptoch. Vyhliadla som si tieto kakaové sušienky na internete, pretože vypadali nesmierne lákavo a viem, že u nás čokoládové veci vcelku fičia. Receptúru som však upravila o niekoľko zmien tak, aby z nich mohla okoštovať aj moja spolubývajúca. Prekvapivo som nakoniec mohla skonštatovať, že mojím zásahom sa mi podarilo vyprodukovať keksíky vhodné aj pre vegánov. Takže si ich bez výčitiek môžete pripraviť úplne všetci!
Čo ma ale privádza do zúfalstva až nepríčetnosti sú samotné fotky 😭😭. Tak ošklivé obrázky som nevyprodukovala už dávno a nepomohlo im ani niekoľko výrazných zásahov v editovacom programe. Nie som odborník a vlastne nepoznám všetky jeho funkcie, preto som neprišla na to, ako ho znásilniť tak, aby výsledok vyzeral k svetu. Preto sa hlboko ospravedlňujem za príšerky na snímkach nižšie. Ako som už písala, keksy som piekla neskoro večer, zdrojom svetla mi boli len umelé žiarivky a padala som pri práci únavou, takže som nemala ani silu príliš špekulovať nad estetickou prezentáciou. Dôležitou vecou, ktorú potrebujete vedieť je skutočnosť, že sušienky boli úžasné. Citujem vyjadrenia kolegov i spolubývajúcej. Zmizli prakticky okamžite. Obvykle keď donesiem nejaký ten plech, na druhý deň ráno v kuchynke zvyknem nájsť posledný kúsok, ktorý sa každý bojí zjesť, ale tento raz sa po nich zaprášilo a už popoludní dóza zívala prázdnotou. Dúfam, že to je dostatočný dôkaz na to, aby ste rozpálili rúru a vytiahli suroviny.
Ostatne, k nim: pripúšťam, nie je to jeden z tých zdravo sa tváriacich receptov. Pozostávajú z kopca cukru a čokolády, ale niekedy práve takáto energetická bomba padne viac než vhod. Najmä ak celý deň namáhate mozgové závity, trávite čas na meetingoch a vaším hlavným jedlom je káva. Hovorím o ostatných, našťastie, ja by som takto nemohla fungovať. Neexistuje prípad, kedy by som si do práce neťahala vlečku misiek a zásob, to by ma inak museli po pár hodinách kriesiť.
Ak ale patríte do podobnej skupiny, či máte len rozmaznaný jazýček a radi by ste si dali niečo sladké k popoludňajšej káve, upečte si plech týchto kakaových sušienok obohatených o kúsky čokolády!

Na 20 kúskov:
  • ½ hrnčeka holandského kakaa
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka + 2 PL rastlinného oleja
  • 1 ľanové vajce: 1 PL rozmixovaných ľanových semienok + 4 PL vlažnej vody
  • 1 a ⅓ hrnčeka polohrubej múky
  • ½ ČL prášku na pečenie
  • ½ ČL soli
  • 50 - 100 g čokolády (pre vegan verziu použite takú)
Začneme prípravou ľanového vajca: ľanové semienka napríklad pomocou mlynčeka na kávu rozmixujeme na jemnú múčku. Ak už máme mleté, bod pre nás. Zalejeme ich vlažnou vodou, poriadne premiešame a necháme bokom, kým sa nezmenia na hustú mazľavú hmotu tak trochu pripomínajúcu vajce. 
Do veľkej misy preosejeme kakao, pridáme cukor, olej a zmiešame vareškou. Vlejeme dnu naše vajce a pomocou ručného mixéra zapracujeme. Prisypeme preosiatu múku spolu s práškom na pečenie a soľou. Vareškou vymiešame na kompaktnú hmotu a potom opatrne vmiešame polovicu posekanej čokolády. Tento krok nie je nutný, stačí čokoládu posypať na vrch, ale pridá to keksíkom vláčnejšiu štruktúru. 


Z cesta tvoríme malé guľôčky, ktoré umiestnime na plech s papierom na pečenie. Rukou ich pritlačíme a vyformujeme na placky. Povrch posypeme zvyšnou čokoládou a plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 12-15 minút, ale dávame pozor, aby sa nepripiekli. Budú ešte poriadne mäkké, pri vychladnutí však spevnejú, treba na to myslieť. Sušienky po upečení necháme 5 minút stáť na plechu, potom ich preložíme na mriežku a počkáme, kým úplne nevychladnú. Odporúčam podávať napríklad s pohárom mlieka!












Ak nemáte nič proti živočíšnym výrobkom, pokojne namiesto ľanového vajca pridajte do cesta jedno slepačie a časť oleja nahraďte obyčajným maslom (ale to by som asi teraz, keď stojí toľko ako pol ruky princeznej a jedno kráľovstvo, nerobila). Naviac, tento recept sa dá modifikovať aj na trochu zdravšiu verziu. Pšeničnú múku vymeňte za špaldovú alebo ovsenú, kryštálový cukor za trstinový, či kokosový, možno ešte lepšie za med či javorový alebo agávový sirup. Všetko je len na vás, neexistujú nijaké obmedzenia. Čím kvalitnejšie suroviny použijeme, tým budú sušienky lepšie. Ostatne kvalitná čokoláda a poctivé holandské kakao z nich tak či tak vykúzli dokonalú lahôdku.  

2 komentáre:

  1. Nejake volne pracovne miesta u vas? :D ... urobila by si aj mne bez cukru? :D :D ... aaaa jasneee krabickujem poctivo aj ja. Nebolo by to uzasnee? :D krabickovali by sme spolu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš programovať? Potom ťa berieme všetkými dvadsiatimi 😄😄
      Pre nás dve urobím nejaké iné, bez cukru, zo samých fajných vecí 😉
      Jasné, poď do krabičkového klubu, sparring partner sa vždy zíde 😉

      Odstrániť