Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalátové wrapy s údeným lososom a Kalamata olivami

štvrtok 12. októbra 2017

Šalátové wrapy s údeným lososom a Kalamata olivami

Nie, ešte ma neprestalo baviť baliť si rôzne druhy zeleniny a iné lahôdky do šalátu. Či sa jedná o Tacos alebo wrapy, oboje je hravé, nápadité a iné. Uznávam, môžu sa objaviť dva problémy: po prvé, vytvoriť dokonale pevný závitok je niekedy fuška a je potrebná výrazná dávka zručnosti. S tým je spojený druhý bod: nie je to práve najspoločenskejšie jedlo. Zahryznete do balíčka a polovica obsahu vám vylezie von, takže si umažete nielen ruky a pusu, ale možno i pracovný stôl. Alebo nie a jedine ja som také nemehlo.
Obvykle ma ale vôbec netrápi, čo si o mne ostatní naokolo myslia, aspoň čo sa otázky stravovania týka. Ak mám z toho radosť, budem v tom pokračovať. Navyše, takto naplnená miska i opticky príjemne vyzerá. Túto vlastnosť zväčša ignorujem, pretože na prvom mieste musí byť vždy chuť. Aj na prvý pohľad hnusný pokrm môže byť v skutočnosti nevídanou delikatesou a naopak, dokonale naaranžované taniere v sebe môžu skrývať hotovú pohromu. Určite to poznáte.
Našťastie, v tomto prípade oba atribúty možno klasifikovať pozitívne. Wrapy sa podarilo naplniť a čím, k tomu sa dostávame práve teraz.
Pre mňa luxusnou lahôdkou údeným lososom! Ó, páni, keď som ho ochutnala prvýkrát, vedela som, že sa k nemu musím vracať často. Čo na tom, že peňaženka krváca, neuróny v mozgu sú ovplyvnené pudmi, ktoré diktujú napratať sa do prasknutia. Losos je tak výrazná a jedinečná surovina, že jej mnoho do páru nebolo treba. Trochu dijónskej horčice, pretože tá sa podľa môjho názoru k rybám skvele hodí, polosušené Kalamata olivy pre farebnú variabilitu a šmrnc, čerstvú mrkvu a reďkovky kvôli chrumkavosti a vitamínom a fenomenálne závitky môžeme smelo ládovať do brucha.
Naozaj, je to tak prosté a priamočiare. Nemusíme dokonca ani zapínať sporák! Síce do nadchádzajúcich chladnejších dní by sa skôr hodilo niečo hrejivé, sú však chvíle, keď si telo zažiada zmenu a ocení aj niečo studené, respektíve izbovej teploty. Takéto recepty sa hodia i vtedy, keď nie je času nazvyš a potrebujeme zostaviť nejakú bohatú a sýtu misku v priebehu pár minút. Jasné, v tom prípade by som sa nehrala s tvorením wrapov a všetko nahádzala na jednu kopu ako šalát, ale ak si môžete dovoliť obetovať pár minút príprave, nevykašlite sa na to. Potešte napríklad svojho partnera, deťúrence alebo len samých seba. Veď prečo si neurobiť radosť.
  • 2-3 plátky údeného lososa
  • 2-3 ČL dijónskej horčice
  • 1 veľkú mrkvu
  • niekoľko červených reďkoviek
  • zo 10 ks polosušených kalamata olív (nie je podmienkou: môžu byť klasické čierne alebo zelené)
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • soľ a korenie, ak bez nich nemôžeme žiť (ale vôbec nie sú potrebné)
Šalátové listy rozložíme na dosku, najlepšie tak, aby sa dva prekrývali - pre väčšiu plochu a lepšiu manipuláciu. Ak musíme, ochutíme ich soľou a korením, povrch potrieme horčicou a uložíme na ne plátky lososa. Mrkvu nakrájame na tenučké hranolčeky, takmer rezance, reďkovky na drobno. Olivy prekrojíme aspoň na polovice. Zeleninu a kalamata umiestnime na lososa a šalát potom z dlhšej strany stočíme do pevného závitku. 
Rolády v strede prekrojíme a podávame so zvyškom nespotrebovanej náplne a extra porciou šalátu.

Proces prípravy..


Máme hotovo, môžeme baliť (týka sa nás večných plánovačov)..







Mimochodom, dlho som sa pohrávala s myšlienkou nazvať tento recept Falošné sushi. Obsahuje takmer surovú rybu? Áno. Sú to malé rolky? Áno, ak ich nakrájame na niekoľko koliesok. A som presvedčená o tom, že určite existuje nejaké sushi, ktoré obsahuje mrkvu, reďkovky i tie olivy. Čo na tom, že tradičná riasa je nahradená šalátom? A že chýba ryža? Ak sa za sushi môžu považovať rôzne vegetariánske a vegánske alternatívy, prečo by to nemohlo fungovať i opačne?
Dajte mi vedieť, čo si o tom myslíte. A ako vám chutili wrapy, pretože by bol hriech nevyskúšať. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára