Dnes však ochutnáme zo zahraničnej kuchyne.
Tortilla pochádza zo Španielska a podľa wikipédii sa o nej prvá zmienka nachádza v dokumentoch už z roku 1817. Neexistuje jediný správny recept, každý región má ten svoj, ale základom sú zemiaky, vajcia, olivový olej a cibuľa.
A v slovenských (či skôr českých) podmienkach som si ju na dnešný obed pripravila v tejto podobe:
Dáme si predvariť zemiak, aby príprava samotnej tortilly trvala kratšie -- do polomäkka.
V miske si rozšľaháme vajce so soľou a korením, dolejeme mliekom a môžeme postrúhať kúsok tvrdého syra.
Napoly uvarený zemiak zbavíme šupky, nakrájame na kolieska a dáme orestovať spolu s cibuľkou.
Keď zemiak a cibuľa chytia bronz, zalejeme ich pripravenou vajcovou zmesou.
Necháme chvíľku opiecť a potom zakryjeme pokrievkou, nech sa zmes dusí. Tortilla sa už potom nemusí otáčať. Ale kto chce (ako ja), pomocou taniera ju obráti a opečie na dve minútky ešte aj zvrchu.
Hotovo, obed je na svete. Podávame so šalátikom preliatym olivovým olejom a balzamico octom.
Postup je skoro až primitívny (a stvorený pre dvojplatničku), takže Hell, dúfam, že sa niekedy necháš inšpirovať.
Dobrú chuť!
Tak sľubujem, že toto si raz ukuchtím :D
OdpovedaťOdstrániťDobre, beriem ťa za slovo :D chcem fotku ako dôkaz :P
OdpovedaťOdstrániť