Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dusený baklažán s brokolicou a syrom Feta

streda 4. novembra 2015

Dusený baklažán s brokolicou a syrom Feta

Baklažán! Bol v akcii, takže bez váhania letel do nákupného košíka s tým, že tento neskončí ako minipizza (ten druhý však už áno..). Neviem ako by som viac okomentovala obed, ktorý som si jedného krásneho dňa pripravila. Snáď len tak, že je to pokrm jednoduchý, rýchly, rozhodne poriadne zasýti a uspokojí ako vegetariánov, tak i milovníkov mäsa, pretože v tomto prípade im v ňom vôbec nebude chýbať. Zastúpenie bielkovín obsadzuje slaný syr Feta, ktorý sa k baklažánu výborne hodí a evokuje tak nádych gréckej kuchyne. Nenechajte sa ďalej núkať, pripravte si spolu so mnou:
  • 1 menší baklažán
  • 1/2 hlávky brokolice
  • 1 cibuľu
  • trochu masla
  • bylinkovú soľ
  • provensálske bylinky 
  • 3-4 PL domáceho kečupu
  • 70 g Fety
  • pár lístkov bazalky
Baklažán nakrájame na hrubé kolieska a posypeme ich bylinkovou soľou. Necháme odležať, aby pustili vodu. Umyjeme brokolicu a rozoberieme ju na ružičky. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiace a na masle ju necháme trochu skaramelizovať. Baklažán osušíme kuchynskou servítkou a pokrájame na kocky. Pridáme ho do panvice a orestujeme do zlatista. Následne pridáme brokolicu a ochutíme provensálskymi bylinkami a soľou, pozor však, aby sme to neprehnali. Vlejeme kečup, poriadne premiešame, aby sa suroviny spojili a dusíme, kým brokolica nie je na skus. Na záver do zmesi vmiešame pokrájané bazalkové listy a prelejeme do misky. Fetu nakrájame na malé kocky a baklažánovú zmes nimi hojne posypeme.





Takto dusená zelenina je výborná sama o sebe, ale napadá mi, že by sa dala dobre využiť aj ako náplň do pita chleba. A máme z toho vegetariánsky gyros. Famózne, nie?
Máte ešte nejaké iné tipy, ako s baklažánovo-brokolicovou zmesou naložiť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára