Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Teplý šalát s paprikovým cícerom, gaštanmi a pečeným ružičkovým kelom

štvrtok 5. novembra 2015

Teplý šalát s paprikovým cícerom, gaštanmi a pečeným ružičkovým kelom

Gaštany! Áno, áno, áno! Konečne prišla ich sezóna a keď som videla v obchode, že ich predávajú za cenu, nad ktorou som si nemusela šklbať vlasy, okamžite leteli do nákupného košíka. To bola potom fuška rozhodnúť sa, ako ich využiť. Najradšej by som sa do nich pustila hneď a jedla ich len tak varené, ale napokon som usúdila, že by nebolo na škodu zapracovať ich do nejakého plnohodnotného obedového pokrmu. A tak som vykúzlila tento jeseňou volajúci čosi ako šalát. Chrumkavý cícer voňajúci údenou paprikou, parádne gaštany a k tomu rižičkový kel --> ten tam pasuje ako riť zadok na šerbeľ. Naozaj, nepreháňam, musíte sa presvedčiť na vlastné chuťové bunky!
  • 12-15 ks gaštanov
  • 1/2 vrecka ružičkového kelu
  • 1/3 šálky cíceru v suchom stave
  • maslo
  • údená paprika
  • mleté čierne korenie, bylinková soľ
Cícer na noc namočíme do vody, na druhý deň ho zlejeme a prepláchneme. Dáme variť, kým nie je mäkký. Zároveň uvaríme gaštany: najprv ich na plochej strane narežeme do kríža a potom varíme asi 20 minút, kým nie sú hotové. Zabalíme ich na chvíľu do kuchynskej utierky a ešte teplé ošúpeme, ide to tak ľahšie. Cícer po uvarení zmiešame s 1-2 PL masla, posypeme údenou paprikou, soľou a korením a dobre premiešame, aby sa rovnomerne obalil. Cícer potom vysypeme na plech s papierom na pečenie, doložíme k nemu ružičkový kel: očistený a zbavený stopiek, prekrojený na polovice.



Pečieme pri 180° tak 15-20 minút, kým kel nie je na skus a cícer chrumkavý. Na záver obsah plechu nasypeme do misky premiešame s ošúpanými gaštanmi, polejeme ešte trochou olivového oleja (alebo roztopeného masla, ak je zmes príliš suchá) a podávame!




S gaštanmi nekončím, dnes som bežala do obchodu po druhú várku, treba to využiť, kým sú v akcii. Človek potom na ne zase musí čakať celý rok. Takže by bolo hanebné neprepašovať ich do vašej kuchyne. Šup-šup, berieme kreditku a hor sa na ne! Ideálne by, samozrejme, bolo, keby sme mali prístup k tým prírodným, ale čo už, budú musieť stačiť aj tie z regálu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára