Kysnuté cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 20 g (1/2 kocky) droždia
- 100 g masla (Hery)
- 1/2 ČL soli
- 1 žĺtok
Náplň:
- 200 g masla (Hery)
- 1 celá hlávka cesnaku
- 1 žĺtok
- 1/ ČL soli
- 1 ČL vegety
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme rozdrobené maslo, žĺtok a soľ. Následne vlejeme dnu zídený kvások a rukami spracujeme na hladké a pružné cesto, ktoré sa dobre odliepa od stien. Vytvarujeme ho do bochníka, povrch poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť 1 a pol hodiny.
Pripravíme si náplň: Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, vegetou a žĺtkom do hladkej hmoty.
Cesto po vykysnutí rozdelíme na tri časti. Každú vyvaľkáme na dlhý obdĺžnik a rovnomerne po nej rozotrieme 1/3 cesnakovej plnky. Zvinieme do rolády a odkrajujeme z nej kusy s dĺžkou tak 3-4 cm. Na jednom konci ich trochu stlačíme k sebe, aby plnka nevytiekla. Rolády potom vkladáme do muffinovej formy stojato po tri kusy, aby vytvorili akýsi kvietok. Necháme ich ešte na 15 minút podkysnúť. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 ° takých 15-20 minút, kým nebudú zlatisté.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára