- 1 hrnček špaldovej múky (alebo nejakej celozrnnej)
- 1/2 hrnčeka holandského kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- štipku soli
- 125 ml mlieka
- 4 kopcovité PL medu
- 150 g horkej čokolády (90%)
- 1 PL kokosového oleja
- 1 vajce
Do misy preosejeme múku, kakao, kypriaci prášok, sódu a soľ. Čokoládu nalámeme na kúsky a nad parou vo vodnom kúpeli rozpustíme. Pridáme k nej studené mlieko, med, olej a dobre premiešame. Tekuté ingrediencie vlejeme do misy s múkou, rozklepneme dnu vajce a premiešame. Varechou, mixér nie je žiadúci, brownies by nemali byť úplne prepracované. Cesto naplníme do pekáča potretého olejom v rovnomernej vrstve, ale snažíme sa ho tisnúť viac k stenám nádoby (aby sme predišli nafúknutiu v strede - o čo som sa aj snažila, ale zrejme nie dôsledne).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C tak 15-20 minút (záleží od veľkosti plechu), špajdľový test tu nepomôže, cesto musí byť vlhké a akoby nedopečené, tak je to správne! Brownies necháme vychladnúť a až potom krájame na kúsky.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C tak 15-20 minút (záleží od veľkosti plechu), špajdľový test tu nepomôže, cesto musí byť vlhké a akoby nedopečené, tak je to správne! Brownies necháme vychladnúť a až potom krájame na kúsky.
Dokonalé brownies by mali spĺňať dve podmienky: ich povrch by mal pripomínať lesklý papier (čo sa podarilo, aj keď na fotkách to nie je až také markantné) a vnútri by mali byť hutné, žuvačkové, akoby vlhké. Na tomto bode musím ešte trochu popracovať, 3 minútky navyše v rúre, nad ktorými som dlho špekulovala, či ich zaradiť alebo nie, sa nakoniec ukázali ako nesprávny ťah. Jasné, neublížilo im to, chuti určite nie, ale ja ako perfekcionista sa s takýmto výsledkom nemôžem uspokojiť. Aspoň viem na čo sa v budúcnosti zamerať. Ak by ste mi chceli ukázať, ako sa to správne robí, neváhajte, pošlite reakciu, nechám sa poučiť!
Úplne som sa v tomto článku našla. Som totižto tiež perfekcionistka a keď pečiem, členovia rodiny už vedia, že sa nemajú približovať, lebo od stresov často na nich niečo nedopatrením vyšteknem (čo potom oľutujem) :D S formami na pečenie mám tiež problém; tento recept na brownies som ešte nikdy nevidela a vyzerá fantasticky, tak ak zistíš aká forma je preň najlepšia, s radosťou ich urobím :) PS: brownies je vždy lepšie vybrať ešte nedopečené; v horúcom plechu sa aj tak ešte jemne dopečú aj po vybratí (pár vysušených "brownies" mi to vtĺklo do hlavy). PPS: Nedávno som si založila tiež vlastný foodblog a mám tam recept aj na zdravé nepečené brownies; ak naň hodíš očkom, budem ti veľmi vďačná :) - http://nutri-licious.blogspot.sk/2016/06/healhy-raw-brownies-nepecene-brownies.html
OdpovedaťOdstrániťĎakujem veľmi pekne za komentár, myslím, že ideálna forma na pečenie bude s rozmermi okolo 30x20 cm, moja bola menšia.
OdstrániťTieto brownies neboli zase vysušené, až tak katastrofálne sa mi ich zmršiť nepodarilo, ale zaslúžili by si ešte o niečo tekutejšiu konzistenciu. Takže ak recept vyskúšaš, budem od radosti celá bez seba a neváhaj sa potom podeliť o výsledok. Veľa úspechov do ďalšieho pečenia prajem!