- 1/3 obrovskej tekvice Hokkaido
- olivový olej ochutený sušenými paradajkami
- 1 PL strúhaného kokosu
- 1 ČL škorice
- 1 ČL korenia na grilovanú zeleninu
- 2 gigantické PL hummusu so zeleným pestom
- hrsť tekvicových jadierok
Tekvicu zbavíme jadierok, umyjeme (šúpať netreba) a nakrájame na polmesiace. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, pokropíme olejom, ochutíme kokosom, škoricou, korením na grilovanú zeleninu a dáme do vyhriatej rúry piecť na 15 minút. Aspoň raz premiešame, aby sa tekvica opiekla z oboch strán a obalila olejom a pochutinami. Preložíme do misky, doplníme výdatnou dávkou pesta a posypeme tekvicovými jadierkami.
V už raz zmieňovanom reťazci mi týmto týždňom urobili neopísateľnú radosť, škoda len, že si zase budem musieť dlhé mesiace počkať, kým sa hummus vráti na pulty, pretože je skutočne chutný. Mali by to na vyšších miestach prehodnotiť a zaradiť do stálej ponuky. Určite by si našiel hlúčik priaznivcov.
Čo sa tria tekvica - kokos - škorica týka, nedeste sa a dajte mu šancu. Môže to na prvý pohľad pôsobiť neskĺbiteľne, ale na podiv toto spojenie funguje (a priznajme si, videla som už zvláštnejšie --> vianočka s maslom a trvanlivou salámou?!)
A pre veľký úspech: dnes v mierne pozmenenej verzii s hráškom.
A pre veľký úspech: dnes v mierne pozmenenej verzii s hráškom.
Krásne farebné Jarka, vypracovala si sa na famóznu kuchárku. E.J.
OdpovedaťOdstrániťFíha, ďakujem za milé, ale odvážne slová! K famóznej mám asi tak ďaleko ako na Neptún, obzvlášť čo sa tohto konkrétneho receptu týka: podarili sa mi už i farebnejšie a také, čo vyžadujú omnoho viac kuchárskeho umenia.
OdstrániťAle ešte raz: obrovská vďaka, naozaj si to cením!