Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečená kokosová tekvica Hokkaido s hummusom

nedeľa 17. júla 2016

Pečená kokosová tekvica Hokkaido s hummusom

Minulý týždeň mali akciu na Hokkaido. Hneď po oslavnom tančeku som sa vybrala do obchodu, zhrabla jeden a pol kilový exemplár a brúsila si zuby na okamih, kedy ho budem môcť podrobiť krušným chvíľam v rúre. Ale aby to nebola nuda, rozhodla som sa siahnuť po neobvyklej prísade, ktorá celý pokrm jednoznačne vylepšila. Strúhaný kokos! Možno trochu šialené, ale taaak dobré. Tekvicu som spárovala s vynikajúcim hummusom so zeleným pestom, ukoristeným v Lidli počas orientálneho týždňa. Fantastické a ak ste sa k nemu nedopracovali, vaša smola, môžete banovať. Ja som sa zásobila poriadne - okrem toho so zeleným pestom som do košíka prihodila i hummus ochutený pestom červeným a pre istotu jeden obyčajný. Pretože hummusu nikdy nie je dosť.
  • 1/3 obrovskej tekvice Hokkaido
  • olivový olej ochutený sušenými paradajkami
  • 1 PL strúhaného kokosu
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL korenia na grilovanú zeleninu
  • 2 gigantické PL hummusu so zeleným pestom
  • hrsť tekvicových jadierok
Tekvicu zbavíme jadierok, umyjeme (šúpať netreba) a nakrájame na polmesiace. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, pokropíme olejom, ochutíme kokosom, škoricou, korením na grilovanú zeleninu a dáme do vyhriatej rúry piecť na 15 minút. Aspoň raz premiešame, aby sa tekvica opiekla z oboch strán a obalila olejom a pochutinami. Preložíme do misky, doplníme výdatnou dávkou pesta a posypeme tekvicovými jadierkami.



V už raz zmieňovanom reťazci mi týmto týždňom urobili neopísateľnú radosť, škoda len, že si zase budem musieť dlhé mesiace počkať, kým sa hummus vráti na pulty, pretože je skutočne chutný. Mali by to na vyšších miestach prehodnotiť a zaradiť do stálej ponuky. Určite by si našiel hlúčik priaznivcov. 





Čo sa tria tekvica - kokos - škorica týka, nedeste sa a dajte mu šancu. Môže to na prvý pohľad pôsobiť neskĺbiteľne, ale na podiv toto spojenie funguje (a priznajme si, videla som už zvláštnejšie --> vianočka s maslom a trvanlivou salámou?!)





A pre veľký úspech: dnes v mierne pozmenenej verzii s hráškom. 

2 komentáre:

  1. Krásne farebné Jarka, vypracovala si sa na famóznu kuchárku. E.J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha, ďakujem za milé, ale odvážne slová! K famóznej mám asi tak ďaleko ako na Neptún, obzvlášť čo sa tohto konkrétneho receptu týka: podarili sa mi už i farebnejšie a také, čo vyžadujú omnoho viac kuchárskeho umenia.
      Ale ešte raz: obrovská vďaka, naozaj si to cením!

      Odstrániť