- 1 veľký baklažán
- 1 cibuľu
- 1/4 hrnčeka kešu orechov
- 1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
- trochu kokosového oleja
- 1 malú ČL horčice
- 1/2 ČL mletého kari
- 1/2 ČL čili
- hrsť kešu na ozdobu
Baklažán umyjeme a nožom do neho urobíme hlbšie vpichy, ale tak, aby sme ho úplne neprerezali. Zárezy naplníme soľou a necháme aspoň 30 minút odpočívať. Na suchej panvici opečieme kešu a strúhaný kokos, do svetlo hnedej farby. Túto zmes pomocou ponorného mixéru vo vysokej nádobe rozmixujeme na pastu (ak je to nutné, pridáme 1 lyžičku vody).
Odležaný baklažán utrieme od vyzrážanej tekutiny a uložíme na plech s papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút, kým nie je mäkký, nezabúdame ho priebežne otáčať. Keď je hotový, nakrájame ho na hrubšie kolieska.
V panvici na troche oleja opečieme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme horčicu, kari a čili. Dobre premiešame a pridáme kešu-kokosovú pastu. Prilejeme najprv asi 1/4 hrnčeka vody na vytvorenie hustej omáčky. Vhodíme upečený baklažán, premiešame a podľa potreby buď dolejeme vodou alebo, naopak, zredukujeme tekutinu do požadovanej konzistencie. Kari transportujeme do misky a podávame posypané extra dávkou kešu!
S koreninami odporúčam opatrnú ruku a priebežné koštovanie - niekedy je menej viac. Aby sa vám napríklad nestalo, že mletým kari prebijete lahodnú chuť kokosu a kešu. Oriešky navrch sú skvelým doplnkom k mäkučkému baklažánu, takže rozhodne ich nevynechajte!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára