Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Farmársky (= Ranch) dip k mrkve zabalenej do šunky

utorok 5. septembra 2017

Farmársky (= Ranch) dip k mrkve zabalenej do šunky

Receptov na rýchly a chutný dip či dressing k čerstvej i tepelne spracovanej zelenine, mäsu a šalátom nikdy nie je dosť. Verím, že po nich často siahate najmä, keď potrebujete pripraviť väčšiu hostinu a vytvoriť nejaké predjedlo, chuťovky či medzichod, ktorým sa budú zúčastnení kŕmiť počas dlhých hodín udalosti. Na druhej strane, nikde nie je napísané, že k nim musíte zablúdiť len pri špeciálnych príležitostiach, pokojne si ho doprajme vo všedný deň. Ako som už zmienila, nie je nič lepšie, než ponoriť kúsky zeleniny do krémového dipu. Alebo také kuracie či bravčové kúsky, pre spestrenie, osvieženie a ochutenie. Najviac sa k tomu hodí rýchlo ugrilované alebo opečené mäso, kedy nemusíme urputne premýšľať nad zložitými prísadami do koreniacich zmesí, túto úlohu prevezme práve omáčka, v ktorej ich obalíme.
Dnes vám predstavím populárny Farmársky, respektíve aj u nás používaný názov Ranch dip. Ten tradičný obsahuje majonézu ako bázu, no rozhodla som sa použiť plnotučný jemný (dokonca BIO) tvaroh, ktorý na mňa smutne hľadel z chladničky. Okrem toho do neho najčastejšie putuje cmar na zriedenie (ak chceme vytvoriť tekutú zálievku), sušený cesnak a cibuľa, horčica, bylinky - najčastejšie pažítka, petržlen a kôpor, plus koreniny ako mleté čierne, paprika a navyše mleté horčičné semienka. Dnes je bežné, pod tlakom nelichotivej situácie v súvislosti so stavom obezity vo svete, znižovať kalorickú hodnotu jedál, preto ani tento dresing nie je výnimkou a majonézu nahrádza kyslá smotana alebo jogurt. Mimochodom, podľa wiki to bola v USA najpredávanejšia zálievka až do roku 1992, kedy ju z trónu zosadila Talianska.
Moju verziu som použila ako prílohu k mrkve, ktorú som obalila do plátkov šunky pre zvýšenie obsahu bielkovín a celá zostava tak, spolu s pečenými paradajkami, mohla figurovať ako plnohodnotný a bohatý obed. 
  • 100 g plnotučného jemného tvarohu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 kopcovitá ČL dijónskej horčice
  • štipku soli
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 0.5 ČL provensálskeho korenia
  • hrsť čerstvej bazalky a petržlenu
  • Naviac:
    • 2 veľké mrkvy
    • 100 g dusenej šunky s čo najvyšším podielom mäsa
    • hrsť cherry paradajok
    • 1 ČL balzamikového octu
    • obľúbené korenie na zeleninu
Mrkvy očistíme a po dĺžke prekrojíme na polovice, až štvrtiny, ak sú dostatočne hrubé. Šunku nakrájame na dlhé pásiky. Paradajky ochutíme balzamikovým octom a korením. Mrkvu a paradajky rozložíme sa plech s papierom na pečenie a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 minút. Mrkvu potom vytiahneme a jednotlivé "hranolčeky" ovinieme pásmi šunky. Plech vrátime späť do rúry a dopekáme ďalších 5-10 minút, kým mrkva nie je mäkká a šunka chrumkavá. Paradajky by mali byť popraskané a opečené, ak sú hotové skôr, včas ich vyberieme. 
Medzitým pripravíme dip. V miske zmiešame tvaroh, pretlačený cesnak, horčicu, šťavu z citróna, posekané bylinky a koreniny. 
Obalenú mrkvu podávame s paradajkami a namáčame do farmárskeho dipu.    







Veľmi dobre chápem, prečo bol tento dip za veľkou mlákou tak populárny. Napriek tomu, že neobsahuje veľa surovín, jeho zložky sú natoľko výrazné, aby vo vás dostatočne zarezonovali. Kvalitná horčica, čerstvé bylinky, trochu citrónu pre správnu kyslosť, všetko podporené bohatou dávkou tvarohu - dokonalá príloha k akémukoľvek typu mäsa a zeleniny. Nezáleží na tom, či ju budeme jesť čerstvú alebo pečenú, to už treba zvoliť napríklad podľa sezóny. V horúcich dňoch určite radšej siahneme po niečom osviežujúcom, v zime naopak horúcom a hrejivom. Okrem toho, nesnažte sa "podvádzať" lacnými údeninami bez chuti, vyberajte šunky s vysokým podielom mäsa,. Urobíte tak službu nielen svojmu organizmu, ale aj maškrtnému jazyku. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára