Tým, že môj košík prekypuje čerstvými figami, nie je mi ľúto ich využívať aj trochu iným spôsobom, než ich tradične prihadzovať do raňajších jogurtových misiek. Z leta som si preniesla myšlienku vytvárať šaláty, ktoré by boli ozvláštnené práve sladkou ovocnou zložkou. Napríklad môžem odporučiť tento s >>grilovanou nektarinkou<< alebo >>šošovicový s pomarančom<<. Už som predtým popísala ako je to so mnou a mojím vzťahom k sladko-slaným obedom, nebudem sa teda opakovať ako papagáj. Hlavné pre vás je, že tieto kombinácie mi viac nie sú tabu a som tak schopná prezentovať vám množstvo netradičných a hravých receptov. Nevynímajúc dnešný na rukolový šalát s figami, kde bielkovinovú zložku tvorí kvalitná šunka a celkový dojem uzatvára príjemný charakteristický, ale nevtieravý dressing s tahini = sezamovou pastou.
Horkastú arómu rukoly vyrovnáva sladká figa, ktorej chuť je naviac zvýraznená kontrastným spojením so slanými kalamata olivami. Sú polosušené, naložené v oleji a tým ešte viac dominujú v celom pokrme. Aby bol tento šalát plnohodnotnejší, nesmieme zabudnúť na kvalitný zdroj živín, preto radím na šunke nešetriť a zvoliť poctivú, s vysokým podielom mäsovej zložky. Moja mala až 96 % a zvolila som zaúdenú variantu - lebo prečo nie? Správny šalát sa nezaobíde bez dressingu, ktorý dokonale prepojí všetky zložky a tým, že obsahuje tuky, naviaže na seba všetky vitamíny, ktoré sú v nich rozpustné (A, D, E, K). Tým, že Tahini je sama o sebe trochu horká, s rukolou sa nebije, ale aby to nebolo príliš neúnosné, zneutralizujeme ju citrónovou šťavou, ktorá sa tradične k tejto zálievke pridáva. Spojenie oboch dokonale funguje, prečo teda meniť niečo, čo nemá chybu? A tú neurobíte ani vy, ak si uvedený šalát pripravíte.
- 2-3 veľké hrste rukoly
- 1-2 hrste ľadového šalátu
- 1-2 veľké čerstvé figy
- 10 Kalamata olív (naložených v oleji, polosušených - nie je podmienkou, možno ich nahradiť čiernymi či zelenými)
- niekoľko plátkov údenej šunky
- Tahini dressing:
- ¼ šálky tahini pasty (tekutá je ideálna)
- 2-3 PL vody
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- štipku sušeného oregana
- štipku soli a korenia
Šalátové listy umyjeme a rozložíme do veľkej misy. Kalamata olivy zbavíme kôstok a rozhodíme k šalátom. Figy nakrájame na plátky, šunku môžeme na tenké pásiky a pridáme ich do misy. Naaranžujeme podľa ľubovôle a nálady a zalejeme dressingom.
Pripravíme ho nasledovne: do misky nalejeme tahini, vodu, olej a citrónovú šťavu. Pretlačíme dnu cesnak a ochutíme oreganom, soľou a korením. Metličkou prešľaháme, kým sa všetky zložky nespoja a výsledkom je hladká tekutá zálievka. Ak je to nutné, rozriedime ju vodou.
Dressing nalejeme na šalát a podávame. Tip: možno ho vo vrstvách ukladať do vysokého (zavareninového) pohára a prenášať podľa potreby, napríklad do školy či práce.
Ak by ste mali tendenciu zavrhnúť tento šalát ako príliš exotický, preplácaný, plný neskombinovateľných chutí, zabrzdite! Garantujem vám, že akonáhle sa zahryznete do prvého sústa a to bude obsahovať zo všetkého niečo, nepríde vám to tak. Dobre, priznávam, že rozličných chutí je hneď niekoľko, ale sú tak v rovnováhe, že nebudete polemizovať o tom, či k sebe pasujú alebo nie. Pretože jednoznačne áno. Bežte teda do obchodu a nakúpte do zásoby posledné figy, pretože inak budete musieť čakať zase celý rok, kým bude ich sezóna. A tak dlho nebudete chcieť trpieť, verte mi!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára