Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Buchty/guľky z keto cesta (arašidovej múky) plnené tekvicou a syrom s modrou plesňou

piatok 15. septembra 2017

Buchty/guľky z keto cesta (arašidovej múky) plnené tekvicou a syrom s modrou plesňou

Leto nám nadobro skončilo a mne tak neostáva nič iné, len zatlačiť horúcu slzu a túžobne naň spomínať. V každom prípade, kde jedna vec končí, druhá začína a tak máme pred sebou ďalšie ročné obdobie, ktoré má takisto čo ponúknuť. Milované tekvice, dobrý deň, rada vás opäť vidím! Táto krásne sfarbená zelenina patrí medzi tie plodiny, ktoré vyslovene hrejú na duši i v žalúdku a náramne sa hodia do pochmúrnych sivých daždivých dní, ktoré nás momentálne sprevádzajú.
Ako je u mňa zvykom, ak si nájdem nejakého obľúbenca, som schopná prepašovať ho kamkoľvek (čudujem sa, že nie aj do postele) a preto som už dávno mala v pláne Hokkaido využiť ako náplň do nejakého cesta. Nuž, nejakého. Nie hocijakého. Ale do takzvaného keto cesta, v angličtine známeho aj pod pojmom fathead, čo je mimochodom v preklade veľmi vtipné pomenovanie, pretože znamená "zabednenec". Už ste mali možnosť stretnúť sa s ním na mojom blogu v >>tomto príspevku<< na slimáky  a aj >>šunkovo-syrové rolky<< z arašidovej múky. Tá je použitá aj v tomto recepte, ale zvolené syry tvoriace jeho základ, sa viac blížia originálu, ktorý je tak populárny v keto komunite.
Nebudem sa už po neviem koľký raz opakovať a ospevovať, aká úžasná je táto múka z burských orieškov, ak sa chcete nechať zlanáriť, odporúčam nakuknúť do vyššie zmieňovaných článkov a úplne jej prepadnúť. I výsledné cesto je geniálne, možno trochu chúlostivé na spracovanie, pretože treba presne odhadnúť vyrovnaný pomer surovín tak, aby nebolo ani príliš lepkavé, ani tuhé a nepoddajné. Ale chce to cvik a trpezlivosť, za námahu to stojí, pretože potom vám budú odmenou rôzne dobroty, o ktorých by sa vám predtým ani nesnívalo, ak z nejakých dôvodov dodržujete stav ketózy (či iný nízko sacharidový životný štýl).
Čo sa samotnej náplne týka, nie je príliš komplikovaná, ba dalo by sa povedať, že až primitívna, pretože obsahuje iba dve ingrediencie. Upečenú rozpučenú tekvicu a kúsky chuťovo výrazného syra s modrou plesňou. Túto kombináciu mám veľmi rada a preto bolo iba otázkou času, kedy sa už konečne podujmem na akciu. Môžem si len tĺcť hlavu o stenu, že mi to trvalo tak dlho, pretože som bola ukrátená o neskutočnú dobrotu. Ale mám na to akési ospravedlnenie: chcelo to najprv objaviť správne cesto, čo si konečne odškrtávam po niekoľkých rokoch zo zoznamu. Buchty, bochníčky, či guľky, volajme ich ako chceme, sú na povrchu náramne chrumkavé, ale vnútri vláčne, hodvábne a jemné vďaka tomu, že sa okamžite zahryznete do náplne. Najlepšej konzistencie je práve vtedy, keď je ešte teplá - buď guľky vytiahneme priamo z rúry alebo ich neskôr ohrejeme. Jasné, s čistým svedomím ich odporúčam jesť aj studené, za pochodu, pretože sú na to ako stvorené. Ľahko prenosné a skladovateľné, nezašpiníme sa, ani keď ich budeme jesť rukami, ideálne vziať si ich mimo domova. Na druhej strane, ak môžem dobre poradiť, zvoľte radšej teplú verziu, aby ste si vychutnali lahodné tekuté vnútro zapríčinené roztaveným syrom.
  • 80 g tvrdého syra na strúhanie - napríklad eidam alebo gouda
  • 50 g arašidovej (alebo inej orechovej) múky
  • 1 vajce
  • 2 PL krémového syra
  • štipku obľúbeného korenia alebo byliniek
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • Náplň:
    • ¼ tekvice Hokkaido
    • 1 ČL škorice
    • trochu granulovaného cesnaku
    • plátok masla
    • 40-50 g syra s modrou plesňou (gorgonzola, niva..)
Najprv očistíme tekvicu, pokrájame ju na kocky a rozsypeme na plech s papierom na pečenie. Ochutíme škoricou a cesnakom, obložíme maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút, kým nie je mäkká. Preložíme ju do nádoby a roztlačíme vidličkou. 
Do misy vhodnej na ohrev v mikrovlnke nastrúhame tvrdý syr a pridáme krémový syr. Ohrievame najprv 30 s, syry vyberieme a premiešame. Prisypeme múku a vložíme späť do mikrovlnky. Ohrievame ďalšiu minútu v niekoľkých intervaloch a premiešavame, nech sa nič nepripečie. Takto postupujeme, kým nedostaneme hutné, ale kompaktné cesto. Do misky vyklepneme vajce, ochutíme cesnakom a koreninami a dobre spracujeme na jednoliatu hmotu. Ak je príliš lepkavá, pridáme malé množstvo múky, ale opatrne, radšej cesto na pár minút uložíme do chladničky. Ak je, naopak, príliš tuhé, ešte raz ho ohrejeme v mikrovlnke.  


Hmotu položíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme ho druhým hárkom a pomocou valčeka alebo rúk roztlačíme do pol centimetra hrubého obdĺžnika. Ten nakrájame na 8 rovnakých štvorcov a do stredu každého uložíme malú kôpku rozpučenej tekvice. Priložíme kúsok nakrájaného modrého syra a štvorec opatrne zabalíme do tvaru guľky. Pracujeme rýchlo, pretože cesto má tendenciu sa ohrievať a viac lepiť. Ak je to nutné, prsty si namažeme olejom, uľahčí to prácu. Jednotlivé buchtičky necháme na jednom z pečiacich papierov a vložíme ich do rúry, ktorú už máme zapnutú od pečenia tekvice. Pečieme 15 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.







Som nadšená, ako famózne nakoniec vyšli! Na jednej strane sú zvonka nádherne chrumkavé, no potom vás čaká krémové vnútro, ktoré sa priam rozpúšťa na jazyku. Chuť je vyvážená a všetky zložky spolu ideálne korešpondujú: sladkastá tekvica s orechovou múkou, nezameniteľný plesňový syr, náznak cesnaku a aróma škorice - nedajú sa nemilovať! Naozaj, nepreháňam, je to jeden z tých receptov, kedy harmóniu vytvára nielen chuť, ale aj štruktúra. Chrumkavé s krémovým, to uspokojí všetkých nerozhodných. Ja som do buchtičiek blázon a neviem prestať na ne myslieť. Takže ako malú radu na záver vám odporúčam upiecť rovno dvojitú dávku. Pre istotu..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára