Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tekvicové špízy so šunkou a kalamata olivami

pondelok 25. septembra 2017

Tekvicové špízy so šunkou a kalamata olivami

Poznáte tie dni, kedy sa vám nič nechce, najatraktívnejšie zo všetkého naokolo vypadá neustlatá teplá posteľ a posledná činnosť, ktorú by ste chceli robiť, je hrať sa s jedlom? V bruchu vám vystrája symfonický orchester, vy sa konečne dovlečiete pred chladničku a nahádžete do misky prvé, čo pod ruku príde.
No sú také obdobia, kedy, naopak, neváhate obetovať minútku-dve (alebo hodinu či dve..) v kuchyni naviac a dáte si na vzhľade taniera trochu záležať. Alebo to možno nie je z vlastnej vôle, no potrebujete prestrieť stôl pre (menej či viac) významných hostí. Jedlo samo o sebe vôbec nemusí byť až také dychberúce, keď ho však dokážeme prezentovať s patričným pátosom, nikto sa nebude pozastavovať nad tým, že ste vlastne dohromady zostavili tri ingrediencie. V tom je tá genialita: vyvinúť minimum úsilia, ale navonok to vypadá, akoby ste pri práci vypľuli dušu a preliali hektolitre potu (a krvi).
Takže, mala som v pláne prichystať si na obed len jednoduchý šalát, ktorý by obsahoval všetky suroviny nutné k čo najrýchlejšej likvidácii. Pokrájať, upiecť, zabaliť, koniec príbehu. Náhle ma ale osvietila inšpirácia: dá sa to predsa aj zábavnejšou formou! Nielen dospelí, ale aj deti ocenia takúto prezentáciu, veď ktorý drobec by si rád do pusty nestrkal jedlo rukami? Kúsky zeleniny nastoknuté na špáradlách sú na to priam ideálne. Jednak to efektne vypadá, po druhé, nemáte v miske neporiadok, všetko je dobre zabezpečené a úhľadné, netreba sa báť, že sa nám niečo nedopatrením vysype. Víťazstvo na dvoch frontoch.
Samozrejme, už je len a len vo vašej réžii, aké suroviny na špajdle napicháte. Ja mám teraz zase obdobie tekvice, preto bolo jasné ako facka, že bude hlavnou hrdinkou epizódy. Zdrojom bielkovín sa tento raz stala šunka, kvalitná, naozaj plná mäsa. Pre oživenie a bohatejšiu chuť poputovali do špízu slané marinované Kalamata olivy a zeleninovú nálož uzatvárajú paradajky a uhorky. Nepovinný je ešte listový šalát, napríklad taká rukola, ktorá vytvorí lôžko pre naše umelecké dielo a hotovo, môžeme s hrdosťou podávať!
  • ¼ tekvice Hokkaido
  • plátok masla
  • štipka škorice
  • štipka granulovaného cesnaku
  • niekoľko plátkov údenej šunky
  • 10 ks Kalamata olív
  • žlté oválne (alebo cherry) paradajky
  • uhorky
  • zo dve hrste rukoly + 1 PL oleja + 1 ČL balzamikového octu/citrónovej šťavy + bylinkovú soľ
Tekvicu umyjeme, nakrájame na väčšie kocky, rozložíme na plech s papierom na pečenie a obložíme plátkom masla. Ochutíme škoricou a cesnakom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút. Pečieme, kým nie je mäkká tak na skus, nie príliš mľandravá, aby držala na špajdliach. 
Šunku nakrájame na pásy, olivy zbavíme kôstky (ak obsahujú), paradajky a uhorky pokrájame na kolieska/kocky s veľkosťou sústa. 
Upečenú tekvicu, šunku, olivy i zeleninu striedavo napichujeme na špajdle, kým nespotrebujeme všetky suroviny. 
Śpízy uložíme na hniezdo rukoly, ktorú sme ochutili zálievkou z oleja, octu a soli. 









Povedzte, nepotešili by aj vás tieto roztomilé a hravé špízy plné lahodných chutí? Sladučká tekvica, výrazné olivy, delikatesná šunka, všetko podporené dávkou vitamínov v čerstvej zelenine. Niekoľko rozličných farieb, od zelenej, žltej, oranžovej po čiernu (a keby sme použili dva druhy paradajok a vpašovali tam i nejaké červené, bolo by to ešte pestrejšie), to všetko na jednom tanieri. Radosť ujedať jednotlivé sústa zo špajdle!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára