Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tvarohový šalát s Romanescom, šampiňónmi a Kalamata olivami

piatok 29. septembra 2017

Tvarohový šalát s Romanescom, šampiňónmi a Kalamata olivami

.. a kyslými uhorkami! Ak existuje majonézový, či v zdravšej verzii jogurtový, šalát, prečo by nemohol existovať tvarohový? Také boli moje myšlienkové pochody pred otvorenou chladničkou a pri rentgenovaní obsahu mojich poličiek v nej. Ak ma poznáte, správne predpokladáte, že príprava nostalgického zemiakového v tomto prípade nehrozila ani náhodou, zostavovala som ho podľa toho, čo bolo aktuálne k dispozícii, potrebovalo spotrebovať a zdalo sa aspoň trochu vhodné napchať do jednej misky tak, aby sa dané komponenty nebili. Myslím si, že sa mi podarilo vyhútať veľmi úspešnú a príjemnú verziu, preto sa nebojím prezentovať vám ju na blogu.
Vezmime to po poriadku. Hlavnou zložkou v tomto pokrme je romanesco karfiol/brokolica, s ktorým som sa stretla prvýkrát a testovala ho hneď v niekoľkých receptoch. Prvý je k dispozícii >>TU<< , na ten tretí ešte príde rad, počkajte si.
Ďalej som sa nechala zlákať hubovou sezónou, keď už ľudia nehovoria o ničom inom a keďže som k dispozícii nemala hríby nazbierané priamo z hory, situáciu zachraňovali aspoň šampiňóny z obchodu. Osmažené na masle, s trochou balzamika, ktoré okolo nich vytvorilo lepkavú sladkastú vrstvu, také mám najradšej a bez rečí museli skončiť v šaláte.
Ak som už načala tému spomínaním na ten majonézový, žiadny sa nezaobíde bez kyslých uhoriek, čo je v tomto jediný spoločný menovateľ. Zdalo sa mi ako vhodná príležitosť zakomponovať doň časť otvoreného pohára domácich od mamky. Nesiaham po nich často, pretože väčšinou si neviem rady, čo s nimi, sú pomerne špecifické a nehodia sa úplne ku všetkému. Aspoň pre mňa, neviem, možno vy ich ujedáte na pravidelnej báze. V tom prípade mi skúste dať tip na osvedčené kombinácie.
Posledným zaujímavým vylepšením sú marinované kalamata olivy - jednak ich tmavou farbou trochu prebijú tú prevažne zelenú, po druhé, svojou slanosťou celé dielo ochutia a tak nemusíme hútať nad siahodlhým zoznamom korenín, ktoré do taniera pridať.
Ostatne, čo sa toho ochucovania týka, aby som si celú situáciu ešte uľahčila, tvaroh som použila v príchuti Feta/sušené paradajky, ktorý pochádza z gréckeho týždňa v Lidli a je naozaj lahodný. Trochu kyslastý, takže s uhorkami tvorí dokonalý pár a zafarbený na oranžovo, preto sa nepozastavujte nad čudesným vzhľadom výsledného šalátu. A tým sme vlastne na konci. Jednoduché, ale chutné, hravé, vyvážené, bohaté a výživné.
  • niekoľko ružičiek romanesca
  • 4-5 šampiňónov
  • trochu masla
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 ČL dubákového korenia
  • ½ ČL thajskej čili omáčky
  • 2 sterilizované kyslé uhorky
  • 10 ks kalamata olív (marinovaných, polosušených)
  • 50-100 g tvarohu (ochuteného - Feta a sušené paradajky)
  • soľ a mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia, petržlenová vňať + na ozdobu
Romanesco rozoberieme na ružičky a uvaríme na skus. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a vložíme do panvice s roztopeným maslom. Ochutíme dubákovou soľou a orestujeme, kým nepustia trochu tekutiny. Podlejeme balzamikovým octom, čili omáčkou a smažíme, kým nie sú zlatisté a lepkavé. Uhorky nakrájame na kolieska, kalamata zbavíme kôstky (ak ju obsahujú) a posekáme. 
Uvarené romanesco, šampiňóny, uhorky i olivy preložíme do misky, zmiešame s tvarohom a posypeme soľou či korením, ak sa nám žiada. Na záver pridáme petržlenovú vňať a podávame. 

Pred pridaním tvarohu a zmiešaním:







Všetko v jednej kope: 




Na záver by som rada podotkla, že sa striktne nemusíte držať receptu. Nemáte ochutený tvaroh? Dajte obyčajný! Polosušené olivy? Postačia aj čierne či klasické zelené. Je romanesco vo vašich obchodoch nedostupné? Nahraďte ho karfiolom či brokolicou, ono je to vlastne i tak len ich kríženec. Alebo uvarte oboje a bude to skoro to isté.. 😁Nazbierali ste si v hore čerstvé huby? Dnu s nimi, budú ešte lepšie! Chcete sa viac priblížiť klasike? Pridajte hrášok, mrkvu, cibuľu, v podstate čokoľvek, po čom vám hrdlo ráči. Tieto zeleninové šaláty sú vďačné a variabilné a v podstate akési šrotovníky, pomocou ktorých sa elegantne môžete zbaviť nadbytočných zásob z chladničky. Verím však, že ak sa rozhodnete pre túto konkrétnu verziu, banovať nebudete, pretože je výborná. Všetky zložky spolu príjemne ladia a sú vo vzájomnej harmónii. Naozaj!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára