Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečené Romanesco, baklažán a kešu bylinkový dressing Zhoug

piatok 22. septembra 2017

Pečené Romanesco, baklažán a kešu bylinkový dressing Zhoug

Karfolica či brokofiol, proste Romanesco, brat oboch druhov zeleniny spojených do jednej. Údajne najkrajšia zelenina vôbec. Je to síce o vnímaní každého z nás, v každom prípade, s týmto tvrdením sa celkom dá stotožniť. Videli ste naživo alebo aspoň na obrázkoch nádherné fraktály ružičiek tejto rastliny z čeľade Brassicaceae (brukvovité)? Sú fakt ohromné a mňa, osobu, ktorá sa považuje za umelecky cítiacu, opantali svojou geometrickou dokonalosťou. Preto keď som na romanesco natrafila v obchode, konečne som odhodila všetky finančné zábrany a vložila jeden kus do košíka. Bola som zvedavá, ako chutí, či sa viac približuje zelenej sestre alebo bielemu bratovi. Takže: farbou celkom brokolica, chuťou skôr karfiol, pevnosťou a štruktúrou rozhodne druhý menovaný. A tak je vhodný na akúkoľvek prípravu, ktorú by sme zvolili pre oba druhy vyššie zmieňovanej zeleniny. Dá sa variť, dusiť, piecť, zapekať, grilovať, mixovať.. A krásne vypadá, ale to som už písala 😁
Keďže som bola zvedavá na prirodzenú chuť romanesca, nepridávala som k nemu príliš veľa korenín, ktoré by ju mohli potlačiť. Len kúsok údenej papriky a cesnaku, obaliť olejom a upiecť.
Spoločnosť na tanieri mu robil ešte baklažán volajúci o spracovanie a aby celý pokrm nebol fádny a obstál ako jeden plnohodnotný chod, pýtalo si to ešte zaujímavý doplnok. Niečo bokom, trebárs dip či dressing, do ktorého by sa jednotlivé kúsky zeleniny dali ponárať. V takom prípade máte možnosť regulovať množstvo ochucujúcej zložky a sami sa rozhodnúť, akú štedrú dávku si doprajete. Táto bylinková korenistá zmes menom Zhoug má pôvod, ako inak, v orientálnej kuchyni, kam si po inšpiráciu chodím často. K baklažánu sa hodí priam báječne, pretože jeho dužinatá štruktúra mu umožňuje zmes nasať ako špongia, čo je presne to, čo chceme. Pôvodný predpis v zozname surovín síce uvádza iba bylinky a koreniny, ja som však čerstvých vňatí nemala toľko, aby vystačili na solídnejšiu porciu, preto som sa rozhodla objem a vlastne celú nutričnú hodnotu pozdvihnúť pridaním kešu orechov. Mimoriadne dobrá voľba, pretože dressing tak nadobudne krásnu krémovú formu a bude už pripomínať hustejšiu omáčku.
  • niekoľko ružičiek romanesca
  • 2 PL ochuteného olivového oleja
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • niekoľko koliesok baklažánu
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • Zhoug:
    • 1 hrsť čerstvej bazalky
    • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
    • štipku paprikových vločiek
    • 1 hrsť kešu orieškov
    • ½ ČL mletého koriandru
    • ¼ Čl mletého klinčeka
    • 1 strúčik cesnaku
    • 2 ČL olivového oleja
    • 1-2 PL citrónovej šťavy
    • 1 PL vody na zriedenie
    • štipku soli a korenia
Baklažán nakrájame na kolieska, posypeme soľou a necháme odstáť bokom, kým na povrch nevystúpi horká tekutina. Odsajeme ju utierkou a baklažán rozložíme na plech s papierom na pečenie. Romanesco rozoberieme na ružičky, v mise ochutíme olejom, paprikou a cesnakom a pridáme na plech. Zeleninu pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút, kým baklažán nie je mäkký a romanesco tak na skus.
Medzitým pripravíme dressing: do vysokej nádoby vložíme čerstvé bylinky, kešu, paprikové vločky, koriander, klinčeky, cesnak a zalejeme olejom a šťavou z citrónu. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu. Hustotu regulujeme prípadným prilievaním vody. Na záver dochutíme soľou, korením a čímkoľvek sa nám ešte žiada.
Upečenú zeleninu rozložíme na tanier, prelejeme omáčkou a servírujeme naviac s čerstvou zeleninou, ak chceme.









Ja tieto orientálne prvky milujem, stačí pár surovín, korenín a obyčajné, na prvý pohľad ničím nezaujímavé jedlo sa razom zmení na dokonalú delikatesu. Nebudeme si klamať, napriek tomu, že romanesco vypadá ako hotové umelecké dielo, jazykové receptory sa z neho nezbláznia, hlavne ak ste zvyknutí na pravidelnú konzumáciu brokolice a karfiolu. Pretože je to dokonalý hybrid oboch. Naproti tomu Zhoug omáčka, tá je famózna! Pridaním kešu do obvyklej receptúry sa z nej stáva lahodný korenistý krém, ktorý je cítiť najmä bazalkou a petržlenom, v každom prípade, ich aróma je podčiarknutá jemným náznakom klinčekov, koriandra a citrónu. Veľmi príjemné spojenie najmä s baklažánom, skutočne odporúčam! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára