Keďže som bola zvedavá na prirodzenú chuť romanesca, nepridávala som k nemu príliš veľa korenín, ktoré by ju mohli potlačiť. Len kúsok údenej papriky a cesnaku, obaliť olejom a upiecť.
Spoločnosť na tanieri mu robil ešte baklažán volajúci o spracovanie a aby celý pokrm nebol fádny a obstál ako jeden plnohodnotný chod, pýtalo si to ešte zaujímavý doplnok. Niečo bokom, trebárs dip či dressing, do ktorého by sa jednotlivé kúsky zeleniny dali ponárať. V takom prípade máte možnosť regulovať množstvo ochucujúcej zložky a sami sa rozhodnúť, akú štedrú dávku si doprajete. Táto bylinková korenistá zmes menom Zhoug má pôvod, ako inak, v orientálnej kuchyni, kam si po inšpiráciu chodím často. K baklažánu sa hodí priam báječne, pretože jeho dužinatá štruktúra mu umožňuje zmes nasať ako špongia, čo je presne to, čo chceme. Pôvodný predpis v zozname surovín síce uvádza iba bylinky a koreniny, ja som však čerstvých vňatí nemala toľko, aby vystačili na solídnejšiu porciu, preto som sa rozhodla objem a vlastne celú nutričnú hodnotu pozdvihnúť pridaním kešu orechov. Mimoriadne dobrá voľba, pretože dressing tak nadobudne krásnu krémovú formu a bude už pripomínať hustejšiu omáčku.
- niekoľko ružičiek romanesca
- 2 PL ochuteného olivového oleja
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- niekoľko koliesok baklažánu
- bylinkovú soľ podľa chuti
- Zhoug:
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- štipku paprikových vločiek
- 1 hrsť kešu orieškov
- ½ ČL mletého koriandru
- ¼ Čl mletého klinčeka
- 1 strúčik cesnaku
- 2 ČL olivového oleja
- 1-2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vody na zriedenie
- štipku soli a korenia
Medzitým pripravíme dressing: do vysokej nádoby vložíme čerstvé bylinky, kešu, paprikové vločky, koriander, klinčeky, cesnak a zalejeme olejom a šťavou z citrónu. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu. Hustotu regulujeme prípadným prilievaním vody. Na záver dochutíme soľou, korením a čímkoľvek sa nám ešte žiada.
Upečenú zeleninu rozložíme na tanier, prelejeme omáčkou a servírujeme naviac s čerstvou zeleninou, ak chceme.
Ja tieto orientálne prvky milujem, stačí pár surovín, korenín a obyčajné, na prvý pohľad ničím nezaujímavé jedlo sa razom zmení na dokonalú delikatesu. Nebudeme si klamať, napriek tomu, že romanesco vypadá ako hotové umelecké dielo, jazykové receptory sa z neho nezbláznia, hlavne ak ste zvyknutí na pravidelnú konzumáciu brokolice a karfiolu. Pretože je to dokonalý hybrid oboch. Naproti tomu Zhoug omáčka, tá je famózna! Pridaním kešu do obvyklej receptúry sa z nej stáva lahodný korenistý krém, ktorý je cítiť najmä bazalkou a petržlenom, v každom prípade, ich aróma je podčiarknutá jemným náznakom klinčekov, koriandra a citrónu. Veľmi príjemné spojenie najmä s baklažánom, skutočne odporúčam!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára