Celý týždeň sme okolo nich chodili, so zámerom posledný deň si jeden či dva exempláre kúpiť a odniesť domov na vyskúšanie. Hádajte čo. Keď sme už konečne dospeli k bodu, kedy od myšlienky prešlo k činom, nemali ani jeden jediný! Vtedy sa mi zrútil svet a bola by som schopná vraždiť. A tak sa moja milovaná maminka obetovala a bola ochotná so mnou podniknúť lov na biele baklažány po celom mestečku. Obišli sme hádam desať stánkov, v daždi, až nakoniec sa na nás usmialo šťastie. Načase, pretože už som bola skutočne zúfalá a zrelá na prášky.
Pointou tohto úvodu je, že biela odroda skončila na mojom plechu a ja vám tak dnes môžem poskytnúť chutný recept, ktorý určite poteší všetkých postihnutých, ako som ja. Upiekla som hneď niekoľko druhov zeleniny, nech je ten tanier o niečo pestrejší a zaujímavejší a ponorila ich do síce jednoduchej, ale lahodnej marinády, ktorá sa hodí v podstate k akémukoľvek druhu zeleniny. Zároveň však nie je neznesiteľne výrazná, aby potlačila chuť samotných plodín. Ak by ste však predsa len potrebovali nejakú výraznejšiu zložku, odporúčam pripraviť si k nim tento zvláštny a trochu netradičný dip z tvarohu a tahini. Nie je to tak šialené, ako to na prvý pohľad znie, obe komponenty sa dobre dopĺňajú a vytvárajú tak skvelú osviežujúcu prílohu. Ako som písala v >>nedávnom príspevku<<, nikdy nie je na škodu mať v zálohe dobrý dip či dressing!
Verdikt? Ak milujete baklažány, biely určite nesklame. Je veľmi podobný, dokonca by som povedala až totožný s jeho čierno-fialovým bratom, možno má o čosi pevnejšiu šupku, ale ak sa dostatočne dlho pečie, je mäkká a poddajná. Dužina krásne krémová, len tak sa rozplýva na jazyku. Samozrejme, podobne dobre vsaje i všetky pochutiny, ktorými ho nadopujete. Preto ak v obchode alebo na trhu túto odrodu nájdete, okamžite s ňou bežte domov a pečte, grilujte, varte s radosťou! A potom mi povedzte odkiaľ ich máte, aby som si aj ja narobila zásoby.
Zelenina:
- 1 menší biely baklažán
- ¼ veľkej tekvice Hokkaido
- niekoľko malých mrkiev
- 1 cibuľu
- pár strúčikov cesnaku
Marináda:
- ¼ šálky olivového oleja
- 2 PL balzamikového octu
- 2 PL jablčného octu
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 1 ČL korenia na grilovanú zeleninu
- soľ a korenie podľa potreby
Tvarohový Tahini dip:
- 2 PL plnotučného jemného (BIO) tvarohu
- 1 ČL tahini
- hrsť čerstvej bazalky
- ¼ ČL granulovaného cesnaku
Baklažán zbavený vlhkosti i ostatnú zeleninu vložíme do misy a zalejeme marinádou z oleja, balzamikového a jablčného octu, cesnaku a korenín. Poriadne premiešame a necháme odstáť aspoň 10 minút. Potom ju rovnomerne rozložíme na plech s papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 20 minút, kým povrch nie je zlatistý a vnútro mäkké.
Medzitým namiešame dip: do misky pridáme tvaroh, tahini, ochutíme ich cesnakom a posekanou bazalkou a poriadne prepracujeme.
Upečenú zeleninu naservírujeme na dostatočne veľký tanier a podávame s dipom.
Možno si budete myslieť, že som prehnane nadšená z obyčajnej pečenej zeleniny, ale verte mi, ono je to namieste. Nehovorte mi, že by ste sa radi nezahryzli do sladučkej mrkvy a tekvice, hebkého baklažánu, chrumkavej cibule a delikátneho mäkkého cesnaku. Keď k tomu pripočítate mierne orientálny dip, ľahký, ale osviežujúci, verte, že o plnohodnotný chod je postarané. Marináda všetku zeleninu príjemne ochutí, kyslasté tóny len zvýraznia vlastnú arómu každej zložky a nebudete sa vedieť od taniera odtrhnúť, kým nebude úplne prázdny. A aj potom budete premýšľať nad dupľou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára