Možno by sa mohlo zdať, že keď sa niekde objaví baklažán, som trochu premotivovaná a príliš nadšená. Ale má to svoje dôvody. Baklažán vo vajci som už pripravovala predtým v >>tomto recepte<<, keď som sa pokúsila zrekonštruovať nesmrteľnú klasiku používajúcu chlieb. A výsledok dopadol nad očakávanie, lahodné vláčne a mäkké vnútro, chrumkavý povrch, všetko tak ako u tradičného vaječného chleba očakávate. Akurát lepšie, plnohodnotnejšie, o chĺpok zdravšie.
Druhá záležitosť, momentálne zamestnávajúca moje zmysly, je práve návrat k pokrmom z detstva, ktoré sa snažím transformovať do modernejšej a zaujímavejšej verzie. Ostatne, mohli ste to postrehnúť už v tomto príspevku na >>bačovské hrianky<<. Baklažán ako náhrada pečiva je úžasná "vychytávka", ba dovolím si tvrdiť, že je ešte lepší, než originál. Má zaujímavú schopnosť do dužiny nasať všetko ako špongia, takže preberie všetky arómy, ktoré k nemu pridáte.
Teraz teda detailnejšie. Upečené plátky čoby moje krajce som obložila syrom s modrou plesňou, pretože tie ja teda môžem. Takýto sendvič som ponorila do vaječnej zmesi, ale nejednalo sa len o prosté rozšľahané vajce. Nie, nie, cestíčko tvoril ešte postrúhaný tvrdý syr a pochutiny, ktoré sa údajne bežne pridávajú na povrch amerických "bagelov". Je to granulovaný cesnak, sezamové semienka a mak, ktorý som ale v tomto prípade nahradila chia semienkami. Opticky totožné, ale podstatou trochu iné. Možno dokonca lepšie. Tak, na záver celú túto záležitosť hodiť na panvicu, z oboch strán opiecť, nech je kôrka náramne chrumkavá a syr vnútri tekutý a neodolateľný. Proste chod ako zo sna. Momentálne sa umiestnil na prvej priečke jedál pripravovaných v priebehu posledných niekoľkých mesiacov. Navyše si myslím, že bude patriť do rebríčka TOP 10 pokrmov vôbec. Čo je už dostatočne dobrý argument na to, aby ste si ho pripravili a otestovali na vlastnej koži.
Cestíčko:
- 1 vajce
- 20 g tvrdého syra na strúhanie (eidam s príchuťou bazalky a sušených paradajok)
- 1 ČL sezamu
- 1 ČL chia semienok
- ½ ČL granulovaného cesnaku
Sendvič:
- 4 plátky baklažánu
- trochu oleja
- štipku soli
- 40 g syra s modrou plesňou (rival, niva, gorgonzola..)
Baklažán nakrájame na plátky s hrúbkou tak 1 cm, osolíme a necháme odstáť bokom, kým na povrch nevystúpi horkastá tekutina. Odsajeme ju kuchynskou utierkou, pokropíme olejom a plátky rozložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10-15 minút.
V miske rozšľaháme vajce, pridáme strúhaný syr, chia, sezam a cesnak. Poriadne premiešame.
Hotový baklažán obložíme kúskami modrého syra, priklopíme ako sendvič a namočíme zo všetkých strán do cestíčka. Uistíme sa, že sa na povrch prichytili aj syrové vlákna. V horúcej panvici sendviče z oboch strán osmažíme, kým povrch nie je zlatistý. (Ak nám ostal zvyšok vaječnej zmesi, tiež ju opečieme ako placky). Servírujeme s čerstvou zeleninou a konzumujeme ešte teplé, kým je vnútro tekuté.
Niekedy som síce ukecaná viac než by bolo vhodné, ale v tomto prípade mi takmer dochádzajú slová. Neviem vám dostatočne dobre priblížiť, aký famózny je tento recept. stretáva sa v ňom všetko, čo zbožňujem: baklažán, syry, vajíčko; chrumkavo - hodvábna konzistencia, roztavená gorgonzola. Úroveň nadšenia je niekde v stratosfére a ešte dlho sa pri pomyslení na tento obed budem blažene usmievať. Ale riešenie je jednoduché! Len si to nepredstavovať a okamžite pripraviť. Čo, napokon, radím aj vám.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára