Najprv moje milované avokádo. Už to je základom úspechu. Povedzte avokádo a máte ma omotanú okolo prsta. K tomu sušené paradajky => bomba! Chrumkavé guľky ružičkového kelu? Mňamtastické domáce zavárané hríbiky? Siedme nebo a pritom nemusíte vyvinúť takmer žiadnu námahu na prípravu. Šalát ako stvorený na prenos, dokonca výborný aj bez ohrievania.
Takže to bude chcieť:
- dokonale zrelé avokádo
- zo dve hrste ružičkového kelu
- 1 mrkvu
- 1 pohár domácich zaváraných hríbov
- 4-5 sušených paradajok
- bylinkovú soľ
- citrónovú šťavu
Kel odstopkujeme, mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska a spolu dáme variť do posolenej vody. Avokádo nakrájame na kocky, paradajky na drobné kúsky a umiestnime do nádoby. Ochutíme soľou, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme hríby. Na záver doložíme kel a mrkvu uvarené na skus a dobre premiešame .
Druhý recept je ešte jednoduchší, ak sa to vôbec dá. Jediná problematická vec je v tom, že musíte vlastniť mixér. To som sa totiž v priebehu týždňa pristihla, že túžim po nejakej horúcej hustej polievke. Dlho som sa odhodlávala, pretože som sa desila predstavy, že sa mi vyleje v kabelke z dobre netesniacej nádoby. Napokon som to riskla a, chvalabohu, všetko prebehlo bez nepríjemných incidentov. Brokolicová, nech sa páči!
- celá hlava brokolice (aj s hlúbikom)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- bylinková soľ
- trochu oleja (zo sušených paradajok, je fantastický)
- trochu muškátového orieška
- trohu citrónovej šťavy
- poriadna hrsť tekvicových a slnečnicových semienok
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme posekaný cesnak. Pridáme umytú, očistenú a nakrájanú brokolicu a chvíľu opekáme. Do hrnca nalejeme vodu a ochutíme ju bylinkovou soľou. Brokolicu varíme na skus, potom niekoľko ružičiek preložíme bokom a dovaríme do mäkka. Následne ju trochu scedíme z vody, tú však nevylievame. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom nahladko a ochutíme muškátovým orieškom, soľou a citrónovou šťavou. Podľa potreby dolejeme odloženým vývarom, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu (ja mám najradšej úplne husté krémy). Polievku prelejeme do nádoby, u ktorej sme si stopercentne istí, že tesní a šupneme k nej aj odložené ružičky. Na záver krém privedieme k dokonalosti dodaním semienok (odporúčam však vziať si ich osobitne, pretože cez noc by príliš nasali tekutinu a už neboli tak chrumkavé).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára