Dusená fazuľa a mrkva s nivou
- 1/2 hrnčeka fazule v suchom stave
- 2 veľké mrkvy
- 4 sušené paradajky + olej z nich
- 1-2 PL domáceho kečupu
- bylinkovú soľ podľa chuti
- 50 g nivy
Na paradajkovom oleji orestujeme mrkvu nakrájanú na kolieska a pridáme k nej fazuľu. Ochutíme bylinkovou soľou. Podlejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené a varíme do mäkka. Keď sa vyparí takmer všetka tekutina, pridáme kečup a ešte chvíľu dusíme. Premiestnime do misky, pridáme nasekané sušené paradajky a navrch nastrúhame nivu, ešte kým je to teplé, aby sa rozpustila.
Hranolky z tuřínu s tuniakom a mandľovo-paradajkovým pestom
- 1/2 veľkej hlavy tuřínu
- bylinkovú soľ podľa chuti
- 1 konzerva tuniaka v olivovom oleji
- 3-4 sušené paradajky
- 2 kopcovité PL mandľového pesta
Šalát s avokádom, dusenou mrkvou a hráškom a vajíčkami
- 1 dokonale zrelé avokádo
- trochu citrónovej šťavy
- 2 veľké mrkvy
- 3 hrste mrazeného hrášku
- 3 sušené paradajky + olej z nich
- 2 vajcia
- bylinkovú soľ podľa chuti
Vajíčka uvaríme natvrdo. Mrkvu nakrájame na kolieska a na oleji orestujeme do zlatista. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým nie je na skus. Ku koncu pridáme mrazený hrášok a necháme ho jemne opiecť. Do misky nakrájame avokádo, pokvapkáme ho trochu šťavy z citróna a ochutíme soľou. Pridáme nakrájané sušené paradajky a udusenú zeleninu. Na záver doložíme uvarené vajcia, ochutíme ich a berieme so sebou na cesty!
Myslela som si, že tieto jedná sú natoľko rôznorodé, že v nich nenájdem jediného spoločného menovateľa, ale jedného som predsa objavila! Sušené paradajky! Aspoň vidno, ako ich mám rada a hodia sa takmer ku všetkému.
Drahí a milí, želám všetko dobré do Nového roku, nech je lepší ako ten minulý a s oslavami to neprežeňte, aby ste do neho nevkročili s poriadnou opicou!
Ahoj :) s tým blogom to mám rovnaké. Tiež moja motivácia prispievať je niekedy pod bodom mrazu. No na druhej strane, nikdy človek nevie, kto na jeho blog pritrafí a nájde tam aktuálne články. Napríklad ja síce nečítam každý tvoj článok a som rada, že prispievaš :) Takže istotne pokračuj!!! a prečo si zmenila názov? :) inak ten šalát s fazuľou robím podobný aj ja :D ale ešte aj s mletým mäsom :D
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, som rada, že sa nájde aspoň niekto, kto si to tu z času na čas pozrie. Názov som sa rozhodla zmeniť, pretože už dávno nepatrím medzi kruh vysokoškolákov. Ale až teraz som sa k tomu konečne primäla.
OdstrániťJa tiež varím mleté mäso s fazuľou a mrkvou, ale vtedy to už volám čili, nie šalát :D