Tento recept však nie je len o hummuse, i keď je určite hlavnou hviezdou programu. Nemenej dôležitou súčasťou pokrmu je i krehké kuracie mäso ochutené množstvom korenín a obalené v lepkavej citrusovej omáčke. Citrón dodá príjemné osvieženie, pozdvihne možno trochu mdlú chuť kuraciny a zároveň výborne komplementuje s pálivou chilli omáčkou. Keďže štvrte pečieme v alobale, zachovajú si šťavnatosť, navyše sa nejaká tekutina vyparí z citrónu, ktorá zároveň počas pečenia zhustne a akoby skaramelizuje a vytvorí tak spoju so sladkým chilli kyslo-sladkú kôrku. Čo nám teda chýba k dokonalosti? Snáď len suroviny a postup..
Kuracie mäso:
- 2 kuracie štvrte
- citrón
- pár plátov masla
- 2 ČL oregana
- 2 ČL provensálskeho korenia
- 1 ČL Raráškovho korenia >>klik<<
- 1 ČL údenej papriky
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL sladkej chilli omáčky
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 ČL bylinkovej soli
Štvrte umyjeme, rozložíme na alobal a z oboch strán posypeme oreganom, koreniami, paprikou, soľou, pokropíme chilli omáčkou a šťavou z 1/2 citróna. Vložíme strúčiky cesnaku v šupke, obložíme kolieskami z druhej polovice citrónu a maslom. Alobal zvinieme do balíčka a vložíme do pekáča. V rozohriatej rúre pečieme asi hodinu, aspoň raz obrátime. Po uplynutí 60 minút alobal roztvoríme a necháme štvrte zapiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka. Sledujeme to, aby sa nespálili a kontrolujeme vidličkou, ktorá i pri kosti musí poľahky prejsť mäsom (takmer sa rozpadá), vtedy je dokonale hotové.
Servírujeme s domácim humusom:
- 1/3 hrnčeka cíceru, v suchom stave
- 1 malú červenú repu
- trochu citrónovej šťavy
- 1-2 ČL bylinkovej soli
- 1 ČL cilli omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- asi hrnček vody
Cícer na noc namočíme do vody, na druhý deň ho prepláchneme v novej a dáme variť domäkka. Cvikľu spolu s cesnakom zvinieme do pevného balíčka z alobalu a dáme piecť (ideálne spolu s kuracími štvrťami vyššie). Keď je mäkká, ošúpme ju a nakrájame na čo najdrobnejšie kocky. Preložíme repu do hrnca k cíceru, dolejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu, soľ, upečený cesnak a chilli omáčku. Ponorným mixérom mixujeme na hladkú hmotu a podľa potreby dolievame vodou a ochucujeme.
Tiež ste práve odpadli z tej naprosto neopísateľnej farby ako ja? Človeku to okamžite musí spraviť náladu, najmä ak ste senzitívni na dojem.
A na záver ešte jedna, tento raz trochu odpudivá fotka, ktorá odráža krutú realitu: rozpitvané mäso, zbavené kostí, aby sa mi zmestilo do menších misiek a nemusela som sa do práce sťahovať s polovicou kuchyne.
Dúfam, že máte pokojný víkend, užívate si leňošenie a ak náhodou nie a patríte medzi plánovačov ako ja, nech vám to teda ide od ruky. Najbližšie sa neváhajte inšpirovať napríklad týmto veselým povzbudivým jedlom rozháňajúcim dažďové mračná nad nami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára