Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečené kuracie štvrte na citróne a domáci hummus z červenej repy

nedeľa 6. marca 2016

Pečené kuracie štvrte na citróne a domáci hummus z červenej repy

Konečne! Áno, dočkali ste sa. Po oslavných ódach na >>túto<< skvelú cícerovú nátierku s červenou repou (značka Koro) bolo len otázkou času, kedy sa správnym spôsobom naštvem, uľahčím svojej ťažko skúšanej peňaženke a pripravím si vlastnú verziu. Ktorá je ešte lepšia, pretože si ju môžem úplne zostaviť podľa vlastných preferencií a vyjde to lacnejšie, pretože, uznajte: pol kilo balenia cíceru mám na niekoľko použití, červená repa je v akcii za facku a zvyšok v podstate tvoria pochutiny, ktoré sú doma bežne dostupné. To už za ten kúsok námahy stojí, no nie?

Tento recept však nie je len o hummuse, i keď je určite hlavnou hviezdou programu. Nemenej dôležitou súčasťou pokrmu je i krehké kuracie mäso ochutené množstvom korenín a obalené v lepkavej citrusovej omáčke. Citrón dodá príjemné osvieženie, pozdvihne možno trochu mdlú chuť kuraciny a zároveň výborne komplementuje s pálivou chilli omáčkou. Keďže štvrte pečieme v alobale, zachovajú si šťavnatosť, navyše sa nejaká tekutina vyparí z citrónu, ktorá zároveň počas pečenia zhustne a akoby skaramelizuje a vytvorí tak spoju so sladkým chilli kyslo-sladkú kôrku. Čo nám teda chýba k dokonalosti? Snáď len suroviny a postup..

Kuracie mäso:
  • 2 kuracie štvrte
  • citrón 
  • pár plátov masla
  • 2 ČL oregana
  • 2 ČL provensálskeho korenia
  • 1 ČL Raráškovho korenia >>klik<<
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL sladkej chilli omáčky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL bylinkovej soli
Štvrte umyjeme, rozložíme na alobal a z oboch strán posypeme oreganom, koreniami, paprikou, soľou, pokropíme chilli omáčkou a šťavou z 1/2 citróna. Vložíme strúčiky cesnaku v šupke, obložíme kolieskami z druhej polovice citrónu a maslom. Alobal zvinieme do balíčka a vložíme do pekáča. V rozohriatej rúre pečieme asi hodinu, aspoň raz obrátime. Po uplynutí 60 minút alobal roztvoríme a necháme štvrte zapiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka. Sledujeme to, aby sa nespálili a kontrolujeme vidličkou, ktorá i pri kosti musí poľahky prejsť mäsom (takmer sa rozpadá), vtedy je dokonale hotové.


Servírujeme s domácim humusom:
  • 1/3 hrnčeka cíceru, v suchom stave
  • 1 malú červenú repu
  • trochu citrónovej šťavy
  • 1-2 ČL bylinkovej soli
  • 1 ČL cilli omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • asi hrnček vody
Cícer na noc namočíme do vody, na druhý deň ho prepláchneme v novej a dáme variť domäkka. Cvikľu spolu s cesnakom zvinieme do pevného balíčka z alobalu a dáme piecť (ideálne spolu s kuracími štvrťami vyššie). Keď je mäkká, ošúpme ju a nakrájame na čo najdrobnejšie kocky. Preložíme repu do hrnca k cíceru, dolejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu, soľ, upečený cesnak a chilli omáčku. Ponorným mixérom mixujeme na hladkú hmotu a podľa potreby dolievame vodou a ochucujeme. 


Tiež ste práve odpadli z tej naprosto neopísateľnej farby ako ja? Človeku to okamžite musí spraviť náladu, najmä ak ste senzitívni na dojem.



A na záver ešte jedna, tento raz trochu odpudivá fotka, ktorá odráža krutú realitu: rozpitvané mäso, zbavené kostí, aby sa mi zmestilo do menších misiek a nemusela som sa do práce sťahovať s polovicou kuchyne. 


Dúfam, že máte pokojný víkend, užívate si leňošenie a ak náhodou nie a patríte medzi plánovačov ako ja, nech vám to teda ide od ruky. Najbližšie sa neváhajte inšpirovať napríklad týmto veselým povzbudivým jedlom rozháňajúcim dažďové mračná nad nami.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára