Peeling Banana Nemehlo v kuchyni

streda 15. júla 2015

Bleskovky z kuchyne (29)

Po zhruba mesiaci a pol som usúdila, že sa mi v zložke znovu nakopilo nejak veľa fotiek raňajkových jogurtových misiek a obedových mišmaš kombinácií. Čo z toho vyplýva? Že máte tú česť haha čítať tento článok. Aby som to uviedla na správnu mieru, ani nie tak čítať, ako hlavne pozerať. Teda bez zbytočných rečí, ale s o to viac obrázkami, pusťme sa už do toho!

Hneď na úvod sa musím priznať, že sa mi konečne po viac ako roku podarilo zlikvidovať oba Flapjacky, ktoré boli už zúfalo po záruke. Výsledok? Príliš mi nechutili. Čakala som, že v Brazil Nut bude viac para orechov a v banánovom banán vôbec nebolo cítiť. Jediné čo mi ostalo na jazyku bola príliš sladká chuť. Na mňa veľa cukru..







Kuriatko na citróne a bylinkách, ktoré som pripravovala pri príležitosti návštevy mojej kamarátky.



Pečené stehná po druhé, v krabičke do práce, pre zmenu so sójovou omáčkou a šalátovým korením. 


V lete sa snažím kupovať hlavne sezónne plodiny, takže tak trochu podvádzam moje milované jablká a banány, ale tých sa dosť nasýtim v zime, takže marhule, broskyne, nektarinky, a ten zvyšok: šup do misky!









Prvýkrát som si kúpila údenú rybu a musím povedať, že to bola trefa na moju strunu. Určite sa po nejakej v blízkej budúcnosti poobzerám!


 Stále zvádzam urputné boje s mangom..



Domáce jahôdky sú proste na nezaplatenie!



Prvá z mišmaš misiek.. Najčastejšie sa v nej ocitne brokolica s mrkvou a potom už to ostatné, čo je momentálne k dispozícii. Tak napríklad vajíčka.



.. avokádo, paradajka a kaleráb..



.. domáce zavárané kuriatka..




.. červená šošovica a tuniak vo vlastnej šťave..




I takto môže vypadať obed keď po nočnej nemáte chuť vystávať v kuchyni: pečená biela fazuľa v paradajkovej omáčke so štedrou dávkou syra a ľadovým šalátom.



Nesmie chýbať pravidelná dávka arašidového masla! Kešu a Maple/Pecan, potom hummus a pistáciová pasta na kukuričnej kocke. 




Ešte raz, tentokrát so syrom cottage.





Hotovo, dopracovali sme sa na koniec! Dúfam, že ste si dnešnú dávku fotiek užili a príliš ste neslintali nad klávesnicou. A ak áno, nič vám nebráni, aby ste sa neodobrali do kuchyne a prichystali si niečo sami!
Nádhernú stredu všetkým prajem.

nedeľa 12. júla 2015

Bravčový mišmaš so zeleninou v paradajkovej omáčke

Často sa mi stáva, že moje pôsobenie v kuchyni silne pripomína varenie psíka a mačičky zo známej Čapkovej rozprávky. Prihodím do hrnca toto a ešte toto, štipku tohto, lyžičku hentoho, žblnk tamtoho, všetko zamiešať.. A čakám, či mi to nevybuchne. Chvalabohu, zatiaľ sa tak nestalo a ja vám môžem priniesť ďalší recept, ktorý stojí za to.

Len tak na okraj, keď som bola ešte malá ||Jar||, spolu s bratrancom sme varenie v štýle psík a mačička naozaj podnikli. Na našej chate bez elektriny, s vodou, ktorú sme si museli nosiť zo studne a kadibúdou v hôrke za domom. Na peci vykurovanej polenami. Bolo to okolo Veľkej Noci, keď sme sa opäť zišli celá rozvetvená família. Ostatí boli v hornom dome, vzdialenom tak 5 minút chôdze do kopca od nás, na dolnej chate sme ostali len bratranec a ja. Sedeli sme na jednom z mnohých posedov a nadávali na vietor. Neviem prečo. Z nudy. A už vôbec netuším, ako sa náš rozhovor zvrtol práve na inkriminovanú rozprávku. Nenapadlo nám nič lepšie, ako to vyskúšať. Poďho do kuchyne! Do hrnca sme nahádzali čokoládových zajačikov a vajíčka, lentilky, sušienky a keksíky, čokoládové oblátky a tuším ešte gumené cukríky. Môžete si domyslieť, že vo výsledku z toho vznikla jedna hnusná lepkavá hmota, ktorá navyše po čase stuhla a vôbec nešla z dna nádoby odlepiť. Rodičia nás veru nepochválili, dokonca celkom slušne zúrili a dostatočným trestom pre nás bolo, že sme ten hrniec museli umývať. Nepamätám sa, či k tomu naozaj došlo, zrejme nás zachránila teta a urobila to za nás.

No ale späť k receptu. V tomto prípade sa nezdaru vôbec nemusíte obávať, tento raz sa jedná o ten lepší prípad so šťastným koncom (a spokojným bruchom).

Na zhruba tri porcie budeme potrebovať:
  • 500 g bravčového pleca
  • 400 ml konzervu lúpaných paradajok
  • cibuľu
  • kokosový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkvu
  • 2 veľké ružičky brokolice
  • 2 hrste sušených hríbov (dubákov a kuriatok)
  • pohár sterilizovaných fazuľových strukov
  • bylinkovú soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku podľa chuti
Sušené hríby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Bravčové plece umyjeme, zbavíme blán a prebytočného tuku a nakrájame na kocky s veľkosťou sústa. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a pridáme ich do hrnca s rozohriatym kokosovým olejom. Necháme ich speniť a pridáme bravčovinu ochutenú bylinkovou soľou, paprikou a korením. Mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom zalejeme celou konzervou lúpaných paradajok (ak máme tie v celku, prekrojíme ich na menšie kusy). Zmiernime plameň a dusíme. Pridáme scedené hríby a mrkvu nakrájanú na kolieska. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a rovnako ich prihodíme k mäsu. Na záver už iba doplníme sterilizované fazuľové struky a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Celkovo by to malo byť minimálne 30 minút, treba ho vyskúšať vidličkou. 





Ako ste na tom vy a bezmyšlienkovité varenie? Pripravili ste už nejaké jedlo, ktoré na prvý pohľad mohlo pôsobiť ako neskutočná zlátanina, ale napokon z toho bola delikatesa? Podeľte sa, rada vyskúšam a nechám sa inšpirovať!

piatok 10. júla 2015

Baklažánové minipizze s olivami a nivou

Baklažán má už v mojej kuchyni pevné miesto a v blízkej budúcnosti ho odtiaľ nehodlám vytesniť. Je to veľmi vďačná zelenina, pretože vyžaduje iba minimum úsilia na prípravu a iba pár minút za sporákom. Hlavne, čo sa minipizze týka. Nakrájate baklažán, obložíte ho čím len chcete a vložíte do rúry. Fanfáááry a o pár minút sa môžete napchať, až budete krochkať blahom. Preto bolo len otázkou času, kedy pripravím i kombináciu, ktorú mám na akejkoľvek pizzi najradšej: olivy a nivu. Tým som vlastne prezradila všetko.

Na jednu gigantickú porciu:
  • 1 veľký baklažán
  • 3 PL kečupu (ideálne domáceho)
  • celý balíček zelených olív
  • bylinkovú soľ
  • oregano
  • 100 g nivy (alebo iného syra s modrou plesňou)
Baklažán umyjeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Posypeme ho bylinkovou soľou a necháme vypotiť. Prebytočnú tekutinu vsajeme kuchynskou utierkou a kolieska uložíme na plech s papierom na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom. Na kolieska lyžičkou nanesieme vrstvu kečupu, posypeme oreganom a obložíme olivami nakrájanými na kolieska. Na záver posypeme nastrúhaným syrom niva a dáme do vyhriatej rúry piecť na 15-20 minút, kým baklažán nie je mäkký.


Mimochodom, baklažán považujem za mimoriadne fotogenického spolupracovníka. Tmavo fialová šupka krásne kontrastuje so svetlou dužinou, kúsok farebnosti v podobe kečupu a kde-tu kolieska zelených olív, no nie je to nádhera?





Čím by ste si svoju obľúbenú pizzu obložili vy? Zbožňujete taliansku klasiku z tenučkého chrumkavého cesta, alebo som vás dostatočne motivovala a presvedčila, aby ste vyskúšali tieto mini baklažánové?

pondelok 6. júla 2015

Šalát s grilovanými batátmi a arašidovou Chimichurri omáčkou

Keď sa povie zemiakový šalát, určite si okamžite predstavíte tú sviatočnú klasiku s majonézou. To je pravdepodobne to posledné, čo by ste si v týchto horúčavách chceli dopriať, nemám pravdu? Okrem toho, že je celkom sýty a v lete si telo žiada skôr ľahšie jedlá, hrozí pri ňom i riziko, že sa majonéza pokazí. Ak ale patríte medzi milovníkov zemiakov a nechcete si ich odpustiť ani v tomto období, prinášam vám skvelú alternatívu, vhodnú práve ku opekačke!

Ak máte tú možnosť, siahnite namiesto po obyčajných zemiakoch po sladkých batátoch, ich jedinečná chuť dokonale vynikne spolu so skvelým arašidovým dressingom. Šalát možno jesť ako prílohu k mäsu, ale rozhodne je výborný i samotný, hlavne v prípade, ak sa rozhodnete doplniť ho o vajíčka. Musím priznať, že som ich do jedla pridala, ale batáty boli tak sýte, že som ich nezjedla všetky. Pre mužskú časť populácie však budú ideálne, predsa len, čiste zeleninový pokrm ich často príliš nenadchne. Garantujem ale, že v tomto prípade si budú pýtať dupľu!

Na jednu fakt veľkú porciu:
  • 0.5 kg batátov (jeden veľký kus)
  • 1 cibuľu
  • hrsť hrášku
  • 2 PL olivového oleja + naviac na pokropenie zemiakov
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 poriadna kopcovitá PL jemného arašidového masla
  • 2 ČL jablčného octa
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 5 čerstvých lístkov bazalky
  • štipka vločiek červenej papriky
  • 3 vajcia, uvarené do polomäkka
Batát nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm a tie potom na menšie kusy. Dáme ich variť do osolenej vody, kým nie sú mäkké. Scedíme ich, pokvapkáme trochou oleja, posypeme soľou a korením. Medzitým dáme variť vajcia, mali by mať pevný bielok, ale ešte tekuté žĺtko (okolo 7 minút, ja som to zase prepískla..). 

V miske zmiešame ingrediencie na Chimichurri: olej, arašidové maslo, jablčný ocot, prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, nadrobno nasekané bazalkové lístky, soľ a korenie a štipku drvených paprikových vločiek. 

Zemiaky poukladáme na rozpálený gril alebo grilovaciu panvicu a z oboch strán opekáme, kým sa neobjavia charakteristické tmavé pásy, zhruba 2-3 minúty. Na gril priložíme aj cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a ešte horúcu ju aj spolu s batátmi potom pridáme k Chimmichurri. Napokon pridáme ešte hrsť hrášku, dobre premiešame, aby sa všetko poriadne obalilo dresingom a dozdobíme vajíčkami prekrojenými na polovice. Šalát servírujeme vo veľkej mise, môžeme ho ešte posypať čerstvou bazalkou či pažítkou. Najlepší je ešte trochu teplý, ale určite sa dá jesť aj v studenej podobe.






To som si zase raz ulahodila. Arašidová omáčka bola famózna a ľutovala som, že nepochádzam ako Alf z Melmaku a nemám sedem žalúdkov. Naozaj sa nebojte na prvý pohľad zvláštnej kombinácie sladkých zemiakov a nešpecifikovanej chuti arašidového masla (je slané? je sladké? záleží od toho, aký druh máte), stojí za vyskúšanie a verím, že sa tak ako ja budete zalizovať až za ušami!

nedeľa 5. júla 2015

Bentó week #15: Filety z lososa a nejaké nočné krabičkovanie

Šéfovia si so mnou proste robia čo chcú. Jeden zavolá druhému, ten tretiemu a tak ďalej až sa nakoniec dozviem, že síce mám dennú smenu, ale niekde inde, vlastne tam kde predvčerom, ale podstata je tá, že zase mi zmenili plány. No nezabili by ste ich? Hlavne, že platia. Teda, dúfam, že mi to nahradia aj s úrokmi, lebo inak si ich podám. Respektíve podám výpoveď ☺ A možno aj nie, v lete to hádam znesiem a potom sa zamyslím, čo ďalej.

Ale to len tak na úvod, dnes by som sa chcela v rýchlosti podeliť iba o pár jednoduchých tipov, čo sa všetko dá vtesnať do misiek. Tak napríklad dva filety z lososa pečené s mrkvou na citróne v alobale.

Alobal potrieme kokosovým olejom, položíme naň lososa pokvapkaného citrónovou šťavou a ochuteného bylinkovou soľou, obložíme mrkvou a zvinieme do balíčka. Pečieme v rozohriatej rúre 15-20 minút.



K tomu na olovrant mandľovo-banánové smoothie.


Do nočnej na večeru zelenina so syrom niva, polnočný snack v podobe jogurtu, jablka a para orechov, nuž a na zahnanie hladu nadránom vajíčko natvrdo posypané bylinkovou soľou na kolieskach uhorky.



Sľubujem, že čoskoro prídem s jedným famóznym receptom, pri ktorom moje brucho krochkalo blahom a pri pohľade na prázdny tanier sa mi chcelo plakať. Jednak preto, že škoda, že už viac nebolo a po druhé preto, aj keby bolo, nevedela by som do seba napratať už ani sústo navyše. 
Nádhernú nedeľu všetkým!

sobota 4. júla 2015

Baklažánové minipizze s pistáciovou pastou a kuriatkami

Dávno sme ho tu nemali! Baklažán! ☺ Ja viem, ja viem, moja posadnutosť mi možno začína prerastať cez hlavu, ale verte mi, keď vyskúšate tieto minipizze, pochopíte v čom je pes zakopaný. Je mi jasné, že kombinácia pistáciovej pasty a kuriatok určite nesadne každému a nie sú to ani ingrediencie, ktoré by ste bežne mali v kuchyni, ale ak náhodou patríte medzi experimentátorov, nechajte sa inšpirovať!

Budeme potrebovať:
  • veľký baklažán
  • bylinkovú soľ
  • 2 - 3 PL pistáciovej pasty
  • pohárik sterilizovaných kuriatok (možno nahradiť šampiňónmi alebo inými hubami)
  • 50 g eidamu
Baklažán umyjeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Posypeme ich bylinkovou soľou a necháme vypotiť. Kuriatka scedíme z nálevu, pokrájame ich na menšie kusy. Eidam nastrúhame na jemno. Prebytočnú tekutinu z baklažánu osušíme kuchynskou utierkou a každé koliesko potrieme pistáciovou pastou. Navrch poukladáme kôpky kuriatok a posypeme eidamom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180° takých 20 minút, kým baklažán nie je mäkký.




Pistáciovú pastu mám z Levných potravin, ale ak sa vám nepodarí ju zohnať, môžete si vyrobiť vlastnú. Solené či nesolené pistácie pomocou výkonného mixéra rozmixujte s niekoľkými lyžičkami oleja na pastu do konzistencie, ktorá vám vyhovuje, ja sa však prikláňam k tomu, aby v nej ostali malé kúsky. Potom ju môžete ešte dochutiť soľou a hotovo!



 Pre veľký úspech z minula som okrem toho robila pinipizze aj s hráškom a kečupom.



Škoda len, že som mala už málo syra a nevyšlo mi na všetky kolieska. Pretože so syrom je vždy všetko o triedu lepšie!



Nádherný víkend všetkým želám, užívajte si slnko a prípadne vodu! Závidím vám, pretože ja ho strávim zase celý v práci ☹. Verte mi, rozhodne radšej by som ho prežila niekde na deke spolu s knihou. Dúfam, že počasie vydrží aspoň do pondelka, to mám v pláne ísť chytať vitamín D!

štvrtok 2. júla 2015

Bentó week #15: Dusené bravčové kocky na mrkve a hrášku ako od mamky & černicové smoothie!

Myslím, že podobný recept na dusené bravčové tu už niekde bude, nie som si tým však stopercentne istá a napokon, keby aj, opakovanie je matka múdrosti. O čom som však skalopevne presvedčená je to, že tentokrát sa mi bravčové podarilo urobiť presne ako ho robí mamina. Teda krásne mäkké, rozplývajúce sa na jazyku, s dostatkom šťavy a tou správnou hnedo-červenou farbou, takmer guľášovitého rázu (akurát nie tak hustého a pikantného). To som sa zase vychválila, fuj nešťastnica, hanba ti! Ale aby som to chvastanie vykompenzovala, pridávam vám na záver nerecept na černicové smoothie. To viete, medové motúzy pod fúzy..

Na zhruba tri porcie potrebujeme:
  • 600 g bravčového karé alebo stehna
  • 1 veľkú cibuľu
  • olivový olej
  • 2 ČL vegety
  • 2 ČL mletej sladkej papriky (alebo pokojne i pálivej, ak máte radšej ostrejšie)
  • trochu mletého čierneho korenia
  • 4 mrkvy
  • 2 veľké hrste hrášku (ja som mala už tohto ročný, mrazený)
Mäso zbavíme blán a pokrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Cibuľu nakrájame nadrobno a na dostatku oleja ju speníme do sklovita. Bravčovinu ochutíme soľou, paprikou a korením a pridáme k cibuli. Sprudka ho orestujeme zo všetkých strán a potom podlejeme vodou tak, aby bolo takmer úplne ponorené. Zmiernime plameň a pripravíme si mrkvu. Ošúpeme ju, nakrájame na hranolčeky, kocky, kolieska, ako len chceme a pridáme ju k mäsu. Takto spolu dusíme asi pol hodinu, treba to sledovať, kým mäso nie je mäkké. Na záver len pridáme hrášok a necháme prevrieť. Porozdeľujme do nádobiek a uskladníme na horšie časy, prípadne rovno servírujeme. U nás doma k tomu zvykli byť kolienka alebo vretená, voľba je, samozrejme, na vás. 




Príprava smoothie je tak primitívna, že nie som presvedčená o tom, aby sa to vôbec za smoothie dalo považovať (nejaký odborník by nad tým určite len pretočil očami, ale nech..). Odmeriame si 250 ml mandľového mlieka, vytiahneme z krabice dva malé domáce černicové kompóty a necháme ich v sitku odkvapkať od šťavy. Potom ich vhodíme s mliekom do vysokej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme. Mimochodom, mlieko používam toto:


Je z Levných potravín, majú ho v akcii dokonca len za 6.90 a je to už moja tretia krabica. Keď idem okolo, zvyknem sa presvedčiť, či ho ešte majú a vezmem si jedno pre prípad núdze. Je celkom sladké, takže smoothies netreba vôbec dochucovať, zvládne to samé spolu s ovocím.


Škoda, že sa mi nepodarilo zachytiť pravú farbu smoothie, na fotke je akási šedivá a neatraktívna, v skutočnosti bola omnoho fialovejšia. Nevadí, hlavne, že to bol dokonalý olovrant do práce na posilnenie.



Viem si predstaviť, že by to bolo skvelé letné osvieženie po pridaní kociek ľadu. Vlastne, ak nemáte černicový kompót, siahnite po mrazených a rozmixujte ich ešte v takom stave! (ak to chudák nástroj vôbec zvládne) Och, až mi tečú sliny, keď tak nad tým premýšľam..