Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Indické kuracie prsia s kurkumou a cícerom v kokosovom mlieku

nedeľa, 21. februára 2016

Indické kuracie prsia s kurkumou a cícerom v kokosovom mlieku

Dnes je nedeľa, preto nie je nič čudné, že sa opäť, konečne, po dlhom čase ozývam. Dúfam, že ste už nejaký článoček očakávali. Nuž, nemýlili ste sa. Posledný deň v týždni totiž pre mňa znamená prípravu obedov do práce a pre vás teda inšpiráciu, čo všetko napríklad si so sebou vziať. Po odľahčenejšom >>minulo týždňovom<< varení som opäť zabŕdla do východných vôd, hoci tentokrát o niečo bližšie, do Indie. Aspoň vidno, že ázijská kuchyňa všeobecne môjmu jazyku celkom lahodí a dúfam, že ani vás nenechá chladnými.

Z tematického týždňa v Lidli som ukoristila kokosové mlieko a mala v hlave hrubý náčrt, ako o využiť. Bolo mi jasné, že s ním spárujem kuracie prsia, pretože to sa priam žiada, takisto som bola rozhodnutá konečne otvoriť sáčok s koriandrovými semienkami. Aby to nebola nuda, namiesto kari pokrm sfarbila do žlta kurkuma a správnu pikantnosť mu dodala zelená thajská pasta a sladká čili omáčka. Dobre, koreninový základ by sme mali, ale čo ďalej? Jasné, mrkvičku ja rada, šup s ňou dnu, no i tak tomu niečo chýba. Nejaká čerešnička na torte, chrumkavý element.. viem! Cícer! Strukoviny dodajú telu samé dobré látky, navyše zasýtia a to je to, o čo predsa ide --> získať kopec energie na vykonávanie práce (alebo i v škole, pre tých, ktorí spadajú do tejto kategórie). Rozrečnila som sa dostatočne, narobila vám chuť a už netrpezlivo čakáte, čo ďalej, všakže? Dobre teda, nebudem viac naťahovať:
  • 2 veľké kuracie prsia
  • zo 2 hrubé plátky masla
  • 1 kopcovitá ČL údenej papriky
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 a 1/2 ČL koriandrových semienok, rozpučených (ideálne v mažiari, kto nemá, improvizuje)
  • 1 ČL zelenej thajskej kari pasty
  • 1 ČL sladkej čili omáčky
  • trochu bylinkovej soli
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1/2 hrnčeka cíceru, v suchom stave
  • 3 veľké mrkvy
  • 1 konzervu (400 ml) kokosového mlieka
  • šťavu z 1/2 citróna
Cícer na noc namočíme do vody a necháme nabobtnať. Na druhý deň ho zlejeme, prepláchneme a do posolenej vody dáme variť. 

Medzitým postupujeme prípravou kuraciny: prsia umyjeme a nakrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Vložíme do misky a pridáme údenú papriku, škoricu, čierne korenie, kurkumu, kari pastu, čili omáčku, soľ a rozdrvené koriandrové semienka. Všetko dobre premiešame a vložíme do hlbokej panvice s rozhorúčeným maslom. Mäso sprudka opečieme, kým nechytí trochu farby a preložíme do misky. 

Vo výpeku s ďalším plátkom masla do zlatista orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme posekaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Pridáme mrkvu nakrájanú na šikmé kolieska a dopoly uvarený cícer (nemusí byť úplne hotový, ešte ho budeme ďalej tepelne spracovávať). Naspäť vrátime kuracie mäso. Zmes pokropíme šťavou z pol citróna a do panvice vlejeme celú konzervu kokosového mlieka (tuhú i tekutú časť!). Dobre premiešame a na miernom ohni necháme bublať, kým sa omáčka mierne nezredukuje. Varíme do požadovanej konzistencie a kým cícer nie je na skus (ostatné segmenty určite budú akurát, kuracine ani mrkve veľa netreba). 


Tramtadadááá, oslavné fanfáry, lahodné indické jedlo je na svete! Čo k nemu? V krajine pôvodu by vám asi ponúkli placky naan, zrejme by sa však k tomu hodila aj ryža (ak ju máte radi, nie ako ja, čo ju nemôžem ani vystáť), v každom prípade, myslím si, že tento pokrm je tak bohatý, že mu k dokonalosti už nič viac nechýba. Iba poriadne veľká lyžica a neopísateľné obrovský žalúdok.




Voľno opäť raz prešlo podozrivo rýchlo, nestačím sa čudovať, ako to letí. Predpokladám, že ani vám sa, tak ako mne, nechce naskočiť do kolotoča povinností, nič však proti tomu nezmôžeme, preto si aspoň spríjemňme začiatok týždňa lahôdkami, ako je táto. Keď už na nič iné, na obsah misky čakajúci na svoju príležitosť sa môžeme tešiť, nie je tak? 

2 komentáre: