Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát s figou, baklažánom a Gorgonzolou

štvrtok 6. septembra 2018

Šalát s figou, baklažánom a Gorgonzolou

Mám rada toto obdobie na prelome augusta a septembra, kedy sú ešte dostupné plodiny leta, ale začínajú sa objavovať už i jesenné typy. Bude mi smutno za všetkými čerstvými paradajkami, uhorkami, cuketami a hlavne baklažánmi! Na druhej strane, teším sa na figy, tekvice a potom neskôr na granátové jablká a podobne.
Je skvelé, že si môžeme vyberať rôzne stále čerstvé produkty našich záhrad a kombinovať ich podľa ľubovôle. Tak nejak vznikol i tento, nazvime ho šalát. Obsahuje netradičnú zmes sladko slaného, ale garantujem vám, že si pochutnáte. Nie je na tom nič čudné a jednotlivé zložky sa harmonicky dopĺňajú.
Musím však poďakovať mojej starkej, ktorá všetkými dostupnými spôsobmi pestovala a ochraňovala BIELE BAKLAŽÁNY! Áno!! Neviem, či som to tu minulý rok písala, ale ako sa poznám, tak áno, ja sa vám priznám so všetkým. Z vlaňajšej dovolenky v Bulharsku som si doniesla biely baklažán a z neho som pracne vypreparovala nejaké semienka na zasadenie. Starká tak skutočne urobila, zahrabala, hliadkovala, preklínala všetky slimáky a neduhy počasia, no jedným slovom porodila potomka svojho bulharského predka! Neviete si predstaviť moje nadšenie. Nuž a tento fešák skončil práve v uvedenom šaláte. Dokonalosť a neviem si predstaviť jeho lepší koniec.
Ak albínsku verziu nenájdete, použite fialovú alebo žíhanú. Tento rok sme v Pomorí biele baklažány ani nevideli (kecám, jeden jediný deň, ale už akési scvrknuté, zošúverené a mumifikované).
Júúúúj, ľudkovia a tie figy tam!! V miske na obrázku môžete vidieť ešte posledný exemplár privezený z dovolenky. Šťavnaté, sladké, famózne. Bohužiaľ, u nás v obchodoch ich nikdy nezoženieme v takej kvalite. Ale ako bolestné nie sú na škodu (preto ich mám v chladničke zase asi 12. Závislosť?).
Poslednou dôležitou ingredienciou je proteínová zložka. Ako iste viete, zbožňujem syry, všetky existujúce druhy a čím viac, tým lepšie. V tomto prípade som nemala nad čím rozmýšľať, keď som si predstavila figy, okamžite mi k nim pasoval nejaký výrazný s modrou plesňou a taká extra krémová Gorgonzola je perfektným kandidátom na splnenie podmienok.
Navnadila som vás? Dúfam, že áno a tak bežte do obchodov, kým tieto suroviny ešte zoženiete. Potom budete banovať!
  • {biely} baklažán
  • 1-2 figy
  • 75-100 g syra s modrou plesňou {Gorgonzoly}
  • {domáce} paradajky
  • {domáce} uhorky
  • {domáci} hlávkový šalát
  • trochu citrónovej šťavy
  • koreniny a soľ podľa vlastného uváženia
Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme vypotiť. Prebytočnú tekutinu odsajeme kuchynskou servítkou a plátky rozložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút, kým nie sú mäkké. 
Do misy uložíme šalátové listy, nakrájané paradajky, uhorky a figy. Doplníme baklažánom a ochutíme citrónom, prípadne korením a soľou. Premiešame a povrch posypeme rozdrobenou gorgonzolou. Podávame!
{Kvôli prezentačným účelom som suroviny nemiešala. Uznajte, lepšie sa na to pozerá..}


Samozrejme, nesmie chýbať krabičková verzia. Môj život sa postupne vracia do starých koľají, preto bolo načase oprášiť môjho najmilovanejšieho francúzskeho mentolového pomocníka.


Ak ma náhodou sledujete na >>instagrame<<, obrázky sa tam určite ocitnú, akurát neviem kedy, pretože telefón mám zahltený inými snímkami, ktoré si zaslúžia uzrieť svetlo sveta. Zároveň som vám však chcela predstaviť tento šalát, kým je ešte v sezóne.
 Dali by ste si?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára