Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Ratatouille

streda 2. apríla 2014

Ratatouille

Po včerajšom varení týchto podarených cestovín som rozmýšľala, ako ešte naložiť s baklažánom a cuketou. V mysli sa mi vynorila hmlistá informácia, že existuje čosi s čudným názvom, niečo francúzske.. akože to len bolo.. Aha, ratatouille! Jasné, to je tá roztomilá rozprávka o myšiakovi, čo vie skvele variť!

Popri tom môj mozog obsahoval ešte zmienku o tom, že do ratatouille určite nejaký ten baklažán ide. Nuž a tak som si vzala na pomoc google a ejhľa! Čo som sa nedozvedela; je to francúzsky pokrm, ktorého základom sú paradajky, cibuľa, cesnak, cuketa, baklažán, paprika, majoránka a bazalka, či mix provensálskych korenín. No paráda! Vlastne presne to, čo som včera vykúzlila k cestovinám, bolo niečo ako ratatouille! A tak som si dnes dala repete. Ktoré som pre vás, ako inak, zdokumentovala. S maličkými úpravami oproti originálnemu receptu, pretože ja papriku fakt nemusím..

Okrem toho, verzií ako túto kôpku zeleniny pripraviť je tiež mnoho (minimálne wiki udáva tri): 1) robiť ju všetku dohromady, 2) cuketu a baklažán zvlášť, 3) zeleninu najprv osmahnúť na panvici a potom ešte piecť v rúre .. a tak ďalej.

Ja som, prirodzene, siahla po tom, čo je najefektívnejšie. Takže teda, potrebujeme:
  • cuketu
  • baklažán
  • paradajky (uvádzajú sa čerstvé, ale mne ostali ešte lúpané z konzervy, tak som pridala tie, plus dve bezprízorné cherry paradajky, zapotrošené v chladničke)
  • červenú cibuľu
  • cesnak
  • olivový olej
  • zo dva lístky bazalky, majoránku a koreniny podľa chuti
Na oleji do sklovita osmahneme cibuľu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a počkáme, kým sa rozvonia. Prihodíme na malé kocky nakrájanú cuketu a baklažán a orestujeme dozlatista. Následne zalejeme časťou paradajok, pridáme bazalku a koreniny, premiešame a dusíme do mäkka. Podľa potreby dolievame vodou, možno ešte lepší by bol nejaký zeleninový vývar, to už záleží na preferenciách. 


Toto jedlo sa pokojne môže jesť ako hlavný pokrm, ale časté je tiež ako príloha. U mňa to bolo tento raz v hlavnej úlohe pečené bravčové, recept naň môžete nájsť TU


4 komentáre:

  1. něco podobného jsem měla ve vege restauraci a moc mi to nechutnalo, takovouhle zeleninu mám radši čerstvou:) ale viděla jsi film?? boží!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno videla som a súhlasím, bolo to super! Ja takéto animáky zbožňujem :)

      Odstrániť
  2. tatatouille bych chtěla někdy vyzkoušet, tak až se dokopu. Animák byl nejlepší :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba skúsiť, je to určite pre každého milovníka zeleniny :)
      A animák bol fakt super!

      Odstrániť